1900’lü Yıllara Dayanan Shell Royal Dutch Başarı Hikayesi

Shell Nasıl Kuruldu?

Hikayesinin başlangıcı petrol ve gaz üzerine olmayan Shell markasının tarihi 1900’lerin başına dayanıyor. 1907 yılında deniz kabuğu ticareti ile başlayan Iraklı Yahudi bir ailenin çocuğu Marcus Samuel, hikâyenin buralara geleceğinden bir haber sadece tutkusunun peşinden giderek işini yapıyordu. Shell kelimesinin anlamı olan deniz kabuğu, Marcus Samuel’in ilgi alanıydı. 1853 yılında İngiltere’de dünyaya gelen Samuel, Londra’nın tenha bir kısmına bu kabukları toplayıp satmak için ufak bir dükkân açmıştı. İngiltere’de deniz kabuğu ticareti ile başlayan bu şirket bugün en büyük petrol ve gaz firmalarından biri olacaktı.

Marcus Samuel tutkusu olan deniz kabuğu ticaretini yaptığı sırada Hazar Denizi’ne bir seyahat gerçekleştirdi. Bu seyahati sırasında petrol ve gaz alım satımının önemli ölçüde değerleneceğini ve çok karlı bir iş olduğunu fark etti. O yıllarda da petrol konusunda sıkıntı çeken Uzakdoğu, Güneydoğu Asya ve Çin gibi ülkelerin de olması Samuel’i daha da cesaretlendirdi. Böylelikle gazyağı ithal etme amacıyla yeni bir işe başladı.

İşler tam yoluna girecekken Samuel, en büyük rakiplerinden biri olan Standart Oil’in atak yaparak öne geçmesinden sonra bu fikirden vazgeçti. Fakat bu alandan yürümek istediğinden farklı bir fikir ile yoluna devam etti. Gazyağı ve petrol taşımacılığı için Samuel, toplam 7 tanker üreterek Malezya ve Singapur’a toplam 4 bin ton gazyağı satmayı başardı. İlk büyük tankeri ise Murex’ti.

Shell Transport and Trading Company and Shell Royal Dutch

1897 yılında Samuel, işlerini büyüterek “Shell Transport and Trading Company” isimli şirketi kurdu. Büyük bir başarı ve ivme kazanan şirket Hollanda’da bulunan büyük şirketlerden “Royal Dutch Petrolium” isimli şirketin dikkatini çekti. Daha sonra bu iki şirket bir anlaşma ile birleşmeye karar verdi. 1907 yılından bugüne geldiğinde Shell/Royal Dutch isimli şirket dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alıyor.

Daha da güçlenen Samuel ve ortakları Güney Afrika ve Amerika bölgelerine de açıldı. 1947 yılında ise Meksika Körfezi’nde bulunan ilk ticari açık deniz petrol kuyusunu açtı. 1958 yılında Nijerya’da üretime başladı.

Shell’in Logosunun Yıllara Göre Değişimi

Şirket alan değişiminden etkilenmeyen tek şey ise deniz kabuğu sembolü olmuştur. Her zaman marka ambleminde deniz kabuğu bulundu ve bulunmaya da devam ediyor. Aşağıda deniz kabuklu Shell logosunun yıllar boyunca değişimini inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu logo dünyanın en çok tanınan logolarından biri.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

1 Comment

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.