13 Soruda Gülben Aykaç ve Mandala Akademi

Bu hafta 13ilinmeyenler’de konuğumuz Gülben Aykaç. Gülben Aykaç’ı ve onun değerli girişimi Mandala Akademi’yi bu röportajda daha iyi tanıyacaksınız. Keyifli okumalar…

1) Biz sizi çok yakından takip ediyoruz, fakat sizi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Gülben Aykaç. AIG Group şirketlerinden ALICO da Sigorta sektöründe iş hayatına başladım. Kurumsal iş hayatım sırasında gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında Kişisel Gelişim eğitimleri alarak bu alana girdim. Dr. Deepak Chopra’nın “Bütünsel Sağlık”, “Zihin ile Ruhsal dengenin Sağlanması”, “Şifalandırma”, “Farkındalık alanında kalma” gibi eğitim ve meditasyon programlarını tamamlayıp yoga ile deneyimlerimi destekledim. Mandala ile ilk buluşmam 1996 yılında tapınaklar adası diye bilinen Endonezyanın Java bölgesindeki Borobudur tapınağında oldu.

Daha sonra Londra’da yaşayan Psychic Artworks – June Elleni Laine’in Mandala atölye çalışmalarına girdim ve bu bilgiyi Batı tıbbına psikanalizde bir yöntem olarak geçiren Analitik Psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung’un kullanım metodu ile Paris’te (1998 – 2001) yaşadığı dönem geliştirdim. Tamamıyla kurumsal iş hayatımdaki stresi minimuma indirmek amacıyla çıktığım bu yolculuk, Mandala’nın hayatımda bir dönüm noktası oluşturması sebebiyle 2008 yılında kurduğum Mandala Kişisel Gelişim Eğitim Danışmanlık ve Mandala Akademi adı altında resmileştiren ilk şirkettir. Halen Mandala ile ilgili çalışmalarıma Carl Gustav Jung ekolünden Amerikalı sanatçı Paul Heussenstamm ile devam etmekteyim. “Mandala Bir Yaşam Sanatı” kitabım bugün Tıp fakültelerinde tez kapsamında kullanılan ilk kaynak kitaptır.

2) Girişimciliğin size ne ifade ettiğini, sizin için ne anlama geldiğini çok merak ediyoruz. Girişimcilik Gülben Aykaç için ne ifade ediyor? Ve Gülben Aykaç’ın Girişimcilik kariyeri nasıl başladı? Kendinize inandığınız, bu yoldaki ilk anınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Girişimcilik bana göre insanın hem kendisini hem de katkı sağladığı alanı geliştiren, besleyen bir atılımdır. Kişi iş kurma konusunda kendine güvendiği ve birikim sahibi olduğu konuda sağlam ve cesur adımlar atabilmelidir.

Uzun yıllar çok uluslu yabancı şirketlerde çalıştım. 17 yıllık kurumsal iş hayatım sırasında pek çok ülkede yaşama fırsatım oldu ve farklı kültürler tanıdım işimin temeli hep insan ilişkileri üzerine çözüm üretmem gereken kısımdı bu benim çok insan biriktirmeme vesile olurken şirket genelinde aldığım birçok eğitim kişilerin iç dünyasını algılayabilmemi sağlıyordu. Bu yoldaki ilk anım İstanbul da bir üst geçitte bir seyyar satıcıya yaptığım satıştır.

Sigorta sektöründe çalıştığım yıllar 1990’lı yıllardı o dönemde bizler sigorta değil aslında bilinç satıyorduk aldığım eğitimler kişilerin ihtiyaçlarını belirleyebilmeyi öğretmişti burada önemli olan ne sattığınız değil nasıl sattığınız aslında karşı tarafa verdiğiniz güven önemli kendinizi satıyorsunuz elinizdeki siz oluyorsunuz her işte bu böyle. O gün hiçbir güvencesi olmayan seyyar satıcı özel bir şirketten bir sağlık sigortası alırken memnuniyetini şu cümlelerle dile getirmişti. “Abla sen bana öyle bir şey öğrettin ki kendimin ne kadar değerli olduğunu anladım. Ben bugün kendime para yatırdım “ demişti. Hepimiz bazen kendi değerlerimizi unutuyoruz. Ben insanlara ne kadar değerli olduklarını öğretiyorum.

3) Sizce bir girişimde ve girişimcide olmazsa olmaz olan nedir? ve Her mesleğin kendine göre zor ve kolay olan yanları vardır. Sizce girişimciliğin en zor ve en kolay yanları nelerdir?

Çağdaş bir bakış açısına sahip olmak, yenilikçi ve pratik yöntemler geliştirici olmak ve üretmek.

En zor olanı adım atmak daha doğrusu bir türlü başlayamamak kolay olanı ise başladıktan sonra inandığınız bir şeyin peşinden gitmek o zaman bütün yollar sizin için açılıyor.

