A-B-C, Yatırım Serisi Nedir?

A-B-C, Yatırım Serileri Nedir?

Kaliteli bir fikre sahip olan her girişim gelişmek ve ekibini geliştirmek için pek çok fırsat kovalar. Başlangıç seviyesinde olan girişimler iş modelini hayata geçirebilmek için melek yatırımcı, arkadaş hatta bazen kendi cebinden parasal kaynaklar kullanırlar.

Girişimciliğin zorlu ve en gerekli adımlarından biri olan yatırım alma süreci en çok ehemmiyet verilmesi gereken adımlardan biridir. Belirli bir noktaya gelmiş girişimde işler büyür. Dolayısıyla kaynaklarda bu ölçüde büyümelidir. Girişimler kar sağlayana kadar pek çok meşakkatli adımdan geçtikleri gibi pek çoğu da bu yolda talihsizliklerle karşılaşıp batmaktadır.

yatırım

Projelerini yeterli seviyeye getirmiş, operasyonlarını ve kadrosunu büyütmek isteyen her girişim daha fazla kaynağa ihtiyaç duyar. Gerçekçi ve sağlam bir iş modeline sahip girişim, zamanla rakiplerinden sıyrılır ve değer kazanmaya başlar. Çeşitli yatırımlarla bu noktaya gelmiş girişim, gelecekteki üretim ve değer potansiyeline göre artık A-B-C serisi yatırım (fonlama) adımına geçmiş durumdadır.

Girişimler pek çok farklı amaç ile birçok yatırım alırlar bunları temel olarak beşe ayırmak mümkündür.

yatırım

  1. Tohum Öncesi Yatırım

Bu aşamada girişimler genelde fikir aşamasındadır ve çok küçük bir ekip ile kısıtlı imkanlar dahilinde çalışıyordur. Tohum öncesi yatırımın yatırımcıları ise genelde yakın çevre, eş, dost, akraba gibi kişilerden oluşur. Melek yatırımcılarda bu aşamaya dahildir.

Arkadaş ortamında anlattığınız fikrinizin başkaları ile paylaşılması ve bu fikri beğenen yakın çevrenizdeki bir kişinin size yatırım yapması örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda bu aşamada yatırımcı şirketinizden pay da isteyebilir. Bu aşamada ne kadar para toplanılabileceği fikrin kalitesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

yatırım

  1. Tohum Yatırım

Bu aşama, şirketinizin köklerini salmasını sağlayacak ve geliştirecek olan tohum için alınan yatırımdır. Tohum yatırımı, ürün geliştirme veya pazar araştırması gibi ilk adımlara başlamak için kullanılır. Fikir aşamasında olan ve bir prototipe sahip olan fikrimiz artık gerçek adımlar atmaya hazır.

Ancak gelişmek, satış yapmak, ofis tutmak ve ekibin maaşlarını ödemek gibi konular için hala paraya ihtiyacımız var. Bu aşamadaki tohum yatırımı genellikle profesyonel melek yatırımcılar veya erken aşama Venture Capital firmaları tarafından yapılmakta.

Bu fonlama aynı zamanda bir girişim için en kritik zamandır eğer cüzdanınızdaki para bitmeden girişim belirli bir noktaya gelmemişse batmak kaçınılmaz bir sondur.

yatırım

  1. Seri A yatırımı

Bu aşamada şirketin Pazar kapasitesi belli bir noktaya gelmiş ve kullanıcı tabanı oluşmuştur. Temel amaç şirketin daha da büyümesini sağlamak olan bu aşama, girişim sahiplerinin yatırımcılar karşısına belli bir plan ile çıktığı aşamadır.

Bu turda planlar, uzun vadede fayda ve kar sağlayacak şekilde oluşturulmalıdır. Ürünün farklı pazarlardaki yeri iyi tespit edilmeli ve sağlam temelli planlar oluşturulmalıdır. Eğer planınız yeterince nitelikli ve özel değilse bu aşamada başarılı olmak çokta mümkün değildir.

Bu aşamadaki fonlamalar 2 milyon dolar ila 15 milyon dolar aralığında olur. Bunun karşılığında ise anlaşmanıza bağlı olarak şirketinizde ortaklık, hisse istenilecektir.

yatırım

  1. B Serisi Yatırım

Bu aşamada artık fikir geliştirme aşaması son bulmuştur. Girişiminizin gelir planı artık oturmuş ve şirketiniz finansal olarak stabil bir hale gelmiştir. Belirli bir satış seviyesini ulaşmış ve daha fazla kaynağa ihtiyaç duymaktasınızdır.

Farklı pazarlara açılmak, daha profesyonel şirket üyeleri ile çalışmak ve pazarın ihtiyaç duyduğu kadar ürünü üretebilmek için daha fazla yatırıma ihtiyacınız var. Bu yatırım serisi diğerlerine göre daha kolay gerçekleşecek bir adımdır. Bunun sebebi ise artık yatırımcılar somut bir ürüne bakmaktadır yani ufuktan gelen geminin büyük bir kısmı görünmektedir.

Bu aşamada genellikle 7–10 milyon TL arasında bir yatırım yapılmakta. Seri B’ye öncülük eden genellikle bir tur önceden yatırım yapmış büyük yatırımcı tarafından yönetilir. Seri B’de yeni yatırım firmaları tura dahil olur.

yatırım

  1. C Serisi Yatırım

Bu seride yatırım alan şirketler genellikle çok iyi performans sergileyen ve pazardaki büyüme potansiyeli çok büyük olan şirketlerdir. Bu aşamada hedef artık ürünü kanıtlamak değil yurt dışı pazara açılmaktır.

Şirketimiz artık daha stabil olduğu için yatırımcılar için daha az risk taşımakta ve çeşitli kuruluşlardan rahatça fonlama bulabilmektedir. Genellikle bir aralığı olmamakla birlikte 1–100 Milyon TL arasında yatırım miktarları değişebilmekte.

Bazıları D Serisi ve hatta E Serisi turlarını veya ötesini yükseltmeye devam etse de, C Serisi genelde bir şirketi şirket yapan en önemli turdur.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.