/

2022 Metaverse Raporu

Metaverse nedir?

Son dönemler artan popülaritesiyle sürekli dillerde olan Metaverse ne anlama geliyor? İşletmeyi çalıştıran dijital dünya, 3 boyutlu etkileşimi mümkün kılan sanal gerçeklik denenebilir. Aslına bakma şu an seninle iletişim geçmişi şu kanal bile Metaverse odanın bir parçası denebilir. Bu evren; insan çerçevesi olmadan, her an, her yerde bir araya getirmeyi arzu eden bir ağ sistemidir. Amaçla insanların iletişimini etkilemektir. Pratik olarak henüz var olmasa da üzerinde yapılmış uygulama oldukça sıkı yapılandırılmış durumda.

Metaverse’ün üç temel yönü bulunmaktadır: Varlık, birlikte çalışabilirlik ve standardizasyondur. Varlık diğer bireylerle birlikte bulunma, somutlaşma hissidir; bu yönden şekillendirilmesinin sebebi, varlık hissinin çevrimiçi etkileşimlerin kalitesini artırmasıdır. Birlikte çalışabilirlik, avatarlar ve dijital ögeler gibi aynı sanal varlıklara sahip sanal alanlar arasında sorunsuz gezinebilmektir. Standardizasyon burada yer alan platform e hizmetlerin koordine olmasını sağlar. Aynı normal dünyada olduğu gibi orada da bir takvim sistemiyle toplantılar yapılabilir, insanlar orada bir şeyler üretebilir ve tüketebilir, aynı şekilde kendi ekonomisine sahip –yani alım satım yapılabilir-bir sistem olmakla beraber kullanıcılar istedikleri iş için istedikleri karaktere bürünebilir.

metaverse yatırımları

 Metaverse yatırımlarının türleri nelerdir?

Metaverse henüz erken aşamalarında olduğu için bu alanda çalışmalar yapan şirketlere yapılan yatırımlar uzun soluklu bir büyüme yatırımı olarak değerlendirilmelidir. Bloomberg Intelligence’e göre Metaverse pazarı 2024 yılına kadar 800 milyar dolarlık bir boyuta erişecek, ki bu gerçekten hızlı bir büyümeye işaret ediyor. Bu evrene yatırım yapmak için çeşitli yollar mevcut.

  • Metaverse projelerine yatırım yapabilirsiniz,
  • Metaverse hisseleri diye adlandırılan bu alanda çalışmalar yapan şirketlere yatırım yapabilirsiniz,
  • Metaverse aynı dünyamızda olduğu gibi arsa sistemiyle kurulmaktadır, yani arsa alabilirsiniz,
  • Metaverse’te coin alabilirsiniz.

  Metaverse yatırımlarının artıları ve eksileri nelerdir?

  • İşyerleri ve Eğitim Kurumları için İletişimdeki Yenilikler

COVID sebebiyle çoğu kurum uzaktan çalışma modeline daha sıcak bakmaya başladı. Metaverse insanların üç boyutlu iletişim kurmasına olanak sağlayan yapısıyla uzaktan çalışmayı daha kolay ve verimli bir hal getirebilir.

  • Blockchain’in Gücünü İki Katına Çıkarmak

Blockchain, coin sistemlerinin arkasındaki sistemdir. Ki blockchain, para birimi olmaktan çok daha çeşirli amaçlara hizmet edebilir. İşlem kayıtlarını depolamak için dağıtılmış veya merkezi olmayan bir veritabanı olarak, NFT’lerin geliştirilmesini ve dağıtılmasını kolaylaştırabilir. NFT’ler, oyuncuların takas edilebilir oyun içi dijital varlıklar edinebilecekleri yeni play-to-earn oyun modelini tanıtmak için uygun araçlardır.

  • Sanal Ekonomi Geliştirme ve Teşvik Etme

Sanal dünya geliştikçe orada sürdürülebilirliği sağlamak için bir ekonomi oluşturmak gerekecektir. Metaverse ekonomisi, gerçek ekonomik değere sahip dijital varlıkların sürükleyici değişimleri için ideal bir platform olarak hizmet edebilir.

