2021 Kariyer Planlaması

2021 Kariyer Planlaması

2021 Kariyer Planlaması hayallerine ulaşmak için hepimiz kariyer basamaklarını tırmandık. Bazılarımız temkinli olmayı başaramasa da bazıları bunun için çok çalışıyor. Amacımız başarı, amacımız istikrar ve bu konuda fikir birliğine varıyoruz. Ancak bazen hayat istediğimiz gibi gelişmez veya hayal ettiğimizin aslında yanlış çizgi olduğunu fark edebiliriz. Örneğin, biri çevirmeyi ve yorumlamayı öğrenir ve çeviri kariyerine devam etmek isterse, hayallerinin yaşla birlikte farklı olduğunu görecektir. Aslında bu çok da şaşırtıcı bir durum değil. Kariyer planı burada devreye giriyor.

Kariyer planı aslında kariyeriniz için bir yol haritasıdır. Bu harita, hedeflerinizi, dileklerinizi ve hedeflerinizi daha net görmenizi sağlar. Kariyerinizi kariyerinize başlamadan önce planlamış olabilirsiniz, ancak bu, hayatınız boyunca planınızı değiştirmeyeceğiniz anlamına gelmez. Örneğin, corona virüs salgını günlerinde, mevcut işimizi değiştirmek ve hayatın ödüllerini kendi yaşam hedeflerimizle dengelemek isteyebiliriz.

Kariyer Planlaması Nasıl Tamamlanır? 

İlk olarak, mantığınızın ve kalbinizden geçen şeylerin birbirine eşit veya benzer olduğundan emin olun. Mutsuz işler yapmak size para kazandırabilir ama kısacası bu mutsuz zamanlar geri dönmeyecek, bunu unutmamalısınız. Bir kariyer planlarken, göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey, “gerçekten” ne yapmak istediğinizi belirlemektir. Bir kez belirlendiğinde, haritayı oluşturmak için kullanılan silah daha kolay olacaktır. Önce kendinizi anlamanız gerekir. Kimsin, ne yapmaktan hoşlanıyorsun, hangi bilgi ve becerilere sahipsin, hangi deneyim alanlarına sahipsin, şu ana kadar hangi dallarda başarılı oldun? vb. Kendinizi bir anlamda sınıyorsunuz ve sonra tekrar değerlendiriyorsunuz.

2021 Kariyer Planlaması
2021 Kariyer Planlaması

Kariyere Kuş Bakışı Bakmak 

Mesleğinizi yukarıdan görüyorsunuz. Bu aslında neye ulaşmak istediğinize dair bir genel bakış. Nereye ve ne zaman varmak istediğinizi belirleyebilirsiniz. Engellerle nasıl başa çıkacağınız, korkuyu yenme motivasyonu, neyi başarmak istediğiniz ve kendinizi on yıl içinde nerede görmek istediğiniz dahil olmak üzere kariyerinize genel bir bakış sunuyorsunuz.

Hangi Bölüm? 

En kritik kararlardan biri departman seçimi olabilir. Tercih ettiğinizde hangi sektörle ilgilendiğinizi, hangi firmalarla iş birliği yapmak istediğinizi ve hangi alanlarda çalıştığınızı düşüneceksiniz. Bilgi ve becerilerinize göre hangi departmanın size daha fazla mutluluk ve kazanç getireceğini düşünmeniz ve belirlemeniz gerekir.

Güçlü ve Zayıf Yönleriniz Nelerdir? 

Sadece iş hayatında değil, genellikle nerede güçlü olduğunuzu düşündüğünüzü görmek yararlıdır. Örneğin, pazarlamaya inanıyorsanız veya ikna etme becerilerinde ve kişilerarası ilişkilerde etkili iseniz, bu öğeleri kariyer planınıza eklemeniz yararlıdır.

Şimdi Bir Eylem Planı Yapma Zamanı! 

Kendinizi özetlediniz ve güçlü yönlerinizi, becerilerinizi, ideallerinizi ve hedeflerinizi belirlediniz. Sektöre girmeye hazırsanız, şimdi kariyer planı yapabilirsiniz. Artık tüm planlarınıza ulaşmak için kullanmak istediğiniz stratejiyi belirleyebilirsiniz. Sektördeki uzmanlarla iletişime geçebilir ve yapmak istedikleriniz hakkında bilgi alabilirsiniz. Özellikle hedeflerinizi karşılayan biri sizinle her yüzleştiğinde ondan alabildiğiniz kadar fikir alın. Ayrıca başarılı firmalarla röportaj yapabilir ve sektör hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tabii ki kariyer planınıza bir finansal plan dahil etmenizde fayda var. Hayal kurmak için bazı finansal yatırımlar yapmalısınız. Bu nedenle planınıza bir finansal plan eklemenizde fayda var. Kariyer planlamanın neden önemli olduğu sorusunun en basit ve en kolay yanıtı yolda “mutlu” olmaktır. Sevdiğiniz bir iş seçin ve hayatınız boyunca çalışmış gibi hissetmeyin!

Kariyer Planı Neden Gerekli? 

Kariyer planlama süreci, hayatınızı etkilemek için çok önemlidir. Mesleğiniz ve ne iş yapmak istediğiniz hayatınızı, kişiliğinizi, ilişkilerinizi ve sosyal hayatınızı etkileyecektir. Neredeyse tüm hayatınız kariyerinizden etkilenir veya değişime uğrar. Bu nedenle doğru bir kariyer planı geliştirmek çok önemlidir.

Kariyer planlama süreci elbette zorlu bir süreçtir. Bu süreçte yanlış adımlar atmak iş hayatınızda kendinizi mutsuz hissetmenize hatta ailenizin huzursuz olmasına neden olabilir. Bu anlamda doğru planlama için uzman desteğine başvurmak faydalı olacaktır. Psikolojik testler, stratejik yetenek yönetimi ve kariyer danışmanlığı, yeteneklerinizi ve ilgi alanlarınızı belirlemeniz için yararlı olabilir. Yapılacak testler ve alınacak profesyonel yardım, bir kariyer yol haritası oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Mutlu Olmak İçin Bırakmanız Gereken 4 Şey

Nasıl Özgüvenli Olabiliriz?

Startup Nedir? Nasıl Kurulur?

11 Başarılı Girişim Örneği

Girişimciler İçin 9 Sağlıklı Alışkanlık

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.