Adobe Figma’yı 20 Milyar Dolara Satın Alarak En Büyük Rakibini Bünyesine Kattı

Adobe, ABD merkezli dünyanın en büyük medya ve grafik yazılımı üreten şirketlerinden biri. 2005 yılında MacroMedia’yı bünyesine dahil ettikten sonra sektörde daha büyük bir yer kaplamaya başlamıştı.

Adobe

Yarı nakit ve yarı hisse senedi karışımı olan anlaşma Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, şimdiye kadarki en büyük özel yazılım şirketini devralma anlamına geliyor. Bu aynı zamanda Adobe’nin en büyük ve en pahalı satın alımı. Düzenleme ve onay işlemlerinin beklemede olduğu, satın alma işleminin 2023’te tamamlanmasının beklendiği açıklandı.

Figma, insanların pandemi nedeniyle uzaktan çalışmasıyla birlikte talep artışı görmüştü. Şirket, son yıllarda Airbnb Inc., Google, Herman Miller ve Kimberly-Clark Corp. gibi büyük şirketlerdeki yazılım tasarımcılarından, hafif oyunlar, haritalar ve sunumlar oluşturan bireyleri de kapsayacak şekilde müşteri tabanını genişletmişti. Şirket, bir yıl önceki son finansmanda 10 milyar dolar değerindeydi.

 

Bu, Adobe’nin işbirliğine dayalı yazılımlara odaklanan ilk satın alımı değil. Bir video geri bildirim platformu olan Frame.io’yu geçen yıl 1,3 milyar dolara ve bir proje yönetim hizmeti olan Workfront’u 2020’de 1,5 milyar dolara satın almıştı. Frame.io’nun yıllık yinelenen geliri ikinci çeyrekte %50’den fazla ve Workfront satışları %35’ten fazla artmıştı.

Adobe

Adobe Perşembe günü üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı ve gelirin %13 artarak 4,43 milyar dolara çıktığını gösterdi. Ancak ekonomik nedenlerden dolayı, arka arkaya üçüncü çeyrekte %15’in altında bir büyüme kaydetti. Hisse başına düzeltilmiş kazancı 3.40 dolardı. Tahminler doğrultusunda cari dönem için 4,52 milyar dolarlık bir gelir tahmini sağlandı.

Açıklamaya göre Figma, 2025 yılına kadar toplam 16,5 milyar dolarlık bir pazara sahip olacak. Şirketin bu yıl yaklaşık 200 milyon dolar net yeni yıllık gelir eklemesi ve 2022 yılı sonuna kadar toplam yıllık gelirde 400 milyon doları aşması bekleniyor. Figma’nın yaklaşık %90 brüt marjı ve yaklaşık 850 çalışanı olduğu açıklandı.

Anlaşma şartlarına göre, Figma’nın CEO’su ve çalışanlarına, kapanıştan dört yıl sonra yaklaşık 6 milyon ek sınırlı stok birimi verilecek.

Adobe, illüstrasyon, fotoğraf ve video teknolojisi gibi diğer ürünlerindeki bazı özellikleri Figma’nın platformuna entegre edeceğini söyledi.

Adobe CEO’su Shantanu Narayen, “Adobe’nin büyüklüğü, yeni kategoriler oluşturma ve organik inovasyon ve inorganik satın almalar yoluyla en son teknolojileri sunma yeteneğimizde yatmaktadır” dedi. “Adobe ve Figma’nın birleşimi dönüşümseldir ve işbirlikçi yaratıcılık vizyonumuzu hızlandıracaktır.”

Anlaşma sona erdiğinde, Figma’nın kurucu ortağı ve CEO’su Dylan Field şirketi yönetmeye devam edecek ve Adobe’nin dijital medya işinin başkanı David Wadhwani’ye rapor verecek.

 

Anlaşma hakkında açıklama yapan Figma kurucu ortağı ve CEO’su Dylan Field “Birçoğunuz gibi ben de Adobe yazılımını kullanarak büyüdüm ve bu, kişisel yaratıcı yolculuğumun kritik bir parçasıydı. Adobe’nin yeni nesil yaratıcı araçları oluşturmasına yardımcı olmak inanılmaz bir fırsat ve onurdur. Özellikle AI tarafından oluşturulan modellerin insan yaratıcılığının rolünü sorgulamamıza neden olduğu bir zamanda, bu fırsat aynı zamanda büyük bir sorumluluktur. Önümüzdeki yılları ve bu harika topluluğa hizmet etmeye devam etmeyi dört gözle bekliyorum.” dedi.

Bu haber çoğu tasarımcıyı üzmüşe benziyor. Figma hem fiyatı hem de kullanılabilirliği açısından çoğu tasarımcının tercih ettiği bir yazılımdı ve doğal olarak Figma’nın hem fiyatında hem de ara yüzünde bir değişiklik yapılmasından dolayı endişeleniyorlar. Yetkililer ise uygulamanın ücretinde ve kendisinde büyük değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.