2022’de Türkiye’de En Çok Yatırım Alan Startuplar Belli Oldu

 

1) Getir : 768 milyon dolar

2022'de Türkiye'de En Çok Yatırım Alanlar Startuplar Belli Oldu

 

 

Getir, son yatırım turunda 768 milyon dolar yatırımla 11,8 milyar dolar değerlemeye ulaştı ve Türkiye’nin Trendyol’dan sonra ikinci decacornu almayı başardı. Şirket, aldığı bu yatırımla faaliyet alanındaki sınırları aşmayı hedefliyor.

Getir, son yatırım turunda 768 milyon dolar yatırım alarak 11,8 milyar dolar değerlemeye ulaştı ve Türkiye’nin ikinci decacornu kazanmayı başardı. Avrupada hızlı market ürünleri alanında 10 milyar dolar barajını aşarak decacorn olmayı başaran ilk şirket olmasının yanı sıra unicorn şirketlerin listelendiği CB Insights’ın yayınladığı listede dünya çapında 1052 unicorn şirket arasından 36.sırada Avrupa da ise 4.sırada kendisine yer buldu. Şirket aldığı bu yatırımla birlikte faaliyet gösterdiği 9 ülkedeki hizmet alanını büyütmeyi hedefliyor . Mubadala investment yatırım şirketi’nin liderlik ettiği yatırım turunda  Abu Dhabi Fund, Alpha Wave Capital ve Tiger Global, Getirin yarıtımcıları arasında yer aldı.

Yaklaşık 10 dakika gibi bir kısa sürede bir teslimat gerçekleştiren Getir’in indirilme sayısı 40 milyona yaklaştı. 3 kıta ve 9 ülkede faaliyetlerine devam eden Getir, 2021 İngiltere’de ile başladığı yurt dışı yolculuğuna Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Hollandayı da ekledi. Yine aynı yılın kasım ayında ABD pazarına giren Getir şu anda Türkiye’nin 81 iline ek olarak yurt dışında 48 şehirde 1000’den fazla depoyla faaliyet göstermekte.

Getir’in kurucusu Nazım Salur, Bu kaynakla hem yurt içi hem de yurt dışındaki faaliyet alanını büyütmeyi sürdürürken çalışanlarına yatırım yapmaya devam edeceklerini ve ekibe yeni yetenekler katmaya da devam edeceklerini söyledi. Mubadala İnsvestment Company girişim ve yatırımlardan sorumlu başkanı İbrahim Ajami ise Getirin önümüzdeki dönemde girdiği yeni kategoriler ve ülkeler sayesinde sektör liderliğini koruyacaklarına inandıklarını ve bu büyümenin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.

 

2) Dreams Games : 255 milyon dolar

2022'de Türkiye'de En Çok Yatırım Alanlar Startuplar Belli Oldu

Dream Games, C serisi yatırım turunda 255 milyon dolar yatırım aldı. Alınan 255 milyon yatırım ile birlikte Dream Games’in değerlemesi ise 2,75 milyar dolar olarak açıklandı.

Geçtiğimiz haziran ayında 155 milyon dolar yatırım alarak 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan Dream Games C serisi yatırım turunda 255 milyon dolar yatırım alarak 2,75 milyar dolar değerlemeye ulaştığını açıkladı. Dream Games bu yatırım turunda aldığı yatırım ile birlikte 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmasının üzerinden bir yıl bile geçmeden değerlemesini 3 katına çıkardı.

C serisi yatırım turuna İndex Ventures liderlik etti bunu yanı sıra Makers Fund,BlackRock,IVP,Kora ve Balderton Capital gibi önemli firmalar da yatırım turuna katıldı. Bu yatırım turunda aldığı 255 milyon dolarla birlikte Dream Games aldığı toplam yatırım miktarı 468 milyon dolara ulaşmış oldu.

