/

2-8 Ağustos Global Gündem

Global Gündem

2 – 8 Ağustos Global Gündemini siz değerli okuyucularımız için derledik. Keyifli okumalar dileriz…

 

Steve Jobs’un Oğlu Kanser Tedavileri İçin Fon Kuruyor

Steve Jobs’un kanser kaynaklı ölümünün ardından, oğlu Reed Jobs, inovatif kanser tedavilerine yoğunlaşmak için 200 milyon dolarlık bir fon olan Yosemite fonunun lansmanını duyurdu. Yosemite, yenilikçi kanser tedavileri üzerinde çalışan erken aşamadaki şirketlere odaklanmayı planlıyor.

31 yaşındaki Reed Jobs, Yosemite’i kurarken babasının 2011 yılında pankreas kanserinden dolayı ölmesinin önemli etkisi olduğunu söyledi.

Yosemite, MIT, Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi ve John Doerr dahil olmak üzere önde gelen kişi ve kurumlardan 200 milyon dolarlık ilk fonunu topladığını duyurdu.

Özellikle son yıllarda kanser araştırmalarına yoğun bir ilgi bulunmakta. Yosemite, bu ilginin en yüksek olduğu şu zamanlarda, yeni kanser tedavilerin geliştirilmesini hızlandırmaya ve daha fazla hastanın yararına sunmaya yardımcı olabilir.

Global Gündem

Çin İthalat ve İhracat Rakamları Düşüşte

Çin’de ekonomik toparlanmadaki belirsizliğin yeni bir işareti olarak ithalat ve ihracattaki düşüş eğilimi düşüş trendine girdi.

Çin’de açıklanan verilerine göre, temmuzda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat yüzde 14,5 azalarak 281,7 milyar dolara, ithalat ise yüzde 12,4 düşüşle 201,1 milyar dolara geriledi. Açıklanan ihracat oranı, Çin’in  Covid-19 salgınının başlamasından bu yana görülen en hızlı düşüşle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Ağustos ayı için bu trendin takip edileceği öngörülüyor.

Global Gündem

 

McDonald’s En değerli Küresel Markalar İçinde 5. Oldu

Marka değerlendirme organizasyonlarından biri olan BrandZ “En Değerli 100 Küresel Marka” listesinde ilk 10 a giren markalar arasındaki yerini yıllardır kimseye bırakmamış olan McDonald’s, bu sene listeye en değerli ilk 5 marka arasına adını yazdırdı. McDonald’s bu zaferiyle birlikte en değerli ilk 5 marka içerisindeki yer alan tek yeme-içme markası oldu. McDonald’s’ın, marka değeri bu sene 191 milyar dolar olarak açıklandı.

McDonald’s dünyanın en değerli hızlı tüketim restoran zincirinden biri olarak 34 bini aşkın restoranı ve 1,6 milyonun üzerinde çalışanıyla günde ortalama 100 milyon kişiye hizmet veriyor.

Global Gündem

 

Alphabet, Robinhood Hisselerinin Yaklaşık Yüzde 90’ını Elinden Çıkartıyor

Google’ın ana şirketi olan Alphabet geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Robinhood Markets’taki hisselerini yaklaşık yüzde 90 oranında azalttığını söyledi. Bu haftanın başlarında Robinhood, ikinci çeyrekte hisse başına 3 cent kazandığını açıklarken, Refinitiv verilerine göre analistler 1 cent zarar bekliyordu.
Robinhood, birçok perakende yatırımcısının komisyona uğramadan alım satım yapabilmesini amaçlayan pandemi sırasında ortaya çıkmış finansal teknoloji uygulamasıdır.
Global Gündem

Dünyanın En Büyük Açık Deniz Rüzgâr Türbini ABD’de Yükselecek

ABD’nni ilk açık deniz elektrik trafo merkezi olacak Vineyard Wind’e dünyanın en büyük rüzgar türbinleri takılıyor.

Vineyard Wind’in Ekim ayında elektrik vermeye başlaması ve projenin 2024 yılına dek 400 bine eve elektrik vermesi bekleniyor.

Proje, Massachusetts, Martha’s Vineyard’ın 15 mil güneyinde, Atlantik Okyanusu’nda yer alıyor

Yaklaşık olarak Washington Anıtı ve Özgürlük Heykeli’nin toplamına eşdeğer uzunluğuna sahip rüzgar türbinleri Dünya’nın en büyük türbinleri olarak nitelendiriliyor.

Global Gündem

 

ChatGPT Aptallaşıyor

Stanford ve Berkeley Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, ChatGPT ‘nin günden güne aptallaştığı açıklandı. Araştırma makalesinde, birkaç aylık süre içinde GPT-3,5 ve GPT-4 dil modellerinin verdiği cevaplarda önemli değişiklikler fark edildiği açıklandı. Yapılan araştırma sonucunda, yapay zeka entegrasyonlu sohbet robotunun eski verilere kıyasla doğru bilgi verme oranının düştüğü belirtildi. Araştırmacılar tarafından, sohbet botunun geçtiğimiz aylarda yazdığı kodlara kıyasla daha fazla biçimlendirme hatası yaptığını ortaya koyuldu.

Yapılan araştırmaya cevaben, OpenAI, bu söylentileri yalanlayarak ” Tam tersi; her yeni sürümü bir öncekinden çok daha akıllı. ” dedi. Ayrıca, şirketin Ürün Başkan Yardımcısı Peter Welinder, GPT-4 ‘ü daha aptal yapmadıklarını belirterek, ” ChatGPT’yi daha yoğun kullandığınızda daha önce görmediğiniz sorunları fark etmeye başlıyor olabilirsiniz. ” açıklamalarında bulundu.

Global Gündem

Dünyanın En Güçlü Roketi Ateşlendi!

SpaceX, uzun zamandır uzay araçlarını gökyüzüne çıkarması için üretmiş olan Super Heavy roketi üzerinde çalışıyordu. Starship uzay aracını Mars’a taşıması planlanan Super Heavy roketi için ateşleme testi gerçekleşti. SpaceX bu testi ile ilgili görüntüleri YouTube ve Twitter üzerinden paylaştı.

Ateşleme, SpaceX’in Teksas’taki Starbase tesisinde yapıldı ve Super Heavy’nin Raptor motorlarının 33’ünü çalıştırıldı. Bu haliyle bile yaklaşık 2 bin 268 tonluk itiş gücü sağlayabilen motorlar, tam kapasiteyle çalıştığında ise 7 bin 711 tonluk bir itiş gücü sunabilmesi planlanıyor.

Global Gündem

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Ekosistem Raporları Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Kerem Seleoğlu

ODTÜ işletme öğrencisi Kerem Seleoğlu, Girişim Haberleri bünyesinde içerik üreticiliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.