21. Yüzyıl Yetenekleri: Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme

problem çözme
problem çözme
eleştirel düşünme
eleştirel düşünme

Eleştirel Düşünmeden başlayalım…

Eleştiri kelimesini elde etmekce aklımıza genellikle olumsuz yargılar gelir ve bu anı uzak dururuz. Buna rağmen, eleştiriler, boyunca boyunca çokça durulan; hatta nasıl güzelce yapılabileceği hakkında yazılmış bir parça kitap. Eleştiri cümleleri genel olarak bir bakış açıları güzel ve kötü tüm masraflar çevreleyerek özet olarak açıklanır.

Eleştirel düşünmeyse, analiz yaparak akıl yürütme ve bunları değerlendirme gibi zihinsel zihinleri kapsayan düşünme şeklidir. Dikkatli ve aktif bir biçimde koruma yapılan, kontrol edilen ve değiştirilen açık, nesnel düşünme türü.

Eleştirel bakış diye bir başka kavram daha mevcut ve bu kavram da üzerine düşünülen konu, nesne ya da olay hakkında hep aynı yerde değil, farklı noktalar ve farklı açılardan bakmayı şart koşmak.

eleştirel düşünme
eleştirel düşünme

Peki eleştirel düşünme bize ne tür faydalar sağlar?

Biliyorsunuz ki, günlük bilgiye kolayca ulaşma şansı elde edilene kadar yanlış bilgiler de arttı. Eleştirel düşünme en başta doğruyla yanlışı ayırt etmeye yönelik bakış açısı sunar. Tabiki eleştirel bakış açısının yeterli bilgi yeteneğiyle birleşmesi de önemlidir.

1] Karar verme zevklerine yardımcı olur. Eleştirel düşünme, kendi aleyhinize karar vermenize izin verecek.

2] Sorunun çözülmesi azaltılabilir.

3] Araştırma becerilerinizi geliştirin.

4] Yaratıcılığınızı artırır.

5] Merakı canlandırdı.

 

Eleştirel bakış açısı herkeste bulunabilir mi?

Hayır, bulunmaz ancak geliştirilebilir. Eleştirel düşünce konusunda güvence, yetiştirilmeye dayalı beceriler etkindir ancak çerçeve, yeterli bilgiye sahip, duyarlı bir kişinin kendisini geliştirebileceği bir alandır.problem çözme

Eleştirel Düşünme’nin daveti mi?

1. Aşama: Kutunun dışında düşünmek : Aslında genel olarak çocuklarda bulunması beklenen bir düşünme tipi olması beklenen bir durum ancak ne yazık ki bazı boyutlarda de görülebiliyor. Genel konuşmayı toplantılara bağlı olarak bir düşünceye körü körüne tahmini olarak anlatılabilir. Bu kurtuluştan kurtulmanın yolu, kendini geliştirerek özgüvenini kazanmaktır.

2. Aşama: Kontrast Düşünme: Ya hep ya hiç düşünce tipi denebilir. Yani olaya ya iyi ya da kötü olarak bakılır.

3. Aşama: Yansıtıcı düşünme: Bu aşamada düşünürsel olarak oldukça iyi bir seviye olarak değerlendirilebilir çünkü burada hem anlayış olarak hem de geçmişten gelen tüm baştan yeniden tartılır, avantajlar ve dezavantajların tekrarlanma olasılığı. Kişinin kendi düşünce tarzını ve tartısını kazanmış denebilir.

4. Aşama: Analitik-eleştirel düşünme: Kişinin birçok özelliğini kullanarak – kendi kaynağını de dahil olmak üzere- alıp tartabilmesidir.

problem çözme
problem çözme

Şimdi eleştirel düşünerek gelelim… diyorsunuz: Problem çözmemi? Hala mı Matematik dersi?!

Kullanarak Matematik’le kötü tecrübe olanlara güzel haberi vereyim, hayır; Yapımız problem çözmenin matematikle ilgili konuları yok ama onun kadar önemli ve yapı yerine esas olarak girişimcilikte –tabiki hayatımızda da- önem teşkil ediyor. Çünkü var olan yahut varlıkları açısından ters giden durumlar söz konusu olabilir, bu amaçla çaba sarf etmek hızlı ve titiz olarak halletmek enerjimizi korumak açısından faydalı olacaktır.

problem çözme
problem çözme

 Problem çözme ,  herhangi bir engel olmaksızın  etkili  ve zamanında  yazmayı  ifade eder. Problemi  tanımlayıp tanımlamayı, alternatif çözümler üretmeyi, en iyi alternatifi değerlendirmeyi ve seçmeyi ve seçilen terapiyi içerir.

Bu bağlamda, bir girişimci sorunu nasıl çözmelidir?

  1. Yenilgiyi kabul etmeden tekrar ve tekrar başlamaktan çekinmeyerek.
  2. Temsil korkmayarak.
  3. Denemeye istekli olarak.
  4. Üst düzey düşünce.
  5. Uzun vadeli düşünerek, yapacaklarımızın yarın hangi olayları zemin hazırlayacağını hesaplayarak ve önlemleri alarak.
problem çözme
problem çözme

Problem çözmenin 7 adımda mı?

  • Sorunları tanımlayın. Sorunun ne olduğu konusunda net olun.
  • Herkesin çıkarlarını anlayın.
  • Olası çözümleri listeleyin (seçenekler)
  • Arşivleri değerlendirin.
  • Bir seçenek veya seçenekler seçer.
  • Sözleşmeyi/sözleşmeleri belgeleyin.
  • Beklenmedik durumlar, izleme ve değerlendirme konusunda anlaşmaya varın.

Problem çözme becerileriniz var mı?

  • Aktif dinleme.
  • Analiz.
  • Araştırma.
  • Yaratıcılık.
  • İletişim.
  • Güvenilirlik.
  • Karar verme.
  • Takım oluşturma.

Kısaca, eleştirel düşünce ve problem çözmeye aynı çerçeve içinde iki kavramsal çerçeven sıkı sıkıya bağlı olduğunu görürüz. 21. yüzyıl çocuklarının sonuçları oldukça önemli bir yere yükü çünkü parmağımızın ucuyla dahi binlerce bilgiye ulaşabiliriz şu çağda bu bilgileri doğru şekilde konumlandırıp analiz ve sorunlarımızı çözerek yönetzsek bunca imkan karmaşadan başka ne işe yarar?

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik çalışmasına ait her parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş türlerinden hükmeden girişim ve yatırım eylemlerini yenilikçi bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca ulaşmayı iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir niteliğini hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer # KişiselGelişim  Yazılarımız İçin  Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri  Instagram  hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri  LinkedIn  hesabına buradan ulaşabilirsiniz..

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.