/

29 Yaşında Telegram’ı Kuran Pavel Durov

Pavel Durov, son günlerde kullanıcısı olsak mı diye çok fazla düşündüğümüz Telegram uygulamasının kurucusu. Whatsapp sözleşmesinden sonra Büyük olay yaratan Telegram’ın nasıl kurulduğunu ve Parel Durov’un hayatını merak ediyorsanız okumaya devam edinn!

Ayrıca Whatsapp sözleşmesi ile ilgili detayları merak ediyorsanız, Whatsapp Sözleşmesi Nedir? Signal ve Telegram Whatsapp’a Alternatif Olabilir Mi?

Pavel Valeryevich Durov, 10 Ekim 1984 tarihinde Sovyetler Birliği’nde dünyaya geldi. Doğduğu zaman Leningrad olan federal şehir şu anda Sankt-Peterburg olarak biliniyor. Çocukluğunun büyük bir kısmını babasının işi yüzünden İtalya’da geçiren Durov, orta okulunu burada bitirdi.Daha sonra Rusya’ya dönüp lise ve üniversite eğitimini tamamladı. Durov, küçüklüğünden beri bilgisayara çok meraklıydı. İleri düzey bilgisayar bilgisine sahipti hatta okulunun bilgisayar ağını hacklediği kesin olarak bilinmese de rivayet ediliyor.

 

2006 yılında Sankt-Peterburg Eyalet Üniversitesi’nden Filoloji bölümünü bitirerek mezun oldu. Bir başka rivayet ise Durov’un üniversite diplomasını gerek duymadığı için hiç almadığı. Üniversite boyunca girişimciliğe hep merak duyan Durov, üniversitesinden mezun olduğu sene bu alana daha çok yöneldi.

 

VK’nin Kuruluşu

Durov, Mark Zeckerberg tarafından kurulan Facebook’tan etkilenerek VKontakte’yi yani VK’yı kurdu. Bu sözcük kontak halinde anlamına geliyor. Henüz 22 yaşındayken ilk girişimini hayata geçiren Durov sadece bununla kalmayacağı herkes tarafından o yıllarda da fark ediliyordu. Ayrıca VK, Facebook uygulamasına çok benzediğinden Pavel Durov Rusya’nın Mark Zuckerberg’i olarak anılıyor.

Durov ve abisi zamanının büyük bir kısmını VK için harcamış ve şirketi iyi günlere getirebilmek için gece gündüz uğraşmışlardı. Bu çalışmalarının sonunda şirketin değeri 3 milyar dolardan fazlaya çıktı ve çabaları boşa gitmedi. VK’nin kullanıcı sayısı Rusya’da Facebook kullanıcı sayısından hala fazla.

2011 yılında parlamento seçimlerinde muhalif tutumları nedeniyle Pavel Durov’un başı Vladimir Putin ile belaya girdi. Vladimir Putin Durov’a VK üzerinden muhalif grupları silmesini talep etti. Durov da bu tweeti ile böyle bir şey yapmayacağını söyledi.

 

Bu yaptığının bir bedeli olarak Durov kendi şirketinden uzaklaştırıldı. Pavel Durov, üzerine yapılan baskılar nedeniyle 2014’te VK şirketinin tüm hisselerini sattı ve Rusya’yı terk etti. Rusya’yı terk eden ve kendine yeni bir hayat kuran Durov, Güney Amerika’da bulunan Saint Kitts ve Nevis adında bağımsız bir ada ülkesinden vatandaşlık aldı.

 

Telegram’ın Kuruluşu

Bir gün bu olaylar yaşanırken ve anlaşmazlıklar devam ederken Durov’un kapısına SWAT özel timi geldi. Kapısını kırmalarından korkan Durov, abisini telefonla arayıp iletişim kurmaya çalıştı. Durov, Bu konuşmada güvenliğin ve gizliliğin hiç olmadığını fark etti ve Telegram fikri kafasında böyle doğdu.

2013 yılının Ağustos ayında Berlin’de kuruldu. Durov her seferinde diğer iletişim uygulamalarının berbat olduğunu söylerken Telegram’ın güvenliğinden bahsetmeyi unutmuyor. Telegram Parel Durov’un adeta bir baş tacı. Yıllardır Durov’un başını ağrıtan tek konu ise teröristlerin Telegram kullanmayı tercih etmesi. Yüksek güvenliği ve gizliliği nedeniyle Telegram teröristlerin kullandığı bir numaralı iletişim uygulaması.

Parel Durov’un Özel Hayatı

Parel Durov 2014 yılında 30 yaş altı en fazla gelecek vadeden Kuzey Avrupalı lider olarak gösterilmiştir.

Durov, Forbes‘a göre 3.4 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin 565. insanı.

Parel Durov, 8 tane ayrı dil biliyor. Bunlar; Русский, English, Français, Deutsch, Español, Italiano, Lingua Latina, فارسی

 

Durov’un özel hayatı hakkında bunlardan başka pek çok şey bilinmiyor. Şu anda Dubai’de yaşadığı bilinse de evliliği, ailesi hakkında bir bilgi yok. Durol hayatını gizemli yaşamayı seven milyarderlerden.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım

Whatsapp Sözleşmesi Nedir? Signal ve Telegram Whatsapp’a Alternatif Olabilir Mi?

Gain’de Hangi İçerikler Yer Alıyor? Gain’in Aylık Fiyatı Ne Kadar?

Acun Ilıcalı’nın Girişimi Exxen’in fiyatı belli oldu! Exxen’de Yer Alacak İçerikler Neler?

Youtube Kurucularından, Jawked Karim

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.