5 ADIMDA ETKİN DİNLEYİCİ OLMA!!!

Etkin bir dinleyici olmak neden önemli?

etkin

 

İnsanoğlu iletişimle beslenen bir mahluk. Günümüzde, hayatın her alanında var olan bir etken. İletişim, günümüz Dünyasında en az beslenme barınma kadar önemli ve gerekli. Geçmişten günümüze, günümüzden de geleceğe varlığının eksilmeyeceğini, biçim değiştirse bile yok olmayacağını biliyoruz. İlk çağlarda jest mimik gibi fiziksel iletişimler, gelişip değişerek sözlü iletişime evrilmiş, günümüzden geleceğe de artan teknolojik imkanlar ve değişen düzenlerle farklı noktalara ulaşacağını kestirmek mümkün.

Yapılan araştırmalara göre, iletişimin %90’ı sözlü iletişimden oluşuyor. Kişiler arasında bu iletişimin etkinliği ise oldukça düşük. Yine araştırmalara göre bize söylenenlerin sadece %45’ini dinliyoruz. Ve bu dinlenen %45’lik kısmın ise sadece %50’sini özümsüyoruz. İnsanlığın en önemli kaynağı olan iletişimde, iletişme durumunda eksikliğimizi bu araştırmalarla ve günlük yaşantımızda hissetmemek mümkün değil. Bu yazımızda da etkin bir dinleyici olmanın aşamalarını inceleyeceğiz.

 

etkin

 

 

Etkin dinleyici olmanın yollarına geçmeden önce etkin olmayan dinleme türleri neymiş onlara göz atmamız gerekiyor;

Görünüşte dinleyen:

Dışarıdan dinlemiş gibi görünen ama içten içte başta yerlerde olan dinleyici.

Seçici dinleyici:

Anlatılanların içinden sadece işine gelen kısımları dinleyen dinleyici.

Açık arayan dinleyici:

Anlatılanları sessiz bir şekilde dinleyerek anlatılanlar içinde bir eksik ve/ veya yanlış arayan dinleyici.

Bu ve bunlar gibi dinleyiciler iletişimin zarar görmesini sağlar ve etkin olmayan bir iletişim kanalı kurulmasına sebep olurlar.

Etkin dinlemenin 5 yolu

etkin

 

Aktif bir dinleyici olmak:

konuşma sırasında sadece anlatılanı dinleyip başka bir şeyle uğraşmamaktır aktif dinleme. Aktif dinleyici, anlatıcıyla göz teması kurmaktan çekinmez ve iletişimden kopmadığını bu şekilde belli eder. Anlatıcıya dinlediği hissiyatını vermek için konuyla ilgili sorular sorar ve gerekli yerlerde yorumlar yapar. Bu tarz dinleyiciler karşısındaki insanı değerli hissettirir ve anlatıcının anlatma motivasyonunu maksimum düzeyde tutar. Aktif dinleyiciler jest ve mimikleriyle sürekli konuşmanın içindedir.

Anlatıcıyla empati kurmak:

Konuşma esnasında anlatılanlar bazen bizim hayatımızda yaşamadığımız, önceden deneyimlemediğimiz, ilgi alanımızda olmayan konulardan oluşabilir. Bütün bunlar, konuşan kişiyi dinlemememizi gerektirmez elbette. Konuşma esnasında sürekli “ben bu durumda olsaydım ne yapardım?” gibi düşünceler geliştirmek, anlatılanlar konusunda ilgi ve alakamızın maksimum düzeye gelmesine yardımcı olur. Etkin bir dinleyicide mutlaka olması gereken empati kurarak dinleme, hayatın içinden hemen her konuda gelişmiş düşünme reflekslerimizin de gelişmesine yardımcı olur. Bununla beraber, karşımızda anlatılan konuya karşı ilgi ve alakamızın gelişmesine de katkısı yüksektir. Daha önce hiç denk gelinmeyen bilgiler ve konularla birlikte içimizdeki ilgiyi de keşfedebiliriz. Bu sayede içimizde var olan belli yetenekleri bile keşfetmek mümkün!!

Eleştirel bakış açısıyla dinlemek:

etkin

Yaşadığımız topraklarda eleştiri kelimesine yüklenen haksız bir olumsuzluk var. Halbuki eleştiri hem gündelik yaşamda, hem iş hayatımızda, hem okul hayatımızda olması gereken bir kavram. İletişim anında etkin bir dinleyici olarak da takınmamız gereken bir tavırdır eleştirel bakış. Konuşma yapan kişinin anlattıklarını geniş ve tarafsız bir çerçeveden, sorgulayarak dinlemek, anlatılanları karşılaştırmalar yaparak yorumlar ve eleştiriler geliştirmek iletişimin her iki kanalı (anlatıcı ve dinleyici kanalları) için yararlı olacaktır.

 

Yaratıcı dinleme:

Bu dinleme tekniği ile, anlatılanın ardında, konuşmacının sözlerinden yola çıkarak yeni düşünceler meydana getirilir. Dinleyici olarak söylenenleri kendi süzgecimizden geçirip yeni yollar, düşünceler yaratarak anlatılanları zihnimizde yapılandırmış oluruz. Böylece dinleyici zihninde, anlatılanı daha somut bir çizgiye taşır ve daha çabuk özümser.

 

Soru sorarak dinleme:

etkin

iletişim esnasında; anlatıcı, karşı tarafın bir süre sonra ilgisini kaybettiğini düşünebilir, fark edebilir. Etkin bir dinleyici olarak, ilgimiz kaybetmediğimizi ve konuşmanın içinde hala etkin bir şekilde var olduğumuzu göstermek adına konuşmacıya ilgili sorular sorabiliriz. Bu hem konuşmacının motivasyonunu korumasına sebep olur hem de konuşmanın seyri açısından farklı yollara girilmesine ve böylece daha etkin bir konuşma olmasına sebep olur. Karşılıklı ilgiyi korumaya sebep olan bu teknik, bizi de daha etkin bir dinleyici yapar.

 

 

Tüm bu teknikleri uygulamak zamanla bizim dinleme refleksimizin gelişmesine sebep olacaktır. Bu sayede konuşmacının, anlattığı konuya olan yetkinliği, anlatılanın arkasında söylemek istediği, taraflı bir konuşma olup olmadığı gibi tespitleri yapmamız da kolaylaşır.

Günümüzde belki zaman zaman hepimiz karşımızdakini etkin bir şekilde dinleyemiyoruz veya kendimizi dinletemiyoruz. İki tarafta da olmamak bizim elimizde. Kimsenin bir birini dinlemediği, herkesin sadece fikrini söylediği bu dünyada, dinleyen ve dinletebilen kişilerden olabilmemiz dileğiyle….

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Instagram, Alışveriş Sekmesine Reklamları Getiriyor!
Hero Concept, 3 Milyon Dolar Değerleme İle WePlay Ventures’dan Yatırım Aldı
Burt Munro, 1967’de Kırmış Olduğu Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Adam

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.