3. GÖZÜNÜZ OLSA NASIL OLURDU?

Günümüzde etrafımızın sosyal medya mecralarıyla çevrildiği her an “online” nız. Gözümüz sürekli olarak telefonlarımızda, telefonumuzda instagramda geziyoruz, twit atıyoruz, YouTube videosu izliyoruz, online toplantıya giriyoruz, mesajlaşıyoruz hatta buzdolabımızda ne var ne yok diye bakarak alışveriş yapıyoruz listemiz yazdıkça daha da uzayacak. Gördüğünüz üzere farkında olalım ya da olmayalım  hayatlarımız mobili yaşam üzerine kurulu. Bu bağımlılığımız sürekli olarak başımız öne eğik bir şekilde telefona odaklanarak yürümemize neden oluyor.

Telefona odaklanarak yürümemiz aslında başımıza bir takım kazaların gelmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda da her beş kazadan birinin yolda yürürken cep telefonu ile ilgilenen kişiler nedeniyle meydana geldiği görülüyor.  İtalya’nın Bolzano kentinde gerçekleştirilen bir projede ise insanların akıllı telefonlarını bilinçli kullanması için elektrik direklerine sünger tamponlar yerleştiriliyor. Endüstriyel tasarım öğrencisi Minwook Paeng tarafından tasarlanan robot göz de yolda yürürken bile kafaların kalkmadığı bu dönemlerde yolu gözetleyen ve çarpışma tehlikesini haber veren tasarıma sahip bir proje.

Paeng’in London’s Royal College of Art and Imperial College’da tasarım mühendisliği derecesinin bir parçası olan projede insanların yolda yürürken telefon kullanmasına hicivli bir bakış açısı getiriyor. Kafaya yerleştirilen robotik bir üçüncü göz yolda yürürken kafası sürekli önünde olanlar için bir uyarı sistemi sağlıyor.

Plastik ve yarı saydam malzemeyle üretilen bu göz bir jel sayesinde kullanıcının alnının ortasına gelecek şekilde sabitlenebiliyor. Açık kaynaklı elektronik platform Arduino kullanılarak tasarlanan cihazda bir jiroskop bulunuyor. Doğrudan kafaya sabitlenebilen üçüncü göz kafa öne eğildi anda otomatik olarak gözünü açıyor ve devreye giriyor. Kişinin önüne çıkan herhangi bir cisim olursa sesli uyarı veriyor. Bu sayede kafası önde telefona bakarak yürüyen kullanıcı tehlikelere karşı uyarılmış oluyor. Minwook Paeng’in projesi insanların akıllı telefonlarıyla olan sağlıksız ilişkisini sorgularken telefonlarımızla her an ne yaptığımızı ironik bir şekilde sorguluyor.

https://www.internhaber.com/adidas-stan-smith-mylo/

Hunter Kowald ve Bilim Kurgu Filmlerini Gerçeğe Dönüştüren Uçan Kaykayı

Apple AirTag İle Artık Eşyalarınızı Kaybetmeyeceksiniz!

BİR KAHVEYE EN FAZLA KAÇ LİRA VERİRSİNİZ?

Mictic Sizi Bir Vücut Müzisyenine Dönüştürmeyi Hedefliyor

Tutkunlarına, Çizgi Filmlerin İçerisinden Klasik Muzik

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.