En İyi Bildiğin İşi Yapmak: Abdullah Kiğılı

En İyi Bildiğin İşi Yapmak: Abdullah Kiğılı

Yaz tatilinde babasının arkadaşının yanında manto çığırtkanlığı yaparak çalışmaya başlayan Abdullah Kiğılı, en iyi bildiği işi yaparken, işini yaparken ki mutluluğuyla bir dünya markası oluyor.

Bir gün Abdullah Kiğılı’ya babası, İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken, 3 aylık yaz tatilinde mahallelerde top oynamak yerine kapalı çarşıda arkadaşının yanında çalışacağını söylüyor. Babasına tamam dedikten sonra kapalı çarşıya gidip ustasıyla tanışan Abdullah Kiğılı, çığırtkanlık yapacağını öğreniyor. İşini de seviyor bu sırada ama aslında mühendis olmak istiyor.

En İyi Bildiğin İşi Yapmak: Abdullah Kiğılı

Lisenin sonlarında babası rahatsızlanıyor ve kendi kumaş dükkanlarında çalışmaya başlıyor. Sıradan bir kumaş mağazası olduklarını, kendi yağlarında kavrulmanın artık yetmediğini ve yetmeyeceğini düşünüyor. Tekstil o zamanlarda Musevilerin elinde imiş ve Abdullah Kiğılı da işi onlardan öğrendiğini söylüyor. Suraski mağazası da kendisine yol gösteren bir marka oluyor. En iyi kumaşlar hangi kumaş fabrikalarındaysa, hangi mağazalarda satılıyorsa not ediyor ve kendi gitmeye başlıyor. O zamanlar Abdullah Kiğılı 22-23 yaşlarında.

Mağazasına iyi yerlerden kumaşlar almaya başlıyor ve 6 ay sonra en iyi kalite kumaş satan bir yer haline geliyor. Abdullah Kiğılı genç, çok hırslı ve işi bir an önce öğrenmek mecburiyetinde olduğundan da bahsediyor. İstiklal caddesinde mağaza açmaya karar veriyor lakin çevresindekiler bu fikrin yanlış olduğunu ve böyle bir şeyi asla düşünmemesi gerektiğini söylüyor.

En İyi Bildiğin İşi Yapmak: Abdullah Kiğılı

Bunun ardından Abdullah Kiğılı’yı bir gün emlakçı arıyor ve caddede uygun bir dükkân olduğundan bahsediyor. Hemen ardından anlaşmalar sağlanıyor ve İstiklal Caddesinde 24 Ekim 1969 günü ilk Kiğılı mağazasını açıyor. Açtığı gün babasını doktora götürmek bahanesi ile mağazaya büyük bir heyecanla götürüyor. Babası bu durumdan beklenenin aksine rahatsız oluyor. Ailede de kimse bilmiyor mağazanın açıldığını ve herkes o gün öğreniyor.

Akşam aile meclisi toplanıyor ve tüm aile olumsuz senaryolar olmasını bekliyor, işlerin kötü gideceğini düşünüyor. Ertesi gün dükkân çalışmaya başlıyor ve hazır giyim işine giriliyor. Artık bir marka ismi koyulması gerekiyor ve Abdullah Kiğılı adını mı koysa soyadını mı koysa diye düşünürken Kiğılı ismini markası yapıyor ve gömleklere işlemeye başlıyor. 6 ay içinde işler iyi gidiyor ve olumsuz senaryolar son bularak ailesi de kendisi de sonunda mutlu oluyor.

En İyi Bildiğin İşi Yapmak: Abdullah Kiğılı

Bu işin öz sermaye ile döndüğünü söyleyen Abdullah Kiğılı, bankalarla değil piyasayla dost olunması gerektiğini vurguluyor. Ticari kredi banka kredisinden üstündür diyor. Ticaret yapabilmek için saygınlık olması gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Bir gün 1971’de bir telefon alıyor ve Altınyıldız kumaş fabrikasının sahibi Osman Boyner’in kendisini beklediğini öğreniyor. Ertesi gün yanına gidiyor ve kendisine övgüler eşliğinde Beymen markası ile çalışmaya başlıyor. Beymen ile birlikte Kiğılı markasının da satışını yapıyor ve inanılmaz bir talep ile birlikte başarısını sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye’nin enflasyon oranının çok yükseldiği bir dönemde Beymen ile yaptığı ortaklığı sonlandırıyor ve Kiğılı konfeksiyon fabrikasını kuruyor. 1979’da toptan satış ağını oluşturuyor ve 1985’te de ihracata başlıyor. İşleri gittikçe büyüyen Abdullah Kiğılı, artık günde 500 takım elbise yapıyor. Bayilik yerine de mağazacılık yapmaya başlıyor.

Sonrasında yine aksaklıklar yaşasa da vazgeçmek yerine çabalamaya, çalışmaya devam ediyor Abdullah Kiğılı. En iyi bildiği işi en iyi bildiği şekilde yapmaya devam ediyor. Pandemi döneminde de kaymakamlıktan izin alarak asla bırakmadan işine her gün gidip gelmeye devam ediyor.

En İyi Bildiğin İşi Yapmak: Abdullah Kiğılı

Bir dünya markasının başarı hikayesi için de en önemli şeyin mutluluk ve en iyi bildiğin işi yapmak olduğundan bahseden Abdullah Kiğılı, “Hayat güzel bir şey, mutluluk güzel bir şey. Aile çok güzel bir şey ama her şeyin başında iş. İşinde mutlu olursan o mutluluğun verdiği haz, aile hayatına yansıyor. Mutluluğun için de çalışacaksın. Nerede mutlu oluyorsan neyi becerebiliyorsan onu yapacaksın.” diyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.