2022 Oyun Raporu

Oyun dünyası sürekli gelişiyor ve teknolojinin sınırlarını zorluyor. Heyecan verici ve sürekli genişleyen oyun dünyası hakkındaki bilginizi artırmaya hazır olun!

Oyun Başlıyor! Heyecan Verici Oyun Dünyasına Giriş

Oyun, Pong ve Tetris günlerinden bu yana uzun bir yol kat etti. Bugün oyun endüstrisi, konsol oyunlarından mobil uygulamalara kadar her şeyi içeren milyarlarca dolarlık bir dev.

Oyun pazarı artık belirli bir yaş kategorisine veya tüketici grubuna hitap etmiyor. Mobil oyunların tanıtımı ve bu oyunları oynamak için gereken donanımdaki gelişmeler sayesinde oyun, her yaştan ve geçmişten oyuncular için uygulanabilir bir eğlence biçimine dönüştü.

Bunlarla birlikte oyun endüstrisi, ses kartları, grafikler ve daha hızlı bilgisayarlar gibi donanımdaki gelişmelerle birlikte büyüdü ve gelişti.

Oyun endüstrisi milyonlarca insan için sevilen bir eğlence olmasının yanı sıra yatırım için de cazip bir alan. Son yıllarda, sektör patlayıcı bir büyüme yaşadı. Bu büyüme, mobil oyunların yükselişi, e-sporların popülaritesi ve sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimlerine olan talebin artması gibi çeşitli faktörlere bağlanabilir. Araştırmalarını yapmaya ve bilinçli kararlar vermeye istekli olanlar için oyun endüstrisi, büyüme ve kar için heyecan verici bir fırsat sunabilir.

oyun

2022’DE OYUN YATIRIMLARI

2022’de yatırımların çoğu oyunlar, yapay zeka ve makine öğrenimi ile finans ve sağlık sektörlerinde gerçekleşti. 30 oyun girişimi bu yılda yatırım aldı. 10 milyon dolardan fazla yatırım alan girişimler;

Dream Games (255 milyon dolar),
Spyke Games (55 milyon dolar),
Manc Games (50 milyon dolar),
Ace Games (33 milyon dolar) ve
Metaverse Game Studios (10 milyon dolar)

2022’de yatırım yapılan 12 blockchain tabanlı oyundan 4’ü sadece mobil oyun, 2’si mobil ve PC oyunu ve geri kalan 6 startup ise PC ve VR odaklı oyunlar üzerinde çalışıyor.

EN YÜKSEK YATIRIMLAR

                          Yatırım Miktarı        Değerleme                   Lider Yatırımcılar

DREAM GAMES         $255 M                          $2.75 B                Index Ventures, Balderton Capital
SPYKE GAMES           $55 M                          ~$250 M                                Griffi n Gaming Partners
MANC                          $50 M                               –                                           GEM Digital Limited
ACE GAMES               $33 M                              –                                         Playtika ,Re-Pie Portföy

oyun

OYUN SEKTÖRÜNDE YATIRIMCI TÜRLERİ

Oyun sektörü, her biri kendi amaç ve hedeflerine sahip çok çeşitli yatırımcılara ev sahipliği yapmaktadır.

Melek Yatırımcılar

Girişimlere küçük yatırımlar yapan varlıklı insanlardır. Genellikle işletmeyle veya kurucularıyla kişisel bir bağları vardır. Melek yatırımcılar oyun işini daha iyi anlarlar ve girişimlere değerli mentorluk sunabilirler.

Girişim Fonları

Girişim fonları, çok sayıda yatırımcıdan para toplayan ve daha büyük işletmelerde harcayan işletmelerdir. Amaçları, hissedarları için yatırım getirisi sağlamaktır ve genellikle yatırım yaptıkları işletmelerde daha aktif bir rol oynarlar. Melek yatırımcılarla karşılaştırıldığında, girişim fonları daha büyük miktarlarda para harcarlar.

Hisse Kitle Fonlaması

Fonlamaya katılan kişiler, bir işletmede hisse senedi karşılığında para yatırabilirler. Daha fazla kişiden para toplamak isteyen oyun geliştiricileri için bu iyi bir seçenek olabilir. Ancak bazı ülkelerde yasaklanmıştır.

OYUN YATIRIMLARININ RİSKLERİ VE FIRSATLARI

Video oyunları yapan şirketlerin oyun oluşturma maliyetleri çok yüksektir. Üretim maliyetlerine ek olarak, pazarlama, fikri mülkiyet hakları ve lisanslarla ilgili maliyetler de söz konusudur. Dışarıdan herhangi bir yatırım olmadan, böyle bir çabayı finanse etmek zor olabilir. Oyun firmaları uzun vadeli başarı için yatırımcılara ihtiyaç duyar. Ancak oyun işletmelerinin diğer işletmelere göre üç temel avantajı vardır:

  • Yüksek kar marjları
  • Düşük borç
  • Yatırımları gelire dönüştürmek için daha kısa bir süre

Oyun endüstrisi; oyun satışları, abonelikler, mikro işlemler ve reklamcılık dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelir elde eder. Ancak endüstri oldukça rekabetçidir ve bireysel oyun başlıkları başarıları açısından öngörülemez olabilir.

oyun

GAMING YATIRIMLARININ BÜYÜMESİ

Bu yıl Oyun ve Finans Teknoloji alanındaki yatırımlar ciddi anlamda artarak, rekor kırdı. Türkiye oyun yatırımları açısından en çok yatırım yapılan dördüncü ülke oldu. Oyun sektörü kitlelerin yanı sıra medya tarafından da uzun süre ihmal edilse de, teknolojinin gelişmesi, Artırılmış/Sanal Gerçekliğin tanıtılması, modern konsolların icadı, çok sayıda ortamın mevcudiyeti, oyun kültürünün çeşitlenmesi ve götürü cadde oluşturma fırsatlarının artması, büyük yatırımcı kitlesini bu sektöre doğru çekmiştir. Oyun dünyasının çalkalanması ve diğer eğlence endüstrilerinin eşzamanlı düşüşüyle, yatırımcıların hisselerini oyun ürünlerine ve hizmetlerine yatırmalarıyla sonuçlandı.

GAMING PAZAR LİDERLERİ VE GELECEK VAAT EDENLER

GAMING YATIRIMLARININ GELECEĞİ

Video oyunları , insanların ırk, etnik köken, cinsiyet veya coğrafyaya bakılmaksızın özgürce işbirliği yaptığı birkaç ortamdan biridir. Bu evrensel çekicilik, oyuncuların karakterlerin, silahların ve diğer oyun içi öğelerin kilidini açarken farklı boyutlar arasında seyahat etmelerini ve kendi hikayelerini oluşturmalarını sağlama yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Başka bir dünyada yepyeni bir kimlik yaratmanın cazibesi, kullanıcılarla diğer herhangi bir medya biçiminden çok daha derin bir etkileşimi teşvik eder .Başka bir dünyada yepyeni bir kimlik yaratmanın cazibesi, kullanıcılarla diğer herhangi bir medya biçiminden çok daha derin bir etkileşimi teşvik eder .Oyun endüstrisinin yalnızca 2022’de yaklaşık 200 milyar dolar gelir elde etmesi ve önümüzdeki yıllarda herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermemesi bekleniyor.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.