13 Soruda Earnado ve Barış Korkmaz

Earnado’nun kurucularından Barış Korkmaz ile Earnado, girişimler ve girişimcilik üzerine  yaptığımız  röportajla karşınızdayız. Sizleri daha fazla bekletmeden sorular ve çok değerli cevapları ile baş başa bırakıyoruz.

1- Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Girişimcilik hayatıma lise yıllarımda pazarcılık yaparak başladım ve bugüne dek pek çok girişimi kurmayı başardım. Earnado’dan önce pek çok yerde sokak basketbol, sokak futbol turnuvaları düzenlediğim organizasyon şirketim vardı. Organizasyon şirketimden sonra dijital pazarlama ajansım ve Evde Mimar girişimini kurdum. Evde Mimar ile İTÜ Arı Teknokent, Bıc Angels ve Poneser firmalarından yatırım aldım. Burada edindiğim tecrübeler ile birlikte de Earnado ekibinde yer alarak Earnado’yu hayata geçirdik.

2- Earnado fikri nasıl ortaya çıktı?

Evde Mimar küçük bir ofiste büyümeye çabalarken online çalışanlarına görevler vererek tamamen online bir şekilde dijital pazarlama çalışmalarını yürütüyordu. Evde Mimar’da yaşadığımız küçük ofis ve kısıtlı kaynak sorunu dijital pazarlama dünyasını ve gençlerin hayatını değiştirecek devrimsel bir girişime dönüştü.

3- 2019 finalistlerinden biri olarak İTÜ Big Bang hakkında tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi anlatabilir misiniz? Seçildikten sonraki süreç nasıl ilerliyor?

Big Bang süreci bizim için oldukça heyecanlıydı ve kendimizi geliştirmemizi, hayallerimizi duyurmamızı sağladı. Big Bang geride kaldı ve artık çok daha büyük adımlar atmaya, kendimizi anlatmak için kendi mecralarımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Önümüzde çok daha büyük etkinlikler var.

4- Earnado’da ya da girişimcilik hayatınızın herhangi bir yerinde dönüm noktası dediğiniz bir an oldu mu?

Earnado içerisinde hayatta olduğu gibi pek çok dönüm noktası var. Dönüm noktalarına kişisel bakış açım hayatın herhangi bir anında sürekli karşımıza çıktığı ve bir andan değil bir süreçten kaynaklı olduğu yönünde. Eğer Earnado yatırım almasaydı Big Bang etkinliğinde yer almasaydı veya önemli müşterileri olmasaydı da pazarlamanın geleceğini değiştirecek hamleler elbet gerçekleşecekti. O nedenle tek bir an ve aksiyona değil fikirlerimize yapacaklarımıza odaklanıyoruz.

5- Earnieler sizin için ne ifade ediyorlar? Sizce bu platformda kendilerine ne katabilirler?

Earnieler istedikleri yerden istedikleri zaman çalışarak firmaların başarı hikayelerinde onlara yardımcı oluyorlar. Earnieler hem kendilerini geliştiriyor öğreniyor hem de görevleri yaparak gerçek hayat deneyimi kazanıyorlar. Bugün Kayseri’den, Erzurum’dan gençler dünyanın pek çok yerindeki firmalara dijital pazarlama çalışmaları yapıyorlar. Bizler de her gün çok daha fazla çalışarak gençlerin hayatını değiştirmek için sistemi sürekli geliştirmeye çalışıyoruz.

6- Girişimlerde ekip kavramının öneminin hepimiz farkındayız. Sizce ideal bir ekip nasıl olmalıdır? Sizi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için Earnado ekibinden bahseder misiniz?

Earnado ekibi aynı inanç ve gaye yolunda birleşmiş kişilerden oluşuyor. En iyi okullar en iyi yetkinliklerin birleştiği bir takım değil aynı inanç ile geleceği değiştirmek isteyen gençlerin hayatlarına dokunarak değer katmak isteyen bir topluluk. Ekip içerisinde veya Earnielerimizin içerisinde yetkinliğe değil hayallere bağlılığa kendini geliştirme hızına ve amacı için çözüm üretebilme güdüsüne bakıyor ve her birimiz ekibe yardımcı oluyor. Yardımcı olmak bizim temel kültürümüzü oluşturuyoruz. Çünkü Earnado’nun inandığı şeylerden biri biz olduğumuz için ben varız bilinci, ana ekip olarak da şirketin tüm katmanlarına bu bilinci uygulamak istiyoruz.

7- Earnado’nun birçok sosyal medya platformunda oldukça aktif olduğunu görüyoruz. Kullanıcılarınızın bu konudaki geri dönüşleri nasıl oluyor? Girişimler için sosyal medya ne ölçüde bir öneme sahip?

Eğer bir sektörde lider olmak ve de sektörü değiştirmek istiyorsanız o sektörün kanaat önderi olmanız gerekiyor. Earnado olarak sosyal medyada sektördeki tüm sorulara yanıt vermeye çalışırken tüm öğrendiklerimizi, bildiklerimizi açıkça paylaşarak sektöre ve işini geliştirmek isteyenlere ışık tutmak istiyoruz. Yakın gelecekte sosyal medyada çok daha fazla içerik üretmek ve aktif olmak istiyoruz.

8- Earnado hakkında tüm fikirlerinizi gerçekleştirdiniz mi? Yeni hedefleriniz nelerdir ?

Fikirler ve hedefler hiçbir zaman tam olarak gerçekleşmez ve bitmez. Eğer hedeflerinizi gerçekleştirdiğinizi düşünüyorsanız emeklilik zamanınız gelmiş demektir. Earnado olarak bizler yolun çok daha başındayız geleceğe yön vermek ve pazarlamayı değiştirmek istiyoruz bunun için kocaman evrenin küçücük bir bölümünü gerçekleştirdik şu ana kadar hızlanmaya çalışıyoruz.

9- İşler yolunda gitmediğinde motivasyonunuzu nasıl geri kazanırsınız? Sizi en çok ne motive eder?

Earnado

Motivasyon kazanılmaz ortaya çıkartılır. Herkesin motivasyonu vardır sadece bazıları nereye nasıl yönlendireceğini bilmez. Benim içimde çalışma azmini hızlandıran şeyler elbette ki kişilerin hayatını değiştirebilmek ve onların hayatına dokunarak değer katmak. Bunun için çok daha hızlı uyuyor erken kalkıp çalışmalara başlıyorum.

10- Earnado’yu bu günlere getirirken pes etmek istediğiniz ya da daha fazla ilerleyemeyeceğinizi düşündüğünüz bir an oldu mu?

Asla. Hayatımda pes edeceğimi düşünmüyorum sadece yöntem değiştirebilirim.

11- Umutsuzluğa kapılan girişimcilere ne önerirsiniz? Girişim sizin için ne demek?

Umutsuzluğa kapılıyorlarsa girişimci olmasınlar. Girişimcilik umutsuzlar için kocaman bir hendek içinden çıkamazlar. Umutlarını kazanmak için çevrelerine bakabilirler başarmamalarındaki tek engel kendileri, önce kendilerini yensinler ve değiştirsinler.

12- Earnado’yu bir cümleyle özetlemeniz gerekse bu ne olurdu?

Earnado algoritmalar ile pazarlama kararları veren ve bunu özgür insanlar ile firmalara uygulayan bir teknoloji şirketidir.

13- Kendinizi en başarılı hissettiğiniz anı bizimle paylaşır mısınız?

Earnielerimizden Olkan en depresyonlu anında Earnado’yu görmüş ve hayatını değiştirdiğimizi söylemişti. Bugün Olkan Earnado ile birlikte onlarca firmaya destek veriyor online bir şekilde çalışarak yaşamını sürdürüyor. En başarılı hissettiğim anlardan biri buydu.

Earnado hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

2019 yılında Earnado’nun da katılmış olduğu 2020 İTÜ Big Bang yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Barış Korkmaz’ın ve Earnado’nun sosyal medya hesaplarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Earnado Linkedin, Barış Korkmaz Linkedin, Earnado Instagram, Barış Korkmaz InstagramBarış Korkmaz Twitter

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.