2022 Yılında En Aktif Yatırımcılar – Dünya Çapında

Aktif Yatırımlar

Girişimcilik ekosisteminde 2022 yılı aktif bir şekilde başladı ve devam ediyor. Henüz yılına yarısına gelmemize rağmen VC’ler bu dönem yatırım rekoru kırmaya oldukça niyetli. Bizler de bu haberde; Dünya çapında yatırım yapılan girişimleri ve bu yatırımda sözü olanları sizler için araştırdık.

2022 Yılında Dünya Çapındaki En Aktif Yatırımcılar

VC ekosistemi, yalnızca ilk çeyrekte 3 milyar doları aşan Gelişmekte Olan Girişim Piyasaları ile yıla heyecan verici bir başlangıç ​​yaptı.

Olağanüstü bir FY 2021’den sonra, yatırımcılar EVM’lerde girişimleri desteklemeye devam etmek için ikiye katlandı. Bununla birlikte, bu, yalnızca yatırımcıların cömertliğine atfedilemez, çünkü yönetim kurulu genelindeki yeni başlayanlar, bu yıl birden fazla sektöre girmek için takdire şayan olgunluk belirtileri gösterdi.

Bu yıl, Orta Doğu, Türkiye, Pakistan ve Afrika’daki tüm EVM coğrafyaları, 1Ç’21’e kıyasla VC sermaye dağıtımında büyüme gözlemledi.

Afrika bölgesi, Pakistan ve Türkiye ile birlikte bu yıl 2021’in ilk yarısına kıyasla eşi görülmemiş bir büyüme kaydetti.

Pakistan söz konusu olduğunda, 1Ç 22, geçen yılın üçüncü çeyreği dışında bölgenin bugüne kadar kaydettiği en yüksek çeyrek oldu. Yatırımcı eğilimi MEAPT bölgesinde farklılık göstermiştir; MENA, bölgesel ve uluslararası yatırımcıların neredeyse eşit bir oranını görürken, Afrika ve Pakistan uluslararası yatırımcıların yaygınlığını görmüştür.

aktif yatırımcılar

VC finansmanındaki yatırımcılar için kayda değer yatırım getirileri ile ilişkilendirilebilir, özellikle de geçen yıl Türkiye’nin Decacorn Trendyol‘un E-ticaret devi AliBaba tarafından 300 milyon doları aşan bir anlaşmayla satın alınmasıyla artan sayıda çıkış kaydeden EVM’ler  bu yıl, yatırım eğilimi farklı endüstrileri kapsadı ve 100 milyon $ + Mega Round’u kapatmayı başaran kripto para birimi girişimi Rain gibi geleneksel olmayan girişimlere doğru artan bir eğilim görüldü.

Bu yıl VCler ürünleri kısa teslimat aralıklarında göndermeyi teklif eden e-ticaret girişimleri için de etkili bir yatırım gösterdi.

2022’de bu eğilimin altını çizmek, BAE merkezli Yalla Market, Kuveyt merkezli Fiz ve KSA merkezli B2B Q-ticaret girişimi Barq’a yapılan bazı büyük yatırımlardır. Yatırımcılar ayrıca, Türkiye’den Getir ve Dream Games, Afrika’dan Flutterwave ve Wasoko ve MENA’dan Foodics ve Rain gibi bir dizi Mega Round’un kapanmasıyla sonuçlanan girişimlere büyük para koymaktan da çekinmediler.

Tüm bu rakamlara bakıldığında, kesin olan bir şey var ki, EVM’lerdeki pazarlar, bu güçlü büyümenin merkezinde rekor düzeyde yüksek bir yerel ve uluslararası yatırımcı katılımı gözlemledi. 2022’de MENA, Sahra Altı Afrika, Pakistan ve Türkiye’deki en iyi yatırımcılara bir göz atıyoruz.

 

Flat6Labs – MENA

Erken Aşamalı girişimleri finanse etmeye odaklanan Mısır merkezli VC firması, 17 anlaşma ile 2022’nin en aktif yatırımcıları YTD’yi geride bıraktı.

Flat6Labs, MENA bölgesindeki teknoloji ekosistemin de olan girişimlere yatırım yapmak için geniş bir sektör yelpazesine yayıldı. 2022 YTD’de 100’den fazla Erken Aşama (Seed Öncesinden Seri A’ya) anlaşmasıyla Flat6Labs, MENA’daki Erken Aşama girişimlerinin en aktif yatırımcısı olarak yer alıyor.

Flat6Labs, Deepera, Konnect Networks ve Paymee dahil olmak üzere dijital ödeme yöntemleri ve yatırım platformları sunan Tunus merkezli girişimlere yatırım yaparak FinTech girişimleri için bir hevesle yıla başladı. MENA odaklı hızlandırıcı, Mısır merkezli Your Parts ve Tunus’taki MyMall.tn ile E-ticaret ve ayrıca Mısır merkezli fitness ve sağlık kuruluşu Otida ile Spor ve Fitness dahil olmak üzere diğer sektörleri de araştırdı.

Y Combinator – Sahra Altı Afrika

ABD merkezli hızlandırıcı, Sahra Altı Afrika’daki girişimci ruhun Erken Aşamalı bir yatırımcısı ve önde gelen destekçisi olmuştur.

Kenya, Nijerya, Gana ve hatta Senegal gibi yeni ortaya çıkan ekosistemlere yatırım yaptı.

2022 YTD’de Y Combinator, bölgedeki en aktif yatırımcı olmak için SSA’da 26 anlaşmaya yatırım yaptı. Yıl boyunca ve çeşitli Erken Aşama (Ön-SEED’den Seri A’ya) yatırımlarında, hızlandırıcı dengeli bir yenilikçi teknoloji girişimleri portföyü yarattı.

Y Combinator, cüzdanını Lenco, Payourse ve Bloom App gibi kripto para ve neo-bankacılık girişimlerine genişleten FinTech endüstrisindeki en aktif yatırımcı oldu.

Bir dizi Sağlık ve IT Çözümleri girişimi, bu yıl Y Combinator’ın portföyüne girdi. Firma Remedial Health (ilaçlara B2B erişimi) ve Curacel Health (elektronik sağlık bilgi yönetim sistemi) gibi girişimlere yatırım yaptı.

 

Zayn Capital – Pakistan

Zayn Capital Beautiful Partnerships

Pakistan, Bangladeş ve MENA’daki yeni kurulan şirketlere borç ve öz sermaye finansmanı sağlayan İngiltere merkezli yatırım şirketi Zayn Capital, bu yıl Pakistan’ın startup ekosistemindeki yıkıcı yeniliklere hevesli bir bakış attı.

Stratejik ve etkili yatırımlar yapan Zayn Capital, nakliye ve lojistik alanında öncü girişimlere ve ayrıca dijital finansman ve ödeme çözümlerine yatırım yapmayı seçti.

VC tarafından yapılan yatırımlar, Pre-SEED’den SEED’e ve Seri B’ye kadar uzanıyordu. Zayn Capital’in bu yılki yatırım yolculuğu, nakliye ve lojistik teknolojisi girişimi Truck It In’in yatırım turuyla başladı ve FinTech NayaPay ve diğer dört girişimi desteklemeye devam etti. Colabs, ortak çalışma alanları sunan bir girişim. En dikkat çekici olanı, Zayn Capital, B2B E-ticaret girişimi Bazaar’ın 70 milyon dolarlık şaşırtıcı B Serisi turuna katıldı.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedln hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.