4) Sizi daha yakından tanıyabilmek için; bu noktaya kadar gelebilmenizi sağlayan en önemli özelliğiniz, güçlü yönünüz sizce nedir? Kendinizde zayıf bulduğunuz yönler nelerdir?

Güçlü olduğum yönüm cesaretli olmam ve kendime inanmam zayıf tarafım verici olmam bunu dengeli kullanmam gerek.

5) Bizler çoğu zaman her girişimcinin bir rutini vardır diye duyuyoruz. Sizin genel olarak hiç ertelemediğiniz bir rutininiz var mı? Varsa bu rutinin girişimcilik adına olumlu etkileri nelerdir?

Benim rutinim okumak ve kendimi psikoterapi alanında devamlı geliştirmek mandala yöntemine kendi aldığım eğitim programlarını düzenli olarak dahil etmek yani verdiğim eğitimleri devamlı olarak geliştirmek.

6) Bu yolda Mandala Kişisel Eğitim Ve Danışmanlık Merkezi’ne yıllardır sımsıkı tutup çok yol kat ettiğinizi görebiliyoruz. Kendinizi girişimciliğin o tatlı bağımlılığına adadığınızı hissedebiliyoruz. Varsa bu girişiminizde sizi en çok zorlayan bir anınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Kurumsal geçmişimde de uzun yıllar sigorta ve sağlık konusunda satış eğitimleri verdim. Fakat Mandala’yı 2008 yılında Türkiye de ilk olarak resmileştirip isim hakkını alarak hayata geçirdiğim zaman bir konferansa davet edildim. 400 kişiye Mandala nedir? ve Mandala Eğitimlerinin kazanımlarından bahsedeceğim bir konuşma hazırladım. Tam salona çıktığımda dizlerimin ve sesimin titreyişini hiçbir zaman unutamam sonrasında korku ve kaygımı yenince rahatlamıştım. Çünkü kurumsal hayatımda çalıştığım şirketler hep dünyaca tanınan şirketlerdi ama Mandala Kişisel Gelişim Eğitim ve Dan. Hiz. benim kurduğum alanında bir ilkti ve her zaman ilkler zordur.

7) Tabii ki girişimciliğin tatlı bir bağımlılığı var fakat hem fiziksel hem mental olarak insanı bazen çok yorabiliyor. Hiç pes edip bu işten vazgeçtiğiniz bir an oldu mu? Olduysa ondan sonra kendinizi nasıl motive edip o dipten çıkarttınız?

Hiçbir zaman olmadı çünkü hep hayalimdi.

8) Girişimciliğin en sevdiğiniz yönü nedir? Tüm bu zorluklara rağmen mutlu olduğunuz anlara odaklanalım. Hangi aşaması sizin için en tutku duyduğunuz an olarak tanımlanabilir?

Kişilerle iletişimde olduğum ve onların sıkıntılarını dinlediğim çözüm ürettiğim ve     onlara bir meslek kazandırdığım zamanlar.

9) Sizi başarıyla takip eden birçok girişimci, belki de attığınız her adımdan etkileniyor ve sizi idolü olarak seviyor. Peki sizin bu yolda bir idolünüz var mı? ve Tüm hayatınız boyunca size ilham veren, sizi motive eden şeyler nelerdir?

Evet eğitim aldığım farkındalığı yüksek hocalarım.

Seyahat etmek, birçok yabancı ülke görmek, dünyanın her yerinden insan tanımak, çocuklarımla vakit geçirmek

10) Okurlarımıza kurmuş olduğunuz Mandala Kişisel Eğitim ve Danışmanlık Merkezi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mandala herkesin kullanabileceği resim yeteneği gerektirmeyen beynimizin yaratıcı lobunu hayata geçirmemize olanak sağlayan bir yöntemdir. Mandala yeryüzündeki işleyişin sanatsal tasviridir. Evreni temsil eder, Macro ve Micro Cosmos da denir (yukarıda ne varsa aşağıda da o vardır.) Analitik Psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung’un tıbba destek olarak kullandığı bu yöntem, Mitolojist yazar ve okutman olan Joseph Camphell tarafından kendi eserlerinde ve sembollerle yaptığı çalışmalarda devam etmiştir. Şu anda Amerika da Dr. Richard Moss tarafından kişisel gelişimde kullanılmaktadır.

Birçok kişi, tekrarlanan duygusal mücadele ve acı modelleriyle doğuştan gelen potansiyelini engeller. Bu pratik, elle çalışılan kılavuz insanların alışkanlık olarak bu tuzağa düştüğünü ve bu tıkanıklığı nasıl gidermemiz gerektiğine yardımcı olur ve günlük hayata kolayca dahil edilen, onları bu yıkıcı davranıştan kurtaran bir program sunar ve kendi kendilerinin doktoru olmayı öğretir.

Geçmişten günümüze taşıdığımız bir takım olumsuz duygu ve düşünce kalıplarımızı tespit edip bunları olumlu yönde düzeltmemize yararken, bireyin duygularını, bu duyguların kendisini nasıl etkilediğini teşhis etmesi ve anlamasına ayrıca ayırt edebilme farkındalığına sahip olmasında etkili bir araçtır ve bunların altında yatan nedenleri tanımasına yardımcı olur.

  • Bireylerin kişisel yaşamlarında  birbirinden kopuk olduğunu düşündükleri parçaları bir araya getirmesine yardımcı olmaktadır.
  • İletişim becerilerimizin güçlenmesine ve kendimizde gördüğümüz eksik, olumsuz olarak nitelendirdiğimiz yönlerimizin olumluya dönmesine destek sağlar.
  • Hızla ilerleyen teknolojik çağda tamamıyla kullanmayı unuttuğumuz yaratıcı tarafımızı çalıştıran beynimizin sağ lobunu kullanmayı ve aktif hale getirmemizi sağlayan bir yöntemdir. Mantık, idrak tarafımız olan sol lob ile dengeyi kurar, Analitik düşünme becerimizi güçlendirir.

(Günümüzde birçok hastalığın çıkmasına ve ilerlemesine sebep olan şeylerin başında beynimizin sağ lobunu yani yaratıcı tarafımızı kullanmayışımız gelmektedir. Bu da Alzheimer hastalığının çoğalmasına sebep olmuştur. Mandala ile yapılan çalışmalar hayatımıza ve kariyerimize daha zengin ve farklı bir bakış açısı ile bakabilmemizi sağlar.)

  • Düşüncelerimizi ve sezgilerimizi bir noktaya toplamamıza yarar ayrıca merkezde kalabilmeyi sağlar.
  • Mandala hayatımızın bölük pörçük parçalarını bir araya getirip bir merkezden  bütünlüğe ulaşmamıza yardımcı olur.
  • Sanskritçe bir kelime olan mandala hem daire hem de merkez anlamına gelir aslında hem etrafımızdaki görünen dünyayı (tüm dünya-daire) ve zihinlerimizdeki, vücutlarımızdaki derin görünmeyen dünyayı (merkez iyileştirme dairesi) temsil eder.
  • “Mandala sizinle ve etrafınızdaki dünyayla ilgili derin doğruyu ortaya çıkaran ve genellikle daire şeklinde olan içimizdeki kutsal alandır.”
11) Kendinizi Mandala Kişisel Eğitim ve Danışmanlık Merkezi ile beraber öğrenmek isteyen insanları büyük bir özveriyle eğitmeye adadığınızı, onlara mandalanın ruha iyi gelen her türlü faydasını öğretmek için severek çalıştığınızı görüyoruz. Bu adımı atarken etkilendiğiniz bir şey var mı? Neden bu alana yöneldiniz?

Çünkü insan önce kendini iyileştirmeli, kendine iyi gelmeli Mandala bana çok iyi geliyordu sonrasında ikiz oğullarım dünyaya gelince bana bu kadar iyi gelen Mandala yöntemini ve felsefesini herkesin bilmesi gerektiğini düşündüm.

12) Biz Gülben Aykaç’ı ve Mandala Akademi’yi takip ederek başarılarınızı izliyoruz, peki Mandala Kişisel Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin ilerideki hedefleri nelerdir? Ne gibi yenilikler planlıyorsunuz?

Mandala Akademi kapsamında şubeleşme hedeflerim var. Şehir şehir, ülke ülke Mandala Akademi şubeleri olacak ve Mandala Akademi büyük bir çember olarak evrensel bir okul olacak.

13) Son olarak girişimci adaylarına veya girişimcilere söylemek istediğiniz bir şey var mı? Tavsiyelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Hayalleriniz olsun ve bunları hayata geçirin, hiçbir olumsuz duygu ve düşünce sizi yapmak istediklerinizden alıkoymasın. İnandığınız ve hayata geçirmek istediğiniz şeyin peşinden gidin. Evrende sınırsız olasılıklar var sadece isteyin ve görün.

Dilerseniz Gülben Aykaç Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Gülben Aykaç Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Gülben Aykaç’ın Mandala Akademi Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu röportaj için Girişim Haberleri ailesi olarak Gülben Aykaç’a çok teşekkür ederiz.

İlginizi Çekebilecek Diğer 13ilinmeyenler Röportajlarımız

13 Soruda Hazal Alagöz ve Mentorluk

13 Soruda Ahmet Çağatay Abacı ve Cratoonz

13 Soruda Zeynep Kömürcü Bulut ve Stradesco Digital Content Agency

13 Soruda Ayhan Karaman ve Site Destek

13 Soruda Jilda Bal ve Gilda&Partners Consulting

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.