2022 Fintech Raporu

Girişim Haberleri ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada girişim ekosisteminde olan gelişmeleri güncel bir şekilde sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Raporumuzda 2022 yılında ülkemizde ve dünyada Fintech alanında yaşanan gelişmeleri veriler ile sizlere sunmaya çalıştık.

 

2022 Yılının Fintech Trendleri

Hayatı Kolaylaştırmak

Bu yıl başarılı olan fintech trendlerinin tek bir ortak noktası var o da hayatı kolaylaştırmak. Kısa bir süre önce, insanlar çevrimiçi bankacılığın veya temassız ödemelerin güvenilirliğinden şüphe duyuyorlardı. Nihayetinde fintech, insanların kendilerini güvende hissetmeleri için uyum sağladı ve insanların düşünceleri biraz daha değişip evrildi.

Gömülü Bankacılık

Gömülü bankacılık, bir banka aracılığıyla elde edilen finansal hizmetlerin veya araçların finansal olmayan bir kuruluşun ürün veya hizmetlerine entegrasyonudur. Tüketiciler için finansal süreçleri kolaylaştırmak ve ihtiyaç duydukları hizmetlere ihtiyaç duydukları anda erişmelerini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Gömülü yatırımlar, hisse senetlerine ve fonlara erişimi kolay hale getirdi. 2022’de ana akım haline gelen şeylerden biri şimdi al sonra öde seçeneğiydi.

Kripto Para Birimleri

Son yıllarda finans kurumları, blockchain’in güvenli oluşuna çekilmiş ve kripto para birimleri için bir dönüm noktası olması beklenir olmuştu. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalar dijital varlıkların önümüzdeki beş ila on yıl içinde itibari para birimlerine sağlam bir alternatif veya tamamen ikame olacağına inandığını ortaya koymuştu.

2022’de kripto paraları bütün beklentileri alt üst etti ve herkesi şaşırttı. Bitcoin değerinin %72’sini kaybetti. Ethereum, Solana ve Cardano da büyük düşüşler yaşadı. Kripto borç veren Celsius Haziran ayında çöktü ve iflas başvurusunda bulundu. Kripto para borsası FTX 11 Kasım 2022’de iflas başvurusunda bulundu. Sonuç olarak, dünya çapında milyonlarca küçük yatırımcı yıkım yaşadı.

Şu anda yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri arasında kriptonun geleceği hakkında tartışmalar sürüyor. Kimileri piyasanın bir süre sonra toparlanacağını söylese de kimisi kripto para borsasının uzunca bir süre düşüşte olmaya devam edeceğini söylüyor.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Otomatik sohbet botları bir süredir ortalıkta ama giderek daha popüler hale geldi. Fintech şirketleri, müşteri hizmetleri için kullanılmanın yanı sıra artık bir başvuru sahibinin krediye ve hatta bazı durumlarda ipoteğe uygunluğunu değerlendirmek için gelişmiş yapay zeka algoritmaları kullanıyor. Yapay zeka, tüketici davranışını tahmin eder ve şirketlerin müşteri yolculuğunda belirli ürünleri hedeflemesine olanak tanır. Sonuç olarak, bazı finans ürünleri insan müdahalesi olmadan müşterilere satılmaktadır.

Yapay zeka, çalışanların daha üst düzey müşteri hizmetleri ihtiyaçlarına odaklanması için zaman kazandırır. İşletmelerin daha basit sorguları filtrelemesine, gerekirse insan danışmanlara aktarmasına olanak tanır. Bir müşteri hizmetleri ekibiyle iletişim kurmanın yolu olarak yapay zeka sohbet işlevi, 2022’de standart hale geldi.

Web3  Popülarite Kazandı

Web3, interneti merkezileştirmeye ve blok zincirinde yeniden inşa etmeye başladı. Kripto para birimlerinin aksine, bu blockchain trendi bu yıl yükselişe geçti. Merkezi Olmayan Finans (Defi), P2P (eşler arası) işlemlere izin verir ve finansal aracılara güvenmez.

Ana akım haline gelen bu teknolojinin bir örneği, insanların kendi varlıklarını yaratabilecekleri ve bunları oyunlar arasında takas edebilecekleri oyun geliştirme için kullanılan The Sandbox’tır. Kulağa fütüristik gelse de, dünyanın en başarılı ünlü şefi Gordon Ramsay yakın zamanda bir Sandbox projesine dahil oldu, bu teknoloji kullanılarak Hell’s Kitchen’ın bir NFT versiyonu geliştiriliyor.

 

2022 Fintech Piyasasına Kısa Bir Bakış

  • Fintech sektöründe birçok işten çıkarmalar yaşandı. Yükselen enflasyona ve iş yapmanın giderek artan maliyetinden dolayı şirketlerin çalışanlarını çıkarması kaçınılmaz hale geldi. Layoffs.fyi’ye göre, 2022 yılında 21.000’den fazla kişi finans sektöründe, 8.000 kişi de kripto sektöründe işini kaybetti. Ünlü şirketlerden Stripe’ın 1.000 çalışanı işten çıkarması ve Klarna ve Robinhood’da yaklaşık 700 işten çıkarması bu yıl yaşanan işten çıkarmalardan.

 

  • 2022 Kripto piyasası için çok zor bir yıldı. Avrupa kripto uygulama indirmeleri düştü; Berlin merkezli kripto bankası Nuri iflas etti; tüm kripto endüstrisi, geçen yıl bu zamanlara göre üçte birinden daha az değere sahip.

 

  • Kripto para borsası FTX’in çöküşünün sonuçları kripto dünyasını sarstı. Kripto dünyası, FTX’in mali durumuyla ilgili söylentilerden korkan kripto sahiplerinin paralarını geri çekmeye başladığı kötü bir yılı zaten yaşıyordu. Bu, borsayı tabiri caizse kara deliğin içine itti, Binance’in olası bir kurtarma paketi başarısız oldu, 32 milyar dolar değerinde olan şirket iflas bayrağını çekti. Bankalar kripto işlemlerine yönelik bağlantıları yasaklamaya başladı ve yatırımcılar, devam eden FTX soruşturmalarına karışacağı korkusuyla dünyanın en büyük kripto borsası Binance’ten 1 milyar dolardan fazla para çekti.

 

  • Değerlemeler düşüşe geçti. Piyasadaki gerileme yatırım yapmaktan caydırdığı için, fonlama turları yetersiz kaldı ve fintech firmaları sert bir darbe aldı.

 

  • En korkunç örneklerden biri Klarna’ydı. BNPL (şimdi al sonra öde) decacornu, bu yıl değerinin %85’ini kaybettiği Temmuz ayında unicorn seviyesine düştü. Aynı ay, dijital banka Stripe’ın değeri de %28 oranında düştü. Sadece özel firmalar da değil; halka açık şirketler hisse senedi fiyatlarının aşağı doğru hızla düştüğünü gördü. Coinbase hissesi yıllık bazda %85’in üzerinde düştü. Aynı zaman diliminde, ödeme sağlayıcısı Adyen’in hisse fiyatı %35 düştü ve finansal hizmetler sağlayıcısı Robinhood’un hisse fiyatı %51 düştü.

 

fintech

2022 Yılında Dünyada En Çok İndirilen Mobil Bankacılık Uygulamaları

 

Nubank (Brezilya): 50 Milyon İndirme

David Velez, Edward Wible ve Cristina Junqueira tarafından 2013 yılında Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde kurulmuştur. Bu listede bugüne kadar indirme sayısına ulaşan mobil bankacılık uygulamasıdır. Ücretsiz ve sınırsız para transferleri, ücretsiz kişisel hesap bulundurma gibi birçok özelliği vardır.10 yıldan kısa sürede PayPal ve Alipay gibi rakiplerini yenerek dünyanın en çok indirilen yedinci finans bankası olmuştur.

 

Revolut (Birleşik Krallık): 21,1 milyon İndirme

Nik Storonsky tarafından 2015 yılında Londra’da kurulmuştur.2022 yılında 21 milyon kişi indirerek anında ödemeler, küresel transferler, sanal kartlar, kripto ticareti gibi hizmetleri vardır.

 

PicPay (Brezilya): 20 Milyon İndirme

PicPay bir dijital bankacılık uygulamasıdır. Kullanıcılar satın almalarda para iadesi kazanabilir, toplu taşıma kartlarına bakiye yükleyebilir, faturaları taksitli olarak ödeyebilir ayrıca payTv gibi dijital hizmetler için kredi satın alabilir.

 

C6 Bankası (Brezilya): 17,9 milyon İndirme

Kişiselleştirme seçenekleri ile banka kartları sunan C6 Bankası genç Brezilyalılar için iyi bir izlenim bıraktı. 2018 yılında Carlos Fonseca, Marcelo Kalim ve Leandro Torres tarafından kurulan bankanın 4.000 kişiye istihdam sağladığı biliniyor.

Tinkoff (Rusya): 15,8 milyon İndirme

Tasarruf hesapları ve transferler gibi bankacılığa aşina olmayan bazı özelliklerle birleştiren Tinkoff, adını kurucusu Oleg Tinkov’dan alıyor.2006 yılında kurulan banka ile elektrik faturaları, trafik cezaları ve paralı yol ücretleri ödenebilir. Qr kod kullanarak ATM’den para çekme özelliği de bulunuyor.

 

Inter (Brezilya): 15,2 milyon İndirme

Diğer bankalardan farklı olarak ebeveynlerin çocuklarını finans işleriyle ilgilenmesini sağlayan ücretsiz bir çocuk hesabı bulunan banka Inter, ayrıca bir bordro kredisi yatırım platformudur. Kendisini dijital bir bankadan daha fazlası olarak tanımlayan bankayı listeye dahil etmeye karar verdik.

 

İti (Brezilya): 14,4 milyon İndirme

Diğer bankalardan farklı olarak gençlerin finansal okuryazarlık için erken adım atmalarını sağlayan bankanın 2008 yılında ülkenin en büyük iki bankasının birleşmesiyle oluşan Itau Unibanco’dan doğmuştur. Uygulama ayrıca kredi kartları tasarruf hedefleri, krediler ve ücretsiz transferler sunuyor.

 

Chime (ABD):13,9 milyon İndirme

Listemizdeki tek ABD temsilcisi olan Chime her banka gibi ilk başlarda müşteri çekmekte zorlandı. İlk müşterileri 5 yıl sonra oturtmaya başlayan Chime’nin 4 milyona ulaşması sadece 4 ay sürdü. 200 dolara kadar ücretsiz kredili mevduat hesabı, sorunsuz eşler arası transferler gibi özellikleri olan banka Chris Britt ve Ryan King tarafından kurulmuştur.

 

PagBank (Brezilya): 12,8 milyon İndirme

Kendisini eksiksiz bir banka olarak tanımlayan PagBank Brezilya’nın en popüler bankası haline gelmiştir. PagBank, para transferleri, kredi ve banka kartları mobil yükleme, sigorta ve yatırım özelliği mevcuttur.

 

Nequi (Kolombiya): 11,9 milyon İndirme

 

En Etkili 10 Fintech Şirketi

 

Finansal teknoloji, bankalar ve ödemeler dünyasında büyümeye devam ediyor. Teknoloji, günümüzde finans şirketlerini ve ödeme yöntemlerimizi sürekli olarak yenilemektedir. Bu listede, Utility Bidder tarafından yürütülen araştırmanın ardından, kredi hizmetlerinden kripto para birimine dünyanın en etkili 10 Fintech şirketine bir göz atıyoruz.

 

10. Block Fi

 

Block Fi, 2017 yılında ABD’nin Jersey City şehrinde Zac Prince ve Flori Marquez tarafından kuruldu. BlockFi, kullanıcıların kripto para birimleri satın almalarına, satmalarına ve kazanmalarına izin veren bir platformdur, hatta bazı kullanıcılar varlıklarından yılda %8’in üzerinde kazanç elde edebilmektedir. Şirketin şu andaki değeri 3 Milyar doların üzerinde ve 130.000’den fazla Twitter takipçisi var.

 

9. Carta

Carta, San Francisco merkezli bir Fintech şirketidir. Şirket 2012 yılında Henry Ward ve Manu Kumar tarafından kurulmuştur. Şirketlerin, yatırımcıların ve çalışanların öz sermayelerini yönetmelerine yardımcı olacak bir teknoloji tasarladılar. Carta şu anda 6,8 Milyar doların üzerinde değere sahip ve 21.000’den fazla Twitter takipçisine sahip.

 

8. Gemini

2014 yılında Cameron ve Tyler Winklevoss tarafından kurulan Gemini, şu anda 5 milyar doların üzerinde değere sahip ve Twitter’da 295.000 takipçiye sahip. Gemini, Zcash borsasında lisans alan ilk şirket oldu. Hizmet kullanıcıların kripto para birimi ve dijital varlıklar ticareti yapmasına, satın almasına ve satmasına olanak tanır, platform 40’tan fazla farklı kripto para birimini destekler.

 

7. Chime

Chime, müşterilerin çevrimiçi banka işlemlerini ücretsiz olarak yapmalarına sağlayan bir Amerikan fintech şirketidir. Platform, kullanıcıların Chime web sitesi ve uygulaması aracılığıyla mobil bankacılık sistemlerine erişmesine izin veriyor, şirket paralarının çoğunu takas tahsilatından kazanıyor. Chime şu anda 8 milyonda fazla kullanıcıya sahip ve 135.000’den fazla Twitter takipçisi ve 1,4 milyar doların üzerinde bir değere sahip.

 

6. Current

Current, çevrimiçi bankacılık, mobil bankacılık ve finansal hizmetler sunan bir fintech hizmetidir. İlk olarak 2015 yılında Stuart Sopp tarafından kurulan şirketin merkezi New York’tadır. Herkese premium finans hizmetleri sunmak için kurulan şirket, şu anda 2,2 milyar dolar değerinde ve yaklaşık 550.000 Twitter takipçisine sahip.

 

 

5. Wise

2011 yılında Kristo Kaarmann ve Taavet Hinrikus tarafından kurulan Wise platformu şu anda 11 milyar dolar değerinde. Merkezi Londra’da bulunan Wise, kullanıcıların başka ülkelere para göndermesine ve alternatif para birimlerinde para almasına olanak tanıyan bir finansal hizmettir. Yurt dışına para gönderirken ücretleri düşürmek amacıyla kurulan şirket, şu anda toplamda 99.000’in üzerinde Twitter takipçisi ile en popüler işlem platformlarından biri haline geldi.

4. Klarna

Klarna, şu anda 31 milyar doları aşan değeriyle en büyük ve en popüler fintech şirketlerinden biridir. Web sitesi ve uygulaması üzerinden finansal hizmetler sunan şirket, kullanıcıya ‘şimdi al sonra öde’ ya da üç taksitle ödeme imkânı sunuyor. Klarna, 2005 yılında Sebastian Siemiatkowski tarafından İsveç’te kuruldu ve şu anda aylık 4 milyondan fazla kullanıcısı var.

 

3. Kraken

Kaliforniya merkezli Kraken, 2011 yılında Jesse Powell tarafından kuruldu. Şirket kullanıcıların kripto para birimlerinde ticaret yapabilecekleri bir platform sağlayan bir finans hizmeti/bankasıdır ve şu anda 72 farklı kriptoyu desteklemektedir. Kraken, Amerika’da 176 farklı ülkede ve yaklaşık 48 eyalette faaliyet göstermektedir. Şirket şu anda 20 milyar dolar değerinde ve Twitter’da 780.000’den fazla takipçiye sahip.

 

2. Stripe

2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco kentinde Patrick Collison tarafından kurulan Stripe, müşterilerin güvenli bir şekilde ve daha ellerine geçmeden verimli fonlarla satın almalarını sağlayan bir çevrimiçi ödeme ve kredi kartı hizmet sağlayıcısıdır. Platformun şu anda 3,1 milyon aktif kullanıcısı ve Twitter’da 180.000’den fazla takipçisi var.

 

1. Robinhood

Baiju Bhatt ve Vlad Tenev tarafından oluşturulan Robinhood, kullanıcıların komisyonsuz hisse senedi ticareti yapmasına ve kripto para birimleri takas etmesine izin veren bir finansal hizmetler şirketidir. Bağımsız bir analize göre “al-sat” işlemlerinden gelen ödemeler Robinhood Markets’e 2018’de bir önceki yıla göre %227 artışla yaklaşık 69 milyon dolar kazandırarak gelirinin %40’ından fazlasını oluşturmuştur. Uygulamanın yaklaşık 22,5 milyon kullanıcısı vardır ve şirket şu anda 11,7 milyar dolar değerinde ve 500.000’den fazla Twitter takipçisine sahiptir.

 

2022 Yılında Türkiye’de En Çok İndirilen Finans Uygulamaları İse Şöyle;

– Ziraat Mobil

– Akbank

– Garanti BBVA Mobil Bankacılık

– Yapı Kredi Mobil

– İşCep

– Papara

– MobilDeniz

– Paycell

– Halkbank Mobil

 

2023 Yılında Fintech Piyasası Öngörüleri

 

Geçtiğimiz yıl Fintech piyasası için zorlu bir yıldı. Uzmanlar 2023 yılı da kaynak yaratma ve düzenleme açısından kurucular için daha zorlu bir ortama işaret ediyor.

 

İşletmeleri finanse etmek için kullanılan nakit 2022’de ortadan kalktığından ve şirketlerin nakit akışları tükenmeye başladığından, 2023’te etkileri hissedilmeye başlayacak. SVB’nin en son Fintech Durumu Raporu, geliri 10 milyon ABD Doları’nın altında olan fintech şirketlerinin %44’ünün bir yıldan daha az vakte sahip olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam, geliri 50 milyon doların üzerinde olan şirketler arasında yalnızca %30. Bunun doğrudan bir sonucu olarak kendi kendini koruma diğer tüm düşüncelerin önüne geçtiği için, görevdeki hissedarlara tatsız anlaşmaların dayatıldığını göreceğiz.

 

2022’deki durgunluk döneminin ardından, 2023’te gelmesi planlanan birçok şirketin önümüzdeki yıl piyasaya akın ettiğini göreceğiz. Bu, bol miktarda fırsat yaratacak ve işletmelerin hızlı bir şekilde yeniden değerlendirilmesini sağlayacaktır.

 

Kaynaklar

Fintechmagazine.com

Cbinsights.com

Restive.com

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına  buradan  ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına  buradan  ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.