13 Soruda Ege Beşe ve Corazu

Değerli okurlarımız bu röportajımızda sizleri Ege Beşe ve değerli girişimi Corazu  ile bir araya getiriyoruz.  Girişimcilik ekosistemini daha yakından tanırken girişimcilik dünyasına dair ipuçları da bulabileceğiniz bu yazımızla baş başa bırakıyoruz sizleri .

Keyifli okumalar…

1-Girişim Haberleri ailesi olarak sizi yakından takip etsek de daha iyi tanımak isteriz ki, bu başarılı iş hayatının temellerini anlayabilelim. Bize ve okurlarımıza biraz kendinizden bahseder misiniz?

Öncelikle beni Girişim Haberleri’nde ağırladığınız için çok teşekkür ederim. Özellikle 13İLİNMEYENLER! serinizi takip ediyorum. Bana katkısı çok, eminim ki dijital pazarlama ve girişimcilik ile ilgilenen herkes aynı düşünüyordur. Sektöre yaptığınız katkıdan ötürü kendim ve çalışma arkadaşlarım için size teşekkür ederim. Kendimi tanıtayım, ben Ege Beşe. Hacettepe Üniversitesi’nde okuyorum ve bu sene hayırlısıyla mezun olacağım. Her ne kadar dijital pazarlamacı veya girişimci diye adlandırsam da kendimi aslında hala öğrenciyim 🙃

 

2-Her hikayenin içinde ilham barındırdığına inanıyoruz. Hikayenizin bizlere ilham kaynağı olması için girişimcilik hikayenizin nasıl başladığını ve Corazu fikrinin nasıl hayata geçtiğini heyecanla dinlemek istiyoruz.

Benim dijital pazarlama ile tanışmam SEO sayesinde oldu. İlkokuldayken, ilk kurduğum sitenin bir şekilde ziyaretçileri vardı ben de bu sayıyı artırmak istedim. Araştırırken SEO ile tanıştım, ufak tefek teknikleri öğrenmeye başladım, bunları uyguladım ve uyguladıklarımdan sonuç almaya başladım. O zaman tabi webmaster forumları vs. derken ufak bir network yaptım, arkadaşlarımın sitelerinde, bu SEO tekniklerini denedim, onlarda da güzel sonuçlar aldım. Daha sonra bu forumlarda daha fazla takıldıkça insanların, benim bu yaptığımı hizmet olarak sunduğunu gördüm. Dedim ben niye yapmayım bunu? Bununla birlikte girişimcilik hikayem başladı. 13 yaşımda internetten ilk paramı kazanmıştım. Bu hikayenin Corazu’ya dönüşmesi de zamanla benim daha büyük şeyler yapmak istememden dolayıydı.

 

 

3-Yeni bir iş kurarken ekibimizi doğru seçmenin öneminden sıkça bahsedilir. Kurduğumuz ekibin iş planımıza da inanması beklenir. Siz ekibinizi kurarken nelere dikkat ediyorsunuz? Sizce ideal bir ekip nasıl olmalıdır?

Ekip kurmak gerçekten en zor şeylerden bir tanesi. Hem bilgi olarak doğru kişileri bulmanız lazım hem de bu kişilerin ortaya çıkardığınız fikrin kültürüne uygun insanlar olması lazım. İş planına inanması evet gerekli ama bence asıl kriter kurduğunuz fikrin kültürüne inanmalılar. Bu kurulan fikrin kültürü aslında benim için ajans kültürü kavramı ile ifade edilebilir. Ekip alanında iyi olan ve birbiriyle uyumlu kişilerden oluşmalı. Çalıştığınız kişilerin yetkinliğini bilmek ve buna saygı duymak çok önemli.

 

 

4-Rol model kabul edilen birçok başarılı insanın hayatında uyguladığı günlük rutinleri vardır. Peki sizin de hayatınızda başarılı olmak için uyguladığınız rutinleriniz” var mı?

Siz bu soruyu bana sorana kadar bir rutinim olduğunu düşünmemiştim ama şimdi düşününce olduğunu fark ettim. Benim en verimli saatlerim kesinlikle sabah saatlerim, bunu denedim ve gördüm. Pandemi boyunca günlük rutinim şu şekildeydi:

Sabah 4’te uyan, epostaları kontrol et, bir gün önceden hazırlanmış to-do list’i gözden geçir ve 2 saat için yapılabilecekleri yap. 2 saat dolmadan önceki 10 dakikada filtre kahvenin suyunu ve kahvesini koy ve uyu.

Saat 6’dan 8’e kadar 2 saatlik bir uykudan sonra tekrar epostaları kontrol et, gelen siparişleri vs. kontrol et ve to-do list’i yapmaya başla. Saat 10’dan sonra CRM’den gelen leadleri kontrol et teklifleri/analizleri hazırla ve müşterilerle telefon/Zoom görüşmelerini tamamla şeklinde devam ediyor. Saat 18 gibi işi bitir ve kişisel işlerle uğraş.

Bu süre boyunca da bir sonraki gün için bir to-do list hazırlamam gerekiyor ki bir sonraki güne yapacaklarım belli olsun. İş yoğunluğumu genel olarak öğlene kadar bitirmiş oluyorum çünkü sabahları daha verimli bir insanım. Gün içinde de uykum geldiğinde 30-60 dakika arası birkaç kere uyuyabiliyorum. Power-nap diye geçiyor sanırım, az gece uykusu ile yüksek verimlilik için bence gerekli.

 

5-Sizi daha yakından tanıyabilmek için; böyle önemli bir noktaya gelip başarılı olmanızı kadar sağlayan en önemli özelliğiniz, güçlü yönünüz sizce nedir? Kendinizde zayıf bulduğunuz yönler nelerdir?

Daha istediğim başarıya ulaşabildiğimi hala düşünmüyorum, hedeflerim çok büyük ama teşekkür ederim J Benim en güçlü yönüm sanırım hızlı öğrenebilmem. Uğraştığım alanda her şeyi bilmiyorum demeyi bildiğim için sürekli yeni bir şeyler öğrenebiliyorum. Bu hem yaptığım işi zevkli hale getiriyor hem de daha başarılı olmamı sağlıyor.

Kendimde zayıf bulduğum yön aslında hem zayıf yanım hem de güçlü yanım. Küçüklüğümden beri multi-taskinge çok alıştım. Çok fazla bölünebiliyorum. Bu bazen benim için avantaj olsa da bazen de büyük bir dezavantaj. Bu röportajda sadece Corazu ve İçerikly ile ilgili sorular sorsanız da arkaplanda o kadar fazla girişimimim ve projem var ki 😅 Örneğin son zamanlarda Pixelrope ve Hazır Siten ile çok uğraşıyorum.

 

6- Başarılı bir girişimci olarak yolculuğunuzun en başından şu zamanki sürece kadar sizi en çok ne motive etti? Girişimcilik sizin için ne ifade ediyor? Genç yaşta büyük başarılar elde etmiş biri olarak girişiminiz için ya da iş hayatınız için “dönüm noktası” olarak adlandırdığınız bir anınız var mı?

Benim en büyük motivasyonum, herhangi bir girişimimde exit yapıp başka sevdiğim bir şeyle uğraşmak olurdu. Dijital pazarlamayı seviyorum, yaptığım şey bana iş gibi gelmiyor çünkü bu bir testten güzel puan almak gibi. Analytics’te artan organik ziyaretçileri görmek beni motive ediyor. Ancak yaptığımız iş sonuçta bir ticaret, her ay ciromuz farklı olabilir. Bu yüzden exit yapıp o parayla, maddiyatı düşünmediğim bir işi yapmak isterdim.

 

Teşekkür ederim öncelikle bu şekilde söylediğiniz için. Benim bu serüvende dönüm noktası diyebildiğim tek şey şirketimi kurmak oldu. Çünkü şirketimi kurmamam aslında benim için büyük bir engeldi. Hem mental olarak hem de fiziksel olarak. Fatura kesememek en büyük sorundu, bu bir şekilde çözülürdü ama benim için engeldi, mental bir engeldi hatta… Sanki bir şeyler başaramamamdaki tek engel buydu. Çok şükür şirketi de kurunca bahanelerim bitti ve bence tam potansiyelimi sonunda ortaya çıkarabilmiştim.

 

 

7-Türkiye’de girişimcilik için yeterli faaliyetler gerçekleştiğini düşünüyor musunuz? Sizce neler yapılabilir?

Yeni yeni bir şeyler yapılıyor ancak hala yeterli değil. Çok fazla formalite ve bürokrasi var. Bu tarz şeylerin biraz daha kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Şirket konusunda devletimiz genç girişimci programı gibi destekler sunuyor, 1 sene Bağkur ödememe gibi avantajları var ama bence kesinlikle yeterli değil. Bağkur’un kaldırılması lazım, 65 yaşımdan sonra alacağım 1500-2000 TL emekli maaşı için en aktif yıllarımda ayda 1000 TL para vermek bana saçma geliyor.

 

 

8-Büyük başarılar elde etmiş biri olarak yolun başındayken neler düşündüğünüzü neler hedeflediğinizi merak ediyoruz. Kariyerinizi nasıl planladığınızdan bahsedebilir misiniz? Girişim Haberleri ailesi olarak size çok yakından takip etsek de bu süreci bir de sizden dinlemek istiyoruz.

 

Benim hedeflerim aslında hep aynıyken kariyer planlarım çok değişiyor. Adımı tüm röportaj boyunca Corazu ve İçerikly ile anmış olsanız da aslında çok farklı projelerim daha var. İlk kez burada açıklıyorum: Döviz kurları ve maliyetlerimizin artmasından dolayı işlerimizi ve yatırımlarımızı Londra’ya taşıdık. Burada sözleşmesi devam eden müşterilerimizle şu an devam ediyoruz, bazı müşterilerimiz bizim artık Londra merkezli ajansımızla çalışmaya başladı, Türkiye’deki bazı müşterilerimizle sözleşme süresince devam edeceğiz. Artık tamamen Londra ve Avrupa odaklı ilerliyoruz yeni güzel startuplar ile partnerlikler de kurduk.

Kısacası artık Türkiye içinde bir kariyer planım yok. Yeni ajansımız Pixelrope üzerinden devam edeceğiz.

 

 

9-Genç yaşınızda oldukça ses getiren bir girişime sahip biri olarak birçok başarınızın olduğunu bilsek de kendinizi en başarılı hissettiğiniz anı bizimle okurlarımızla paylaşır mısınız? Başarılar kadar başarısızlıkların da hayatımızda büyük bir yeri oluyor. Hayatınız boyunca iş hayatınızda hiç pes edip vazgeçtiğiniz oldu mu? Varsa hayatınızda en zorlandığınız anı, bu krizden nasıl çıktığınızı anlatabilir misiniz?

Şu ana kadar en başarılı olduğumu hissettiğim an şirketimi kurup kendi paramı artık kazandığım andı. Ondan öncesinde şