1 Kuruş Para Üstünü Alamayan Müşteriler, 5 Bin TL Tazminat Alabilme Hakkına Sahip

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bozuk para olmadığı gerekçe göstererek 1, 5 ya da 10 kuruş gibi küçük meblağları para üstü olarak vermeyen işletmelerin suç işlediğini, müşterinin tazminat davası açması  ile 5 bin TL’ye kadar tazminat ödemesi alabilme hakkına sahip olduğunu açıkladı.

Marketlerde gördüğümüz 9,99 TL, 49,95 TL ya da 25,90 TL gibi etiket fiyatlarını kafamızda istemsiz tam sayıya yuvarlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki para üstünü kasada alamayacağımız için tam sayı olarak bizden para alacaklar. Yuvarlamalarının gerekçesini ise kasada bozuk para olmaması oluyor. Uzun vade de düşünüldüğünde market, bakkal yada mağaza fark etmeksizin haksız kazanç elde edilmektedir.

Bu haksız kazancın önüne geçmek için Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, satış işlemi gerçekleştiren işletmelerin müşterilerinin dikkatini çekmek için 0,90, 0,99 yada 0,95 gibi fiyatlandırma politikası uygulayan ancak para üstü vermeyen işletmelerin suç işlediğini, tüketicinin bu işletmelerden 5 bin TL’ye kadar tazminat alabileceğini açıkladı.

Para üstünü ödememenin haksız kazanç olduğunu defalarca dile getiren Gündüz, konu ile ilgili şu çarpıcı açıklamalarda bulundu; “Vitrinlerde, pazarlarda, büyük mağazalarda etiket üzerinde fiyatlara aldanıyor ya da dikkat etmiyoruz. Etiketlerde 19.99 kuruş, 19.90 gibi fiyatlar yazılıyor. Tüketicilerimizin burada büyük hak kaybı var. Para üstü ödenmeyen 1, 10 kuruşlar yıllık totalde büyük meblağlar yapıyor. Vergi usul kanuna göre 1 kuruş para üstünün ödenmemesi suçtur. Vergi dışı kayba yol açıyor. Ülkenin vergi kaybında, herkes kayıp yaşar.”

Aynı zamanda Gündüz, Ticaret Bakanlığı, ticaret ve esnaf odalarına çağrına bulunarak fiyatlandırmalarının kontrol altında olması gerektiğini ve işletmelerin doğru fiyatlandırma politikası izlemesi gerektiğini vurguladı.

Müşterilere açık bir çağrıda bulunan Gündüz; “Size para üstü verilmediğinde ya da para üstü vermeyip ürünü iade etmenizi önerdiklerinde tutanak tutup, imzalattırın. Tutanakla kaymakamlıktaki tüketici hakem heyetine yapılan başvuru sonrası şikayet kabul edilirse firma 10 kuruşu öder. Hakem heyetinden alınan evrakla maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. 10 bin liraya kadar maddi ve manevi tazminat davasında kişiler harç ödemiyor. Masraf yapmadan açılabilen davada alınacak kararla firmaya ceza kesilir ayrıca firma tüketiciye de 4-5 bin lira civarında tazminat ödemek zorunda kalır.” İfadeleri kullanarak, müşterileri haklarını savunmaya teşvik etti.

 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım

ESA E-Sports 3 Milyon TL Yeni Yatırım Aldı

Amazon Prime Ücretsiz Oyun Dağıtıyor 

İnternet Dolandırıcılığına Karşı Alabileceğiniz 5 Önlem

Birleşik Ödeme Oyak’tan Büyük Yatırım Aldı

İlham Alınması Gereken 10 Başarılı Türk Kadın Girişimci

Çalışırken Odaklanmanıza Yardımcı Olabilecek Çalma Listeleri

Clubhouse İle Sosyal Medyada Yeni Bir Dönem Başlıyor

İZİKAD Genç Girişimcilerini Arıyor

Up-School ile Teknolojide Kadının Rolü Artıyor

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.