/

21. Yüzyıl Yetenekleri: Bilgi Okuryazarlığı

Bilgi Okuryazarlığı

Dünya’da İnternete ve Bilgiye Erişim Oranı Nedir?

Bilgi Okuryazarlığı
https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Internet_usage

Yapılan araştırmadan görüldüğü üzere dünya genelinde internet kullanıcılarının sayısı geçmişe baktığımızda büyük bir oranda artmaktadır. Bununla beraber internet aleminde birçok yalan ve yanlış haber kol gezmektedir. İnternet kullanıcılarının bu denli artması ve eş zamanlı olarak yalan haberlerin de artması bazı endişeleri beraberinde getirmektedir.

Bu kadar bilgiyle ne yapacağım?

Bu yazıyla beraber bilgi okuryazarlığının ne olduğunu anlayacak ve vereceğimiz önerilerle beraber sağlıklı bir araştırma ve okuma yapabileceksiniz.

Bilgi Okuryazarlığı Nedir?

Bilgi okuryazarlığı, bir kişinin okuma, yazma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerini kullanarak bilgiye ulaşmasını ve anlamasını sağlar. Bu beceri, bilgiye erişebilmeyi, bilgi kaynaklarını değerlendirmeyi ve bilgiye güvenebilmeyi de kapsar. Bu yetkinlik, aynı zamanda bir kişinin kendi düşüncelerini ifade etmeyi, öğrendiği bilgiyi başkalarıyla paylaşmayı ve bilgi üzerine tartışma yapmayı da kapsar.

Bu yetkinlik , hayatımızın her alanında önemlidir ve çeşitli mesleklerde işe yarar. Örneğin, bir öğrenci bu beceriye sahip olursa, öğrenme sürecini daha verimli hale getirebilir ve daha iyi notlar alabilir. Bir iş adamı bu beceriye sahip olursa, kariyerine daha iyi yön verebilir ve işine daha iyi odaklanabilir. Bu beceri, aynı zamanda bir kişinin öğrendiği bilgiye dayalı kararlar vermeyi de kapsar.

Bilgi okuryazarlığı, kişinin çeşitli kaynaklardan bilgi toplaması, anlaması ve kullanması yeteneğidir. Bu beceri, kişilerin okuduğu metni anlamaya, araştırma yaparken doğru kaynakları bulmalarına ve günlük yaşamda da çeşitli konularda bilgi edinme ihtiyacı duyduklarında yardımcı olur.

American Library Association ve Erhan Erkut’a göre;

İlk önce sormamız gereken soru, gerçekten bilgi okuryazarı mıyım? sorusu olacaktır. Ardından bilgi okuryazarı olduğumuzu düşünüyorsak bazı yetkinlikleri de beraberinde yerine getiriyor olmamız gerekir. Bunlar,

Gerekli olan bilginin kapsamını belirleyebilir
Gerekli bilgiye verimli ve etkin bir şekilde ulaşır
Bilgi kaynağı ve bilgiyi eleştirel bir şekilde değerlendirir
Seçilen bilgiyi kendi dağarcığına entegre eder
Bilgiyi hedeflenen amaca ulaşmak için verimli olarak kullanır
Bilgiye erişim ve bilginin kullanımı ile ilgili ekonomik, hukuki, sosyal, etik sorunları anlar

Bunların yanısıra bir araştırma yapacağımızda, bir web kaynağından yararlanırken;

  • Bilginin kaynağı ne ? (doğruluk)
  • Yazan kim? (yetkinlik)
  • Objektif bir bilgi/haber kaynağı mı? (tarafsızlık)
  • Haber birinci elden mi? (birincil kaynak) (Teyzemin oğlu, dayımın kızı)
  • Haber metni tam mı? Alıntı mı? Tüm metinden belli bir kısım mı seçilmiş? (tamlık)
  • Konu derinlemesine inceleniyor mu ?
  • Bilgi güncel mi?

gibi soruları sorarak araştırmamızı sağlam temeller üzerine bindirmeliyiz.

Bilgi Okuryazarlığı

Bilgi Okuryazarlığı Size Ne Katar?

Bilgi okuryazarı olduğunuzda;

  • Önünüze gelen bigileri ilk ağızdan kabul etmezsiniz
  • Araştırmalarınızı daha kapsamlı yapabilirsiniz
  • Kaliteli ve doğru içerikler üretebilirsiniz
  • Bunlara ek olarak kişisel gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

Bilgi Okuryazarlığı Kapsamında Kullanabileceğiniz Kaynaklar

Teyit’te 2016’dan beri internetteki şüpheli bilgileri inceleyen, dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için eğitim faaliyetleri yürüten, farklı aktörleri bir araya getirerek yanlış bilgi sorununa yönelik sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesine katkıda bulunan bir sitedir.

Alıntı, “Haberler gizlenmeyecek. Kime yarar, kime zarar verir diye önden muhasebe yapılmayacak, öncelik kamuoyunun ‘’haber alma hakkı’’nda olacak.”
Gazete Pencere, Erhan Erkut sayesinde haberdar olduğum bir sitedir ve vizyonlarını beğendiğimi söylemeliyim.

Evrim Ağacı, Türkiye’nin en önde gelen popüler bilim platformlarından birisi olarak, ülkemizdeki modern bilim algısını geliştirmeyi ve buna bağlı olarak ülkemizde bilimsel aydınlanma ve ilerlemeyi mümkün kılacak yayınlar yapar. ”
Ek olarak Evrim Ağacı’nda anlatımın sade ve anlaşılır olduğunu söyleyebilirim. Bazen ilgimi çekmeyen konular olsa dahi zevkle dinleyebiliyorum.

Apostoyu değerli Pelin Dilara Çolak ile keşfetmiştim ve ilgimi çeken alanlarda kaliteli içerikleriyle beğendiğim bir e-posta bültenidir.

Bu veritabanları sayesinde gerçek verilere ve grafiklere ulaşabilir ve ardından bilgi okuma becerilerinizle çıkarımlar yapabilirsiniz.

Statista, sitesi sayesinde istediğiniz konuda grafiklere ulaşabilirsiniz. İstediğiniz konunun istatistik bilgileri bu sitede.
American Library Association (ALA), Amerika Birleşik Devletleri merkezli, kütüphaneleri ve kütüphane eğitimini uluslararası düzeyde destekleyen, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 2021 itibariyle 49.727 üyesiyle dünyanın en eski ve en büyük kütüphane derneğidir.

Bunlara ek olarak değerli Can Bi vasıtasıyla haberdar olduğum şu sitelere de göz atabilirsiniz;
Veri Kaynağı, İBB Açık Veri, Visual CapitalistTürkiye Raporu

Bu yazı kapsamında yararlandığımız kaynaklar;

YetGen Youtube Kanalı – Bilgi Okuryazarlığı
wikipedia.org
canbi.medium.com

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Eray Avcı

Kendimi arıyorum, yoldayım, tadını çıkarıyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.