/

2022 Yılının En Büyük Metaverse Yatırımları

2022 Yılının En Büyük Metaverse Yatırımları

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz “Metaverse” dünyası gittikçe büyüyor ve gelişiyorken, arttırılmış ve karma gerçekliğin dünyasındaki atılan adımlar da önemini gün geçtikçe daha da arttırıyor.

2022 yılı itibariyle de birden fazla şirket adımlarını büyütmeye ve yeni adımlarla sanal dünyada yer edinme çalışmalarına da hız kesmeden devam ediyor.

2022 Yılının En Büyük Metaverse YatırımlarıMicrosoft

Geçtiğimiz ocak ayında Qualcomm, Las Vegas’taki CES 2022 fuarında Microsoft ile iş birliği yaptığını duyurdu. Qualcomm ve Microsoft, Metaverse dünyasına hızlı bir geçiş yapacak. İki şirket artırılmış gerçeklik için çip geliştirecek ve bu çipleri yazılım platformlarına aktarmada birlikte çalışacaklar.

Microsoft sadece Qualcomm ile değil, dünyanın en büyük video oyun şirketlerinden Activision Bizzard’ı satın alarak Metaverse dünyasındaki diğer büyük adımlarından birini gerçekleştirecek. Microsoft, Activison Bizzard’ı, Microsoft tarihindeki en büyük satın alma ile 68,7 milyar dolara alacağını duyurdu.

Özellikle dijitalleştirmede Azure’a yatırım yaptıklarını, otomasyonda Dynamics çözümlerinin öne çıkacağını, Teams’in önce 2D, ardından VR ve AR gözlüklerle toplantılar destekleyeceğini ve HoloLens’in kullanım alanları konusunda çalışmalar için hazırlıklı oldukları açıklandı.

Microsoft Teams, bu alanda yeni özelliklerini 2022’nin ilk yarısında kullanıma sunacak.2022 Yılının En Büyük Metaverse YatırımlarıNvidia

Dünyanın önde gelen GPU geliştiricilerinden biri olan Nvidia’ da Omniverse’ i bireysel kreatör ve sanatçılara ücretsiz hale getirerek Metaverse’ e adım atmış oldu.

Nvidia, gerçek zamanlı 3D tasarım ve sanal dünya simülasyon platformu Omniverse’i bireysel kreatör ve sanatçılara ücretsiz hale getirdi. Bunun yanı sıra, şirket, yeni özellikler ve entegrasyonlarla zenginleştirdiğini belirtti.

Ayrıca şirket, insanların meta evrende kendilerini temsil etmek için kullanabilecekleri dijital avatarlar geliştirmeyi de planlıyor. Yakın gelecekte kişiselleştirilmiş avatarınız Nvidia’nın yeniliğinin bir ürünü olabilir.2022 Yılının En Büyük Metaverse YatırımlarıGoogle

İnternet devi Google, artırılmış ve karma gerçeklik cihazlarında kullanılabilecek görüntüleme teknolojisi üzerinde çalışmalarını sürdüren Raxium girişimini satın almayı planladığını açıkladı. Raxium, OLED’lerden daha yüksek çözünürlüklü ve daha verimli ekran teknolojisi olan mikro ledleri toplu olarak üretmeye çalışan bir girişim.Google satın işlemini tamamlamadı ve bazı kaynaklara göre 1 milyar dolar gibi bir teklifin söylenildiği geçse de şu anlık Raxium için tam olarak ne kadar ödeyeceği bilinmiyor. İnternet devinin, Raxium’u satın alması, Apple ve Meta gibi rakiplerine Metaverse dünyasında ayak uydurmasını sağlayacak.

Google nihayet Ocak 2022’de aynı şeyi yapmaya karar verdi. Google, 2014 yılında başarısız AR gözlükleriyle büyük bir halk aşağılamasıyla uğraşsa da bu onları yatırım yapmaktan tamamen uzaklaştırmış gibi görünmüyor. AR. Aslında, özellikle AR, Google’ın meta veri tabanında güçlü bir zemin elde etmenin bir yolu olarak şimdi bir kez daha yatırım yapmasıdır. Şirketin CEO’su Sundar Pichai, Google’ın AR’ye olan ilgisini defalarca tartıştı ve hatta Haritalar ve YouTube gibi hizmetleri sanal ortama dönüştürebilir.

Bunun da ötesinde, Google ayrıca tüm metaverse projeleri için bir özel sermaye fonuna 39,5 milyon dolarlık sağlıklı bir yatırım yaptı. Bu yüzden kesinlikle şirket sanal ve artırılmış bir gelecek için hazırlanıyor gibi görünüyor.2022 Yılının En Büyük Metaverse YatırımlarıRoblox

Hem kullanıcıların kendi dünyalarını oluşturup hem de oyun yaratmalarına olanak sağlayan 2020 yılının en çok indirilen platformlar arasında dünyada 6. sıralama da yer alan çevrimiçi oyun platformu Roblox, oyun merkezli gibi görünse de aslında birçok alana sahip.

Roblox’un yatırımcıları arasında bulunan Index Ventures kurucularından Neil Rimer, Roblox’u sadece bir oyundan çok dijital yaşamların, insanlarla bağlantı kurmanın ve deneyimleri paylaşmanın bir merkezi olarak gördüğünü söyleyerek bir oyundan çok daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Roblox sanal evreni, Metaverse kavramına en yakın oluşumlardan biri. Şu anki platformu ile çok geniş ve hızla büyüyen sanal dünya ve kullanıcı sayısına sahip. Oyuncuların kendi avatarlarını kişiselleştirebilmeleri, markalarda dahil olmak üzere tüm kullanıcıların sanal ürünler tasarlayıp satın alabilmesi oyunda genişleyen ekonominin oluşmasına ve diğer oyuncularla sosyalleşme ortamının sunulması Metaverse deneyimine yer açıyor.

Roblox’un birçok marka ile iş birliği bulunmaktadır. Yakın zamanlarda Nike, Metaverse’ e Roblox platformu üzerinden “Nikeland” i oluşturarak giriş yaptı. Nike’ın yanı sıra Hyundai, Gucci, Warner Bros.Pictures, Netflix gibi birçok büyük marka Roblox’ ta Metaverse dünyasında yerini aldı.

Ayrıca Spotify’ da Roblox ile ortaklık kurdu ve Roblox’ ta yer alan ilk müzik markası oldu. Bunların yanı sıra Roblox, platformundaki topluluğu genişletmek ve yeni dünyalara yer vererek Metaverse alanında kendi evrenini güçlü bir hale getirmek için Guilded gibi şirketlere büyük paralar harcamaya başladı. Roblox, Dsicord rakibi Guilded’i satın aldı.2022 Yılının En Büyük Metaverse YatırımlarıApple

Apple metaverse uygulamalarının çok fazla potansiyele sahip olması sebebiyle şirketin cihazlarında AR geliştirmelerine odaklandığını ve bu alana yatırım yaptığını hali hazırda App Store‘da 14 binden fazla AR uygulamasının yer aldığını açıkladı.

Geliştirilmekte olan AR gözlüğü oyun, iletişim ve içerik üretimi odaklı. Apple, kendi sanal gözlüğünün 2022’de piyasaya sürmeyi planlıyordu ancak bazı kaynaklar donanım ve yazılım sorunları nedeniyle projenin ertelenebileceğini de bildirdi.2022 Yılının En Büyük Metaverse YatırımlarıAutoDesk

AutoDesk şirketinin en bilinen uygulamalarından AutoCad her mühendisin, tasarımcının bina, yapı vb. alt yapısını hem 2B hem de 3B olarak bilgisayarda tasarlamasını sağlıyor.

Kullanıcılar geliştirdikleri video oyunlarında sanal dünyalarını tasarlamak ve inşa etmek için AutoCad’i kullanmaya başladı. Şirket, 3D animasyon oluşturmak, tüm sanal elementlerin tasarlanması ve de VR/AR entegrasyon alanları oluşturmak için kullanıcılara ürün paketleri sunmaya başladı. Bu sayede karma gerçeklik Metaverse dünyasına inşalar AutoDesk şirketinde başlamış oldu.

AutoDesk’in Metaverse dünyası için en güçlü yanı ise Revit ve Navisworks adında iki adet Metaverse inşasında faydalı olabilecek yapı bilgi modelleme araçlarına sahip olması. AutoDesk’in son zamanlardaki en büyük yatırımlarından birine değinecek olursak Extended Reality (XR) çözümü The Wild’ı satın alması. Extended Reality (XR) arttırılmış ve sanal gerçekliği kapsayan bir konsept. AutoDesk, The Wild’i satın alarak Metaverse’ e büyük bir adım daha atmış oldu.2022 Yılının En Büyük Metaverse YatırımlarıAndreessen Horowitz

Andreessen Horowitz (a16z), GAMES FUND ONE adı altında oyun sektörüne 600 milyon dolarlık dev fonla yatırım yaptı. Fonun ana amacı, oyun sektörünün geleceğin inşasına yardım etmek.

600 milyon dolarlık yatırımda Andrew Chen, Jon Lai ve James Gwertzman gibi sektörün önde gelen isimleri yer alıyor. Basın açıklamasında GAMES FUND ONE için hemen hemen on senedir hazırlık yapıldığından bahsedilirken aynı zamanda bu isimlerin Zynga, Oculus, CCP, Riot Games ve Epic Games gibi platformlarda elde ettikleri tecrübelerden yararlanacaklarının altı çizilmiş.

Bu devasa fonun arkasında Roblox’un kurucusu David Baszucki, Discord’un kurucusu Jason Citron, Riot Games’in ortak kurucularından Marc Merrill, Blizzard’ın ortak kurucularından Mike Morhaime, Twitch’in ortak kurucularından Kevin Lin, Zynga’nın kurucusu Mark Pincus gibi önemli isimler yer alıyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.