  • Markalaşma için Yeni Fırsatlar

Sosyal medyayı web 2.0’ın ötesine genişletmenin meta avantajları, pazarlama rollerini oluşturmada büyük rol oynayacaktır. Metaverse, sosyal medyanın pazarlama ve markalaşma için doğal faydalarını ek faydalarla birlikte getirecektir. Örneğin, işletmeler ve pazarlamacılar, sanallaştırmanın değer avantajlarından meta dize aracılığıyla yararlanabilirler.

Markalar, paylaşılan sanal dünyalarda ürün ve çözümlerin dijital versiyonlarını oluşturabilir ve bunları sergileyebilir. Kullanıcılar, ürünün özelliklerini görüntüleme ve kontrol etme konusunda neredeyse gerçek zamanlı bir deneyim kazanabilirler.

  • İleri Dijital Teknolojilerin Gerekliliği

Metaverse evrenine giriş yapabilmek bile bir elektronik cihaz ve iyi bir internet bağlantısına sahip olmayı gerektiriyor. Metaverse, VR kulaklıkları, haptikler, blok zinciri ve diğer gereksinimler gibi birçok yeni ve gelişmiş teknolojiyi getiriyor. Ancak, bu gezegendeki her bireyin ileri teknolojilere erişimi yoktur.

  • Gizlilik ve Güvenlik Etkileri

Kullanıcıların günümüzdeki çoğu uygulamayla ilgili gizlilik ve güvenlik şüpheleri vardır. Metaverse için de bu durum söz konusu çünkü kullanıcıdan aldığı içerik sonucu şekillenen bir dünya. Bu tür verilere müdahaleci kullanım reklamları ve kimlik hırsızlığı için kullanılabilir.

  • Gerçek ve Sanal Arasındaki Farkı Azaltma

Metaverse’te gerçek dünya ve sanal dünya arasındaki boşlukları daha sürükleyici bir deneyim sunmak adına rahatlatılır ve bu durum da Kullanıcıların belli bir süre sonra bu evrene bağımlı olup gerçek dünyadan kopmalarına sebep olabilir.

metaverse yatırımları

Metaverse Yatırımı Yapan Pazar Liderleri

Gelişmek olan bir fırsat olduğu yadsınamaz bir gerçek olan sanal evrene yatırım yapan geçen de bir hayli fazla. Bu şirketi 3 kategori altında inceleyebiliriz.

Teknoloji şirketi; Microsoft, Nvidia, Apple, Google ..

VC’ler; OpenSea, Yuga Laboratuvarları, Sandbox ..

Markalar; LEGO, Balenciaga, Disney ..

Metaverse Önemi;

– Teknoloji Şirketleri İçin 

İnovasyonu yönlendiren hızla kısa sürede bu ekosistemde bulunan, tüketen ürün ve hizmetleri oluşturmak için bu teknolojilerden başarılı bir şekilde yararlanabilen, metaverse’de rekabet avantajına sahip oluyorlar. Aynı zamanda sanal ortam, NFT’lerin ve diğer dijital dağıtım satışları yoluyla kazanç indirimi sunması teknoloji şirketi için yeni ve büyüyen bir pazar temsil ediyor.

– VC’ler İçin

Sanal gerçeklik, blok zinciri ve merkezi olmayan finans dahil olmak üzere bir dizi alanda yeniliği yönlendiren hızla büyüyen bu pazar, VC’LERİN gelecek vaat eden şirketlere yatırım yapmaları ve önemli getiriler elde etmeleri için önemli bir fırsat sunuyor. Metaverse, hisse senetleri ve geleneksel varlık sınıflarıyla ilişkilendirilmeyen yeni ve büyüyen bir pazarı temsil eder. VC’LER bu alana yatırım yaparak yatırım portföylerini çeşitlendirebilir ve riski azaltabilir.

– Markalar İçin

Markaların müşterilere ulaşması ve onlarla etkileşim kurması için yeni ve büyüyen bir platform sağlayan evren, müşteri katılımını ve marka sadakatini yönlendiren ilgi çekici deneyimler yaratabilir. Markaların müşterilerle yeni ve yenilikçi yollarla etkileşime girmesi için benzersiz bir fırsat sunar. Sanal evrenden etkin bir şekilde yararlanabilen markalar, müşteriler için daha sorunsuz ve kullanışlı bir alışveriş deneyimi yaratarak müşteri deneyimini iyileştirebilir. Bu, markaları rakiplerinden ayırmaya ve müşteri sadakatini artırmaya yardımcı olabilir.

Daha detaylı bilgi için 2022 Yılının En Büyük Metaverse Yatırımları yazımızı okuyabilirsiniz.

Metaverse Yatırımlarının Büyümesi

Metaverse hızla 21. yüzyılın en heyecan verici yatırım fırsatlarından biri haline gelerek bir önceki yıla göre %700 artışla en hızlı büyüyen sektör oldu.

Yatırımlardaki büyüme, NFT’LERİN artan popülaritesi, blockchain teknolojisinin yükselişi, oyun ve ticaret için bir platform olarak potansiyelinin farkındalığının artması gibi bir dizi faktörden kaynaklanıyor. Yatırımların büyümesinin nedenlerini ise 4 başlık altında inceleyebiliriz.

  • NFT’lerin Popülerliği: Blockchain pazarlarında alınıp satılabilen benzersiz bir dijital varlık olan Nft,  yatırımların büyümesinde önemli bir faktördür. Son aylarda Nft fiyatlarının oldukça yükseldiğini ve bazılarının milyonlarca dolara satıldığını gördük.
  • Blockchain teknolojisinin yükselişi: Blockchain teknolojisinin büyümesi, dijital varlıkların oluşturulması, değişimi ve mülkiyeti için güvenli, merkezi olmayan bir platform sağlayarak yatırımların büyümesini artırıyor.
  • Sanal gerçekliğin büyümesi: Sanal gerçeklik, metaverse’de büyük bir rol oynuyor ve VR teknolojileri gelişmeye devam ettikçe, bu alanda yeni ve yenilikçi yatırım fırsatlarının büyümesini görmemiz muhtemel.
  • Merkezi olmayan finansın büyümesi (DeFı): Defı’nin yükselişinin, daha erişilebilir, şeffaf ve güvenli yeni bir finansal paradigma sağlayarak yatırımların büyümesinde büyük rol oynaması bekleniyor.

metaverse yatırımları

Metaverse Yatırımlarının Geleceği

Sanal bir dünya veya birbirine bağlı sanal dünyalar kümesi olan metaverse, 21. yüzyılın en heyecan verici ve hızla büyüyen yatırım fırsatlarından biri haline geliyor. Son yıllarda, Nft’lere, metaverse platformlarına, oyunlara ve sanal gerçekliğe yapılan yatırımlarda büyük bir büyüme gördük ve uzmanlar bu eğilimin devam edeceğini tahmin ediyor.

Metaverse halihazırda yapım aşamasında olmasına rağmen işletmeler bünyelerine entegre etmek için son derece çalışıyor. Bloomberg’in istatistiklerine göre, pazarın değerlemesi şu anda 800.000 milyon dolar.

Bu değerin 2030 yılına kadar 2,5 trilyona çıkacağı tahmin ediliyor. Böylesine büyük bir tahmin ile birlikte meta evrene yatırım yapmanın çok karlı olabileceği sonucuna varabiliriz.

Bu sanal evren, muazzam büyüme potansiyeline sahip, hızla gelişen bir ekosistemi temsil ediyor. Nft’lerden ve merkezi olmayan finanstan sanal gerçekliğe ve blok zincirine kadar, bir dizi kilit alanda yeniliği yönlendiriyor. Bu teknolojilerden etkin bir şekilde yararlanabilen şirketler, meta evrende rekabet avantajına sahip olacak ve gelecek vaat eden fırsatları belirleyebilen yatırımcılar önemli getiriler elde etme şansına sahip olacaklar. Kesinlikle ele alınması gereken zorluklar olsa da, metaverse’in geleceği parlak görünüyor ve önümüzdeki yıllarda teknoloji endüstrisi üzerinde derin bir etkisi olması muhtemel.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına  buradan  ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına  buradan  ulaşabilirsiniz.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.