Ülkemizin unicornlarından birisi olan olan Dream Games 2019 yılında mobil oyun geliştirmek için kuruldu. Şirketin ilk oyunu olan Royal Match 2021 yılının en çok hasılat yapan mobil oyunlarından birisi oldu aynı zamanda ABD, İngiltere ve diğer önemli pazarlarda da ilk 10 mobil oyun arasına girmeyi başardı.

2021 yılında 205 milyon dolar yatırım almayı başaran Dream Games 2021 yılında ülkemizde yatırım alan girişimler arasında 3.olmayı da başardı. Dream Games’in başarısı ve yatırımcıların ilgisinden dolayı büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirten Dream Gmaes CEO’su Soner Aydemir, her biri kendi alanında dünya standartlarında işler ortaya koyan takım arkadaşları ile birlikte mobil oyun sektöründe kaliteli işler ortaya koymak ve bu oyunlar sayesinde sektörde kalıcı olmak istediklerini dile getirdi.

Firmanın üçüncü yatırım turuna liderlik eden Index Ventures’ın ortağı Stephane Kurgan, Dream Games’in ilk oyunu olan Royal Match’in yakaladığı başarıyla tüm beklentilerini aştığını ifade etti. Kurgan, “Royal Match sekiz ayda 2021’in en çok oynanan mobil oyunlarından biri oldu. Bünyesine kattığı yaratıcı yetenekler, geliştirdiği mühendislik uzmanlığı ve sergilediği örnek iş ahlakı sayesinde Dream Games, sektördeki en iyi şirketlerden birisi haline geldi. Daha şimdiden mobil oyun alanında mükemmeliyet olarak görülen normları değiştirdiler. Bundan sonra nereye ulaşacaklarını görmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

 

3) BillionToOne: 173,5 milyon dolar

2022'de Türkiye'de En Çok Yatırım Alan Startuplar Belli Oldu

BillionToOne bu sene toplamda 173,5 milyon dolar yatırım alarak 3. Sırada yer alıyor.

2016 yılında David Tsao, Oğuzhan Atay ve Sukrit Silas tarafından kurulan Kaliforniya merkezli girişim bu sene ilk yatırımını mart ayında Seri C yatırım turunda 125 milyon dolarla başlatmıştı. Yatırım turu, Adams Street Partners ve Hummingbird Ventures’ın ortak liderliği ile gerçekleşmişti. Girişim Seri C yatırım turunun devamı olaraktan 48,5 milyon dolar daha yatırım alarak tamamlamıştı. Turda, TIME BioVentures, Norwest Venture Partners, Neotribe Ventures, Libertus Capital, Hummingbird Ventures (Fund II), Fifty Years, Baillie Gifford, Adams Street Partners gibi isimler mevcuttu.

BillionToOne, hastalıkların hassas bir şekilde teşhis edilmesine odaklanan bir çözümler sunuyor. BillionToOne tarafından geliştirilen moleküler sayma teknolojisi, hastalıkların çok daha hassas bir şekilde tespit edilmesini sağlıyor.

 4) Insider: 121 milyon dolar

2022'de Türkiye'de En Çok Yatırım Alanlar Startuplar Belli Oldu

Yerli yazılım teknoloji girişimi İnseder QIA’in liderlik ettiği seri D yatırım turunda 121 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırımla birlikte ülkemize bir unicorn daha katılmış oldu.

İnseder, Sequoia Capital’dan 2018’de seri B ve temmuz 2020’de aldığı 32 milyon dolarlık yatırımla seri C turunu tamamlamıştı. Bu yıl QIA’nın liderlik ettiği seri D yatırım turunda 121 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırımı alırken 212,Riverwood Capital ve Sequoia Capital yatırımcıları arasında yer aldı. Alınan bu yatırımla birlikte Türkiye’nin yeni unicornu olmayı başardı.

İnseder yapay zeka destekli bir teknoloji girişimidir. Şirketlere kullanıcı deneyimi, pazarlama gibi şirket için önemli olan unsurları yapay zeka algoritmaları sayesinde şirketlere geri dönüşler sunuyor 15’ten fazla yapay zeka algoritması bulunan İnsider şirketlere geleceğe dönük tahminlerde de bulunuyor.

25 ülkede hizmet veren İnsider BBVA,IKEA,AVIS,CNN gibi kendi alanlarında çok başarılı olan 800’den fazla şirkete hizmet sunmakta olup kurucu ortaklarından hande çilingir ise dünyada kurucusu ve CEO’su kadın olan ilk unicorn B2B Saas şirketi olmayı başardı.Aynı zamanda İnsider hisse sahibi çalışanlarına nakit çıkış hakkı sundu. Nakit çıkışı istiyenlerden hisselerini almak için ise yaklaşık 8 milyon lira ayırdığını açıkladı.

      

5)Spyke Games: 55 milyon dolar

2022'de Türkiye'de En Çok Yatırım Alanlar Startuplar Belli Oldu

Griffin Gaming Partners son turda Spyke Games’e 5+50 olmak üzere 55 milyon dolar tohum yatırım yaptı

Griffin Gaming Partners, son yatırım turunda Spyke Gamese yaptığı yatırımla birlikte Spyke Games’in değerlemesi yaklaşık 250 milyon dolara ulaştı

Remi Onur, Mithat Madra, Rina Onur Şirinoğlu, Fuat Coşkun ve Barkın Başaran tarafında İstanbul merkezli olarak kurulan Spyke Games’in aldığı bu yatırım Türkiyede alınmış en büyük tohum yatırım olma özelliğini de taşıyor.

Spyke Games ilk oyunu olan Royal Riches’ı yaklaşık 5 ay önce uygulama marketlerinde kullanıma açtı. Spyke Games her geçen gün büyüyen ve 136 milyar dolar gibi devasa bir hacme sahip olan mobil oyun pazarından iyi bir pay almak istiyor. Newzoo’ya göre de önümüzdeki 10 yıl içinde mobil oyun pazarı yüzde 248 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Spyke Games’in kurucularından ve CEO’su olan Rina Onur Şirinoğlu “Spyke Games’in olağanüstü ekibi, sosyal, mobil gündelik oyunlar türünde son 12 yılda ortaya çıkan önemli fırsatları belirlediğimiz Peak Games, Zynga ve Riot Games gibi şirketlerde çalıştıktan sonra bir araya geldi. Biz ekip olarak insanları birbirine bağlayan ve son derece memnun oldukları birinci sınıf oyunlar yaratıyoruz. Bunu da şirket kültürümüz, kaliteli olmaya durmaksızın odaklanma ve ilham verici, neşeli, duygusal deneyimler yoluyla başarabileceğimizi biliyoruz.

Griffin Gaming Partners, Küresel oyun pazarına yatırım yapmaya odaklanmış dünyanın en büyük risk sermayesi şirketlerinden birisidir. Forte,Winzo, AppLovin gibi oyun şirketlerinin yanı sıra web3’e odaklanan oyun şirketlerine de yatırım yapmaktadır.

 

6) n11.com: 50 milyon dolar

n11.com, Getir’den 50 milyon dolar yatırım aldı.

Getir bu yıl içerisinde n11.com ile stratejik bir ortaklık kurmuştu. Getir bu kapsamda, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından n11.com’a 50 milyon dolar yatırım yaptı. Bu yatırımı şirket 3’te 1 için yapmış bunun sonucunda da n11.com’un değerlemesi 150 milyon dolar olmuştu. Böylece Getir n11.com’un yeni hissedarı olarak 3. Hisseder olmuştu. Getir yatırımının öncesinde n11.com’un iki hissedarı bulunuyordu. Şirketin hissedarları konumunda bulunan Güney Kore merkezli SK planet ve Doğuş Holding’in hisseleri ise eşitti.

 

7) Manc Games: 50 milyon dolar

 

Manc Games 50 milyon dolar yatırım aldı.

Manc Games, oyun varlığı olan Mancium için GEM Digital Limited’den (GEM) 50 milyon dolar yatırım almıştı. 2019 yılında kurulan Manc Games ilk oyununu 2020 yılında piyasaya sürmüştü. Manc Games 101 Muhabbet, Okey Muhabbet, Rummikub, Miskett, Bil Kazan Oyna, Han Wars, Hans’ Square, City Treasure, Citi Animal, Chef League gibi oyunların yapımcısı olarak yer alıyor. Manc Games’in oyun içi token’ı olan Mancium, yeni nesil halka açık bir blockchain ağı olarak görev yapıyor. Ayrıca token Manc ekosistemine güç sağlayan bir yapıtaşı. Uygulama içi satın alımlar, özel oyun içi etkinlikler ve Manc Academy’yi destekleme gibi tüm işlemlerde kullanılmak üzere çıkarılmış bir token.

 

8) Kaiyo: 36 milyon dolar

2022'de Türkiye'de En Çok Yatırım Alan Startuplar Belli Oldu

Kaiyo, toplamda 36 milyon dolar yatırım aldı.

Kaiyo bu sene toplamda 36 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu, Edison Partners tarafından yönetildi. Moderne Ventures, Lerer Hippeau ve Max Ventures da diğer katılımcılar arasında yer aldı. Türk girişimci Alpay Koraltürk tarafından kurulan eski adıyla Furnishare adıyla bilinen girişim ikinci el mobilya satışı platformu. Şirket, önce sadece e-ticaret işiyken artık pazar yeri olarak konumlanıyor. 2014 yılında kurulan girişim aldığı yatırımla değerlemesini 50 milyon dolara çıkardı. Girişim bu sektörün 2029 sonuna kadar ikinci el alışverişin hızlı moda satışlarını ikiye katlayacağını düşünüyor. Özellikle ABD’nin bu pazar için oldukça hareketli bir konumda yer alıyor. Şirket pandemi döneminde, iki yıl içerisinde, yüzde 100 büyüdü.

 

9) Ace Games: 33 milyon dolar

19-26 Kasım Yatırım Alan Girişimler

Ace Games, bu yıl toplamda 33 milyon dolar yatırım aldı.

Ace Games bu yıl aldığı toplam 33 milyon dolar yatırımın 25 milyon dolarını Playtika’dan almıştı. Geriye kalan 8 milyon dolar yatırım ise Re-Pie Portföy’den de “Ace Games GSYF” üzerinden gelmiş ve bu yılı 33 milyon dolar yatırımla kapatmıştı. 2019 yılında Hakan Baş tarafından kurulan girişim 2020 yılında Serial Burgla‪r ve Prison Life‪! oyunlarını kullanıma sunmuş. Ertesi yıl ise Mix and Drin‪k oyunu ile ABD App Store’unda tüm kategorilerde diğer uygulamaları geride bırakarak ilk sırada yer almayı başarmıştı. İki platform içinde oyun geliştiren şirket bu senenin en çok yatırım alan 9. Girişimi oluyor.

 

10) Logiwa: 26,4 milyon dolar

2022'de Türkiye'de En Çok Yatırım Alan Startuplar Belli Oldu

Logiwa, bu yıl Seri B yatırım turunda 26,4 milyon dolar yatırım aldı.

Logiwa, Seri B turda 26.4 milyon dolar yatırım alarak listenin son sırasında yer alıyor. Girişimin Yatırım turuna Valor Siren Ventures, Spider Capital, Runway Venture Partners, LaunchCapital, NewRoad Capital Partners, BAM Elevate, Prologis katıldı. Tur iki aşamada gerçekleşirken ilk yatırım temmuz ayında 16,4 milyon dolar kadar gelirken ikinci kısım kasım ayında 10 milyon dolar olmuş toplamda 26,4 milyon dolar yatırım almıştı. Çağdaş Yıldız ile Erhan Musaoğlu tarafından kurulan yerli girişim Logiwa, depo yönetim yazılımı üreten bir firma olarak faaliyet gösteriyor.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.