//

2022’nin En Başarılı Şirketleri ve En Başarısız CEO’ları

2022’nin En Başarılı Şirketleri ve En Başarısız CEO’ları

2022 yılını arkada bırakırken 2022 yılına dair birçok rapor ve listeleme yayınlanıyor. Gelin sizlerle 2022’nin en başarılı şirketlerine ve en başarısız CEO’larına bir göz atalım.

 

Dünyanın en etkili şirketlerini her yıl yayınlayan World Band Lab, bu yıl toplam 33 ülkenin yer aldığı listede her sektörden şirketler yer alıyor.

Liste sıralamasında yer alan şirketlerden dikkat çekenler tabiki de oluyor. Apple bu yıl listede inanılmaz yükselmiş şirketler arasında yer alıyor şirket 2021 yılında listenin dördüncü sırasında yer alırken bu yıl listenin ilk sırasında yer alıyor. Mükemmel bir yükseliş sadece Apple’dan değil aynı zamanda Tesla’dan da gelmiş durumda 2020 yılını 72. sırada tamamlayan şirket 2022 listesinde 10. sırada yer alıyor. Şirket son zamanlarda hisselerinde düşüşe maruz kalsa da yeri ilk 10’da.

2022’nin En Başarılı Şirketleri ve En Başarısız CEO’ları

Tabi listede büyük sıçrama yapan sadece Tesla değil. Finans sektöründe yer alan VISA’da geçtiğimiz yıl 79.sırada yer alırken bu yıl 11. yer alıyor. Ayrıca finans sektöründe yer alan MasterCard’da geçtiğimiz yıl 68. sıradayken bu yıl listede 19. sıraya yükselmiş durumda.

2022’nin En Başarılı Şirketleri ve En Başarısız CEO’ları

Kozmetik sektöründe yer alan Johnson & Johnson şirketi de geçen yılki 77.sırasını çok öne taşıyarak 17.numaraya gelmiş bulunuyor.

Raporda yer alan ilk 20 şirket:

 

Sıra Marka Ülke Sektör Geçtiğimiz Yılki Sırası
1 Apple ABD Teknoloji 4
2 Microsoft ABD Teknoloji 3
3 Google ABD Teknoloji 1
4 Amazon ABD E-ticaret 2
5 Walmart ABD Perakende 5
6 Toyota Japonya Otomotiv 9
7 McDonald’s ABD Hazır Yemek 7
8 Mercedes-Benz Almanya Otomativ 8
9 Coca Cola ABD Yemek&İçecek 11
10 Tesla ABD Otomativ 72
11 VISA ABD Finans 79
12 AT&T ABD Telekomünikasyon 6
13 Cisco ABD Teknoloji 12
14 Nike ABD Giysi 10
15 BMW Almanya Otomativ 13
16 YouTube ABD İnternet 14
17 Johnson & Johnson ABD Kozmetik & Hijyen 77
18 Nestle İsviçre Yemek & İçecek 20
19 MasterCard ABD Finans 68
20 P&G ABD Kozmetik & Hijyen 22

 

World Brand Lab başkanı Dr. Steve Woolgar yaptığı açıklamada 500 şirketin yer aldığı listenin 198’inin ABD’den geldiğini belirtiyor. Onları ise Fransa ve Japonya takip ediyor.

 

Tabi en etkili şirketlerin yanında bir de en başarısız şirket CEO’larından bahsetmesek olmaz. The Guardian tarafından yapılan 2022’nin en başarısız CEO’ları listelendi.

Şirketi en etkili 4 şirket olarak yer alsa da Jeff Bezos bu sene en başarısız CEO’lar arasında yer alıyor. Öyle ki e-ticaret devi bu yıl on binden fazla işçiyi işten çıkarmış bulunuyor. Bu yüzden listede yer alan bu ismin hayırseverlik yaparak imajını değiştirmeye çalışması eleştirilere yol açtı.

2022’nin En Başarılı Şirketleri ve En Başarısız CEO’ları

Mark Zuckerberg bu listede yer alan başka bir isim. Mark Zuckerberg bu listeye metaverse sevdası ile şirketi zarara sokması, hisse düşmesine yol açması ve 11 bin çalışanı işten çıkarması sebebiyle girmiş bulunuyor.

2022’nin En Başarılı Şirketleri ve En Başarısız CEO’ları

Böyle bir liste yayımlanırken Elon Musk’ı bu listede barındırmamaları garip olurdu. 2022 bir sürü eleştiriye maruz kalan Elon Musk, aldığı 44 milyar dolarlık Twitter’da yaptığı açıklamalar ve işler üzerinden bu listeye girerken. Twitter’ın eski CEO’su Parag Agrawal şirketi satarak pozisyonunu kaybettiği içinde bu listede yer alıyor. Elon Musk’ın Twitter’a dair yaptıklarının detaylı haberine ise buradan ulaşabilirsiniz.

 

2022’nin En Başarılı Şirketleri ve En Başarısız CEO’ları

2022 en başarısız görülen CEO’su ise Sam Bankman-Fried seçildi. Bildiğiniz üzere 11 Kasım’da CEO’su olduğu kripto para borsası FTX için iflas başvurusunda bulunmuştu. Dünyanın dört bir yanında müşterisi olan borsanın kullanıcıları varlıklarını kaybetti. Öyle ki iflas sürecinden sorumlu olan avukat, Bankman-Fried için FTX’i kişisel krallığı gibi yürüttüğünü ve iflasın sebebinin bu olduğunu açıklamıştı.

 

2022’nin En Başarılı Şirketleri ve En Başarısız CEO’ları

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.