/

13 Soruda Emre Uzun ve Smesh

13 Soruda Emre Uzun ve Smesh

Bu ay 13ilinmeyenler köşemizde konuğumuz;  Smesh Kurucu Ortağı Emre Uzun. Keyifli okumalar!

 

1)Biz sizi çok yakından takip ediyoruz, fakat sizi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için bize biraz kendinizden ve girişimcilik öykünüzden bahsedebilir misiniz?

Tabi öncelikle bu güzel röportaj imkanı için Girişim Haberleri ekibine teşekkür ederim. Ben aslında Makine mühendisliği ve endüstri mühendisliği mezunuyum. Makine mühendisliği lisansımı yaparken çift ana dal programı ile Endüstri mühendisliğini de bitirdim. Şuan da Yıldız Teknik Üniversitesinde İnovasyon Girişimcilik  ve Yönetim üzerine Tezli Yüksek lisans yapmaktayım.  Lisans için Eskişehir’e ilk gittiğim sene girişimciliğe yavaş yavaş adım attığımı söyleyebilirim. Eskişehir’de öğrenci fazla olması sebebiyle ikinci el eşya alım satımı çok fazlaydı ilk olarak eşyaları alıp evin garajında resimleyip Facebook sayfalarından satışını yapıyordum. Sonra garajda arabaları çizilme korkusu olan apartman sakinleri bana girişimcilikte seviye atlattılar 😊 Facebook da istediğiniz eşyayı biz size bulalım diye sayfa açarak stoksuz e-ticarete bir nevi dropshippinge başlamış oldum. Sonrasında okulda halı saha turnuvası düzenledim. Buralardan kazandığım paralarla Eminönünde toptan toka alıp tezgah kurup sattım. Parayı bu şekilde yavaş yavaş büyüttüm sonra Çin’den powerbank getirip satma, Kuaförlere çıtçıt saç boncuk saç satma gibi reel ticaretle birikim yaptım. Sonrasında ilk olarak kuluçka merkezi ile tanışmam ve teknoloji girişimine adım atmam Spolly adında bir dil öğrenim aplikasyonu ile İTÜ Çekirdek BİGG hızlandırma programı ile oldu. Süreç benim için zorluydu çünkü Eskişehir’de endüstri mühendisliği derslerim devam ediyordu. TEİ’de yarı zamanlı olarak çalışıyordum.  Bununla beraber Mühendislik Projeleri Geliştirme Kulübü adında bir kulüp kurmuştum. Bir yandan bu kulübün yönetim kurulu başkanlığını yapıyordum. İTÜ Çekirdek süreci için hem İstanbul’a git gel yapıyor eğitimlere katılıyor bir yandan da Eskişehir’deki süreci devam ettiriyordum. Spolly sonrasında arabahakkinda.com, MET Dekorasyon, WOM Danışmanlık, Letwom ve bugün Smesh.. Dilerseniz sonra geniş bir zamanda tüm girişimlerin süreçlerini de anlatabilirim. En kısa tabiriyle kendini girişimciliğe adamış bir mühendisim diyebilirim kendim için.

2) Bizler Smesh’i araştırdık ama okuyucularımız kurucusundan dinlesin isteriz. Girişiminizin amacı ne, neler yapıyorsunuz?

Smesh en basit tabiriyle hızlı kalıcı ve güvenli network sağlayan dijital bir kartvizit uygulamasıdır.  Smesh herhangi bir fiziksel ürün kullanmadan tüm iletişim bilgilerinizi, sosyal medya hesaplarınızı hatta satış kanallarınızı aktarmanızı ve almanızı sağlamaktadır. Fiziksel ürün kullanma zorunluluğu olmamasıyla çevreci bir yapıya sahiptir. Dileyen kullanıcılar NFC sistemli Smesh Kart alabilirler tabii ama zorunluluk yoktur yani şuan Smesh’i indirip sadece mobil aplikasyon ile de hızlı kalıcı ve güvenli network edinmeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca Smesh şirket oluşturma özelliği olan ilk dijital kartvizit uygulamasıdır. Smesh şirket özelliği ile şirketlerin potansiyel müşterileri ile iletişim sürekliliğini sağlıyoruz.

Smesh ile karşı taraf kağıt kartvizit de kullansa geliştirdiğimiz kartvizit okuyucu sistemi ile kağıt kartvizitleri saniyeler içinde dijitale taşıma imkanı da sunuyoruz. Yani bir Smesh tüm networkünüze yeter diyoruz 😊

3) Girişimciliğin en zor yanı ne sizce? Sizin zorlandığınız anlar nelerdi?

Girişimciliğin en zor yanı belirsizliği yönetmek. Fikir doğrulama, ekip kurma, ürün çıkarma, pazarlama bunların hepsini doğru hamlelerle doğru zamanlarda kombinleyebilmek gerekiyor. Smesh için en zorlandığımız kısım sanırım büyüme kısmı oldu. Fikir doğrulama ürün çıkarma süreçlerini çok hızlı geçtik çünkü 1 ay gibi bir sürede inanılmaz bir eforla ürünü çıkarttık. Burada yazılım ekibinin tecrübesi ve hakkını da dile getirmek gerek tabii.

4) LınkedIn hesabınız incelediğinde sahip olduğunuz pek çok deneyimi görmek mümkün. Peki, tüm yaşadığınız deneyimler gerekli miydi? Yani, şu an bulunduğunuz konum için planlanmış deneyimler miydi, yoksa ihtiyacınız oldukça kullandığınız deneyimler mi?

Bu konuda şöyle bir düşüncem var bazıları işe girmek için CV doldurur bazılarının da iş kurmak için yaptıklarıyla CV’si dolar. Ben ikinci kısımda olduğumu düşünüyorum. Biraz önce bahsettiğim gibi reel ticaretle başladım. Bugün bir teknoloji şirketinden bahsediyoruz. Buraya kadar gelen süreçte yaşadığım her tecrübe gerekliydi diye düşünüyorum. Hatalar yaptım. Başarısızlıklar yaşadım. Ama başarısızlıklar başarıya giden yolda en iyi yol gösteren tabelalardır. Bu tabelalara bakıp ilerlemek gerekiyor. Bende öyle yaptım. Çok kısa somut örnekler vermek gerekirse; reel ticarette araba al sat yaparken fiyatlarla ilgili bir problemi gördüm arabahakkinda.com’u kurdum. Arabahakkinda.com web sitesi ve Youtube kanalı için SEO öğrendim. SEO ile e-ticarete adımları hızlı attım. E-ticarette sorunları gördüm LetWOM’u kurdum. Döviz Kuru benim tersime esince LetWOM ara vermek zorunda kaldım ama LetWOM için yaptığım sunum sonrası verilen kartvizit Smesh’i ortaya çıkarttı. Yani bu süreç tamamen yaşanması gerekiyordu ve yaşandı diyebilirim.

5) Bir girişimcinin olmazsa olmazı nedir sizce?

Pes etmemek ama vazgeçmeyi bilmek ve motivasyonu kaybetmemek. Evet motivasyon düşebilir ama asla kaybolmamalı hatta ben bu konuda zamanında problem yaşadığım için motivehisset’i kurdum. Motivasyon ve beynin pozitif düşüncesi çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bu yolda motivasyon kaynağınızı doğru bulmalısınız. Pes etmemek konusunda da şöyle bir parantez açmak gerekir. Pes etmek ve vazgeçmek çok farklı şeyler. Pes etmek tamamen vazgeçmek silmek ve heba etmek demek; vazgeçmek ise olmayacağını anladığın ve doğruladığın anda belki pivot etmek belki yeniden başka bir şeyi denemektir. O sebeple pes etme gerekirse vazgeç asla motivasyonunu kaybetme !

 

6) Türkiye’deki girişim ekosistemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Neler gerçekten iyi ve neler gerçekten eksik? Gelecekte neler bekliyor bizi?

Türkiye’de ekosistem bence kötü değil. Yani bu konuda tabi eleştiri her zaman yapılabilir. Ama çok kötü olduğunu düşünmüyorum. Kuluçka merkezleri güzel katkılar veriyor. Biz İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka ve BTM Kuluçka programında yer alıyoruz. İTÜ Çekirdeğin montörleri bize inanılmaz katkı sağlıyor. BTM’de hem ofis imkanı hem de eğitimleri ile bizlere ciddi fayda sağlıyor.

Ekosistemin yatırım tarafı daha fazla geliştirilebilir. Ama kitlesel fonlamanın da gelmesiyle beraber yatırımların hızlandığını da görüyoruz. Ama yatırımcı ve girişimci buluşmalarının daha verimli ve daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum.

Girişimcilik ekosistemindeki kişilerin Türkiye bazlı düşünmesine ve çalışmasına gerek yok aslında yani teknoloji çağındayız bugün yurt dışında bir çok yere mail ile bile iletişime geçebiliyorsunuz. Ki orada hibe olarak verilen miktarlar burada yatırım olarak düşünülüyor. Bu konunun da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

7) Ekip kurmak ve bu ekibi yönetebilmek gerçekten dışardan görüldüğü gibi kolay değil. Peki, siz bunu nasıl başarıyorsunuz?

13 Soruda Emre Uzun ve Smesh

Ben ekibime her zaman şunu diyorum. Arkadaşlar sonu güzel olsun diye bir şey yok bu hayatın sonu ölüm,  sonu değil yolu güzel olsun siz bu yolda keyif almaya bakın. Genel motivasyonum mutlu ekip ekip mutlu değilse zaten yollarımızı ayırıyoruz. Ben herkese diyorum mutlu olmadığınız yerde durmayın orası benim ekibimde olmaksa orada da durmayın çünkü mutluluk başarıyı getirmede en elzem etkenlerden bir tanesi. Düşünün Mutsuz ekiplerin başarılı olduğunu hiç gördünüz mü açıkçası ben hiç görmedim.

Başarılı bir şekilde ekip yönetme konusunda da tek şart iyi iletişim kurmak olduğunu düşünüyorum.

8) İyi bir fikrin girişim olması için nelere ihtiyacı vardır?

Cesarete ! Sadece bu kadar! Cesaret eder ve denersin. Sonrası zaten bir şekilde geliyor. Ama ilk adım denemek. Deneyince ihtiyaçlarını görüyorsun.

 

9) ‘Binlerce kilometrelik bir yolculuk, ilk adımın atılmasıyla başlar’ der Lao Tzu. Peki, bu ilk adımı nasıl attınız, nasıl bir motivasyona sahiptiniz?

Hangisi ilk adımdı aslında bakınca bilemiyorum. Eskişehir’de o ilk ikinci el eşyayı alıp satmaya başlamak mı ? Yoksa mezun olduğumda bana iyi şartlar sunulmasına rağmen bırakıp girişimimi denemem mi ? Evin bir odasında ablamla beraber ürün yapıp onları pazarlayarak e-ticarete adım atmam mı ? İnanın ilk adımım şunla oldu diyemiyorum. Ama benim tüm adımlarım deneyerek oldu diyebilirim kendi hayat felsefem ve motivasyonumda “Denemek başarmaktır denediysen başardın demektir”.

10) Girişimci, ne yapmaktan korkmasın ve çekinmesin sizce?

Farklı düşünmekten korkmamalı! Ahşap bir şemsiye düşünün bu şemsiyeyi yağmur yağdığında yağmurdan korunmak için kullanmak genel yapılandır. İnsanlar %99’u bunu yapar. Önemli olan yağmur şiddeti arttırdı ve sel oldu. Kaç kişi o yapı olarak sandala benzeyen şemsiyeyi sandal olarak kullanmayı akıl edebilecek kadar farklı düşünebilmektedir? Bir girişimci sorunlara değil çözümlere odaklanmalı, farklı düşünmeli ve denemelidir.

13 Soruda Emre Uzun ve Smesh

 

 

11) Girişimciliği bir risk olarak değerlendirir misiniz? Eğer öyleyse, bu risk ne zaman tehlikeli hale gelir?

Bence risk girişimciliği denememektir. Bana yarın yaşamanın garantisini verebilecek biri varsa iş başka. Ama ben yarın yaşamamın garantisi olmayan bir hayatta başkası için ömür harcamanın asıl risk olduğunu düşünüyorum.

12) Girişimcilikte başarı veya başarısızlık ön görülebilir mi?

Yani bu çok öngörülebilir bir şey değil. Tabi başarısız olma ihtimalleri bakılır risk en aza indirilmeye çalışılır ama girişimci olarak bir belirsizlik yönetiyorsunuz. Tam anlamıyla bu kesin başarılı olur diyebilmek çok zor. Ama başarısızlıklar eğer onlardan ders almayı biliyorsak iyidir .

13)  Biraz da gelecekten konuşalım isterseniz. Smesh için gelecekte neler var?

Gelecekte bizi Girişim Haberleri’nde bol bol görebilirsiniz. 😊 Network partneri olarak Girişim Haberleri ile ortak işlerin altına imzalar atacağız 😊. Smesh ile dijital bir kartvizit uygulaması ile yola çıktık ama ilk defa bir kartvizit uygulamasında şirket oluşturma özelliği ve kartvizit bulundurma zorunluluğu olmayan bir kartvizit uygulaması olmakla farklılaştık. Yakın gelecekte şirket pazarlama ekibi verimlilik takibi özelliğini aktif ederek firmalara eşsiz bir değer önerisi sunmaya hazırlanıyoruz. 2023 yılında hızlı bir şekilde yurt dışı pazarında da büyümeyi hedefliyoruz. 2024 yılında konum tabanlı ve etkinlik tabanlı çalışmayı  da aktif hale getirerek firmaların yurt dışındaki fuarlardan maksimum faydayı alabilmelerini sağlamayı hedefliyoruz.

Tavsiye Köşesi 🌟

Denemekten korkmayın hemen bugün fikrinizi hayata geçirmek için adım atın.

En az girişiminize katkı sağladığınız kadar kendinizi de geliştirmeye bakın! Bol bol kitap okuyun. Ve network edinin.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer 13ilinmeyenler Röportajlarımız

13 Soruda Zeynep Eliçin ve Varsapp

13 Soruda Buse Özgür ve Ventus Karavan

13 Soruda Belen Bakar ve Campie

13 Soruda Kemal Tamer ve Tamer Capital

13 Soruda Abdülkadir Koçer – Ahmet Unat ve Bullbeez

 

 

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.