Amazon’dan %57’lik Gelir Artışı

GELİR

Amazon’dan %57’lik Gelir Artışı

Apple’ın rekor kıran dördüncü çeyreğinin ardından sektörün diğer devleri de ondan geri kalmıyor. Google’ın rekor gelirlerinin ardından Amazon da rekor gelir açıkladı ve hissler fırladı.

AMAZON

Amerikalı e-ticaret devi olan Amazon, büyümeye devam ediyor. Geçen yılın son çeyreğinde elde ettiği geliri açıkladı. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında müthiş bir yükseliş yakalayan Amazon, gelirini %9 artırarak 137.4 milyar dolara ulaştı. Amazon, 2020’nin aynı döneminde net satışlarının 125.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini duyurmuştu. Şirketin geliri, 2021 yılı genelinde ise yüzde 22 artışla 469,8 milyar dolara ulaştı.

Amazon, geçen yılın ekim-aralık dönemine ait bilançosunu açıkladı.

Buna göre, şirketin geçen yılın dördüncü çeyreğinde elde ettiği gelir, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artarak 137.4 milyar dolara yükseldi. Amazon, 2020’nin aynı döneminde net satışlarının 125.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini duyurmuştu.

Şirketin geliri, 2021 yılı genelinde ise yüzde 22 artışla 469,8 milyar dolara ulaştı.

Amazon’un net kârı da geçen yılın son çeyreğinde 14,3 milyar dolara yükseldi. Şirketin 2020’nin aynı döneminde elde ettiği net kar 7.2 milyar dolar seviyesindeydi.

Bunun yanı sıra, reklam gelirleri ise 9.7 milyar dolar oldu. Elektrikli araç firması Rivian’a 1.3 milyar dolar ile de ortak olan Amazon, 12 milyar dolar kazanca ulaşmış durumda. Firmanın ilk çeyrek gelir beklentisi ise 112-117 milyar dolar arasında.

GELİR YÜZDE 57 YÜKSELDİ

AMAZON

Geçen yıl genelinde Amazon’un net kârı bir önceki yıla göre yüzde 57 artışla 33.4 milyar dolara yükseldi.

E-ticaret devinin 2020’nin dördüncü çeyreğinde 14.09 dolar olan hisse başına kârı ise geçen yılın aynı döneminde 27.75 dolara çıktı.

Amazon CEO’su Andy Jassy, şirketin dördüncü çeyrek bilançosuna ilişkin değerlendirmesinde, iş gücü arzında yaşanan sıkıntı ve enflasyonist baskılardan kaynaklanan yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Bu sorunların Kovid-19 salgınında ortaya çıkan Omicron varyantı nedeniyle bu yılın ilk çeyreğine kadar devam ettiğine vurgu yapan Jassy, söz konusu kısa vadeli zorluklara rağmen iyimser olmayı sürdüreceklerini bildirdi.

Beklentileri aşan mali sonuçlarla Amazon hisseleri borsa kapanışı sonrası işlemlerde yüzde 141.2 yükseldi

AMAZON’A KISA BİR BAKIŞ

AMAZON

Amazon.com, Inc. Seattle, Washington merkezli, e-ticaret, bulut bilişim, dijital akış, ve yapay zekâya odaklanan çok uluslu bir Amerikan teknoloji şirketidir. Google, Apple, Microsoft, ve Facebook ile birlikte B.D. bilgi teknolojisi endüstrisindeki “En Büyük Beş Şirket” listesinde bulunmaktadır. Şirket, “dünyanın en etkili ekonomik ve kültürel güçlerinden biri” ve “dünyanın en değerli markalarından biri” olarak anılmaktadır.

Amazon, 5 Temmuz 1994’te Bellevue, Washington’da Jeff Bezos tarafından kuruldu. Şirket ilk olarak kitapların satıldığı bir çevrimiçi pazar yeri olarak ortaya çıktı, ancak zamanla elektronik araçlar, video oyunları, giyim, mobilya, yiyecek, oyuncak, ve mücevher satacak kadar genişledi. 2015’te, piyasa değeri açısından Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en değerli perakendeci şirket olarak Walmart’ı geride bıraktı. Amazon, 2017’de Whole Foods Market’i $13,4 milyar karşılığında satın aldı ve bu da fiziksel bir perakendeci olarak sektördeki büyüklüğünü önemli ölçüde artırdı. 2018’de Bezos, iki günlük teslimat hizmeti şirketi olan Amazon Prime’ın dünya çapında 100 milyon aboneyi aştığını duyurdu.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZ ÇEKEBİLECEK DİĞER #GÜNDEM YAZILARIMIZ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.