13 Soruda Zeynep Kömürcü Bulut ve Stradesco Digital Content Agency

Bu röportajımızda sizleri, Zeynep Kömürcü Bulut ve dijital pazarlama alanında hizmet veren girişimi Stradesco ile bir araya getirdik. Girişimcilik ekosisteminin başarılı girişimcisi Zeynep Kömürcü Bulut, sizler için merak ettiğiniz soruları cevapladı.

Keyifli okumalar dileriz…

1– Girişim Haberleri ailesi olarak okurlarımıza, sizi daha yakından tanıtmak isteriz. Bize kısaca kendinizden, girişim yolculuğunuzdan ve eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı okurken reklamcılık dersleri de alarak staj arayışımla beraber kendimi Dijital Pazarlama alanında buldum. 12 yıl Dijital Pazarlama İçerik Stratejisti olarak Akbank, BMW, Mercedes, Türkiye İş Bankası, Perfetti gibi markalarla çalıştıktan sonra 2018 yılında uzaktan çalışma sistemiyle yola çıkan Dijital Ajans Stradesco’yu kurdum.

Bunların yanına bir de masal yazarlığı ekledim. Yeni nesilleri ve ebeveynleri, teknoloji üretme konusunda tatlı tatlı bilinçlendiren Yuki ve Yapay Zeka, Mimo ve Robotik Kodlama, Nuyo ve Mobil Oyunlar masallarını kaleme aldım.

2- Girişiminizden daha detaylı bahsetmek istersek Stradesco girişiminizin ortaya çıkışını sizden dinlemeyi çok isteriz. Uzun süredir planladığınız bir girişim olarak mı ortaya çıktı? Yoksa, anlık bir fikir olarak mı gelişti?

Yıllarca içimde olgunlaşan, konfor alanının müsaade etmediği bir girişimdi diyelim.

Uzaktan çalışmanın kattığı özgürlükler asıl konfor alanım olunca, kendim de ofise gitmeyeceğim bir ajans hayal ettim.

Benim gibi dijital ebeveynlere de iş imkanı sağlayabilmeyi çok istedim.

Beyaz yakalılık; artık bir konfor alanı olmadığı ilk anda, hızlıca girişimi de başlatmış oldum.

3- Girişiminizi kurmadan önce daha önce bu sektöre, deneyiminiz veya ilginiz olmuş muydu?

Tabii.

Eskiler der ki, bildiğiniz bir işin girişimini yapın ki yarın bir gün işler aksadığında kolları sıvayıp ekibe destek olabilin.

Ben de bu yoldan gittim aslında.

4- Girişimler için ekip ruhunun çok önemli olduğuna inanıyoruz. Siz girişiminizi hayata geçirirken ilk ekibinizi nasıl oluşturdunuz? İdeal bir ekip tanımınız var mı?

Aslında tüm dijital göçebelerimiz bireysel sorumluluklarının farkında olduktan sonra herkes birbirine güven duyuyor ve galiba ideal ekip böyle oluşuyor.

Ekip üyenizin işini zamanında bitirecek olması, işi sahiplenecek olması, uzaktan da olsa harika bir diyalog ve iletişimin kurulması; herkesi rahatlatıyor.

Bir yandan da ekibi korumak, kollamak da gerekiyor. Her şeye rağmen anlayışlı olmak, ufacık şeylerde gemileri yakmayacak sakinlikte olmak da işin kilit noktası.

5- Farklı disiplinlerde çalıştığınızı/okuduğunuzu ve kendinizi farklı alanlarda da geliştirdiğinizi görüyoruz. Bu durumun pazarlamaya bakış açınızı olumlu veya olumsuz şekilde etkiledi mi?

Pazarlamada her şeyi multidisipliner bir şekilde yorumlayabilmek çok önemli.

Boğaziçi Üniversitesi, zaten bu özelliğiyle meşhurdur. Edebiyat okumaya girersiniz fakat Felsefe, Psikoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Fizik, Biyoloji, Kimya dersleri de alırsınız.

İkna Edici Yazarlık, Film Analizi, Reklam Yazarlığı gibi derslerle de süsleyebilirsiniz eğitiminizi bir güzel…

Fark etmeden de oldukça donanımlı bir hale gelirsiniz.

6- Dijital pazarlamanın gelişimi ve değişimini pandemi öncesi, pandemi dönemi ve sonrası şeklinde değerlendirecek olsanız sizce nasıl değişimler gösterdi ve göstermeye devam edecek?

Ben çok çok öncesine kadar gidebilirim.

2005 yılında başladı benim dijital pazarlama kariyerim.

Reklamlarda web sitesi adresi yazılmaz; paketlerde, broşürlerde markaların dijital kanallarıyla ilgili hiçbir ibare yer almazdı.

Zamanla web sitesinin, Google reklamlarının, SEO’nun, sosyal medyanın, içerik üretmenin değerinin farkına varıldığı anlara şahit olduk biz.

Pandemide tabii ki satış yapmanın, insanlara ulaşabilmenin, iletişimin tek yolu bu olunca da; bu farkındalık zirve noktasına ulaştı.

Pandemi biraz şaşkınlıklarla geçse de giderek daha da fazla yatırımlar alacak dijital pazarlama.

7- Takipçilerimizin sizi yakından tanıması için Stradesco olarak sunduğunuz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

Biz öncelikle Dijital Pazarlama Stratejilerine önem veren bir ajansız.

Strategy, Design ve Content’ten geliyor adımız…

Performans Pazarlama, İçerik Pazarlaması, Sosyal Medya Hizmetleri, Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, Video İçerikler; ana hizmetlerimizi oluşturuyor.

8- Pandemi döneminden bazı girişimlerin etkilendiğini görebiliyoruz. Bu süreçten girişiminiz etkilendi mi veya olumsuz bir şekilde etkilenmemek için herhangi bir önlem aldınız mı?

Dijital pazarlamaya olan talep oldukça arttı.

Biz önlemimizi, artan talebe en iyi şekilde karşılık verebileceğimiz seviyede tutarak aldık.

Basamakları hızlı hızlı atlamak yerine yavaş gitmeyi tercih ettik ve şimdi biraz daha hareketlenecek Eylül dönemine hazırlanıyoruz.

9- Birçok kurumda çalıştığınızı ve oldukça başarılı bir kariyere sahip olduğunuzu görüyoruz. Kurumsal hayattan, kendi işinize geçiş sürecinde deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz? Bu kararı vermenizdeki en büyük etken ne oldu? Sizce iş hayatınızdaki deneyimlerinizin, girişim fikrinizi hayata geçirmede olumlu/olumsuz katkıları oldu mu?

Bir noktadan sonra “overqualified” hale geliyorsunuz ve zaten istediğiniz kalitede iş bulma zorlukları çekiyorsunuz.

Bunun yanında 2 yıllık bir uzaktan çalışma tecrübem olunca ofis ortamına dönmek istemedim.

Mart 2018’den bahsediyoruz, pandemi diye bir şey yok, uzaktan çalışma diye bir şey neredeyse imkansız.

Küçük çocuklarım var ve sabahın köründe kalkıp onları sıcacık yataklarından buz gibi arabaya bindirip kreşe atıyorum ve işe koşturuyorum… Bunlar canımı yakıyor…

“Zeynep,” dedim… “Artık kendi şirketini kurup uzaktan çalışacak bir sistem kurma zamanı geldi…” Tecrübelerime de güvenerek yola çıkıp Stradesco’yu kurdum.

İş hayatındaki deneyimlerimin ise sadece işi yapmakla ilgili olduğunu, daha kırk fırın ekmek yemem gerektiğini, sonradan öğrendim. Münazara yönetimi, hukuk bilgisi, satış becerileri, müşteri ilişkileri… Bu alanda o kadar zayıftım ki… Hala buraları düzeltemesem de az buçuk iyi bir noktaya gelebildim.

10- Sizce, bir girişimde “olmazsa olmazlar” nelerdir? Bir girişimi ayakta kalabilmesi için mutlaka sahip olması gereken özellikleri var mıdır?

Muhteşem bir Network gerekli. Ben sonradan inşa edebildim.

Para da çok mühim ve o yoksa çalışkanlıkla kapatmanız gerekiyor bunu.

Pazarlamaya inanmak da çok önemli. Tüm yatırımı malzemeye, depoya, ofise yapıp pazarlamaya bütçe ayırmayı atlarsak zor durumda kalabiliriz girişimciler olarak.

Aynı şekilde girişimcinin Kişisel Marka Olma yolunda kendine yatırımlar yapması da fayda sağlıyor.

11- İş hayatında bazı insanların, başarılı olmak adına günlük rutinleri bulunuyor. Erken uyanmak, kitap okumak veya spor yapmak gibi. Sizin böyle bir rutininiz var mı?

Bir yapılacaklar listesi tutmak, sağlıklı düşünebilmek için molalar vermek, bazen kişisel gelişim bazen de edebiyat kitaplarına zaman ayırmak ve tabii ki hafif tempolu sporlar yapmak çok çok önemli. Erken kalkmak bir rutinim değil ama işler sıkıştığında ya sabah erken kalkarak ya gece geç yatarak – o saatlerdeki muhteşem sessizlikten faydalanarak çalışmayı seviyorum.

12- Abaküs Kitap Yayıncılık şirketinde yazar olarak yer aldığınızı biliyoruz. Sizi daha yakından tanımak isteyen takipçilerimiz için yazarlık sürecinizden ve kitaplarınızdan bahsedebilir misiniz?

Her gece çocuklarına masal okuyan bir anne olarak öncelikle içimde bir masal yazma arzusu belirdi.

Fakat cesur tavşan, meraklı ayı, tembel maymun… Tüm hayvanlar, taşıtlar, meyve – sebzeler, duygular, arkadaşlık – dostluk, paylaşma… Hepsiyle ilgili yazılmış yüzlerce muhteşem masal vardı.

Ben başka bir şey arıyor ve bulamıyordum.

Sonra işte o an geldi.

Sürekli tablet başında olan, oyun oynayarak video izleyerek teknolojiyi tüketen nesillere; teknoloji üretebileceklerini aktaran masallar kaleme aldım.

Hem yepyeni bir konuydu hem mesleğime uygundu hem de yeni nesillerimize bir katma değer sağlayabiliyordu. Topluma fayda sunması açısından beni çok heyecanlandırdı ve mutlu etti.

Yuki ve Yapay Zeka, Mimo ve Robotik Kodlama, Nuyo ve Mobil Oyunlar; çocuklara ve ebeveynlere teknoloji üretmenin önemini hatırlatan masallar. 0’dan 8 yaşa kadar da uygun.

13 – Okurlarımız sizi nereden takip edebilir ve Stradesco’ya nasıl ulaşabilirler peki?

Aktif olarak içerik ürettiğim https://www.linkedin.com/in/zeynepkomurcu/ ve instagram https://www.instagram.com/zeynepkomurcubulut/ hesaplarımdan beni takip edebilirler.

www.stradesco.com üzerinden de ajansımızı ve hizmetlerimizi inceleyip buradan bizlere ulaşabilirler.

Çok teşekkür ediyorum kıymetli vaktinizi ayırdığınız için…

BONUS: Son olarak Girişimcilik dünyasına adım atmak isteyen ancak, gerekli cesareti ve motivasyonu bulamayan kişiler için verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

Siz kapının önüne dikilin ve kapıyı zorlayın. O zaman açılıyor işte hepsi sırasıyla.

Tabii ki ölçülü ve dikkatli olup analizleri iyi yaparak doğru iş modelleriyle çıkılmalı yola.

 

Diğer yazılarımız:

13 Soruda Ayhan Karaman ve Site Destek

13 Soruda Jilda Bal ve Gilda&Partners Consulting

13 Soruda Ergun Tekin ve Tekin Kurumsal Eğitim ve Danışmanlık

13 Soruda Urbanite Venture ve Arzu Tekir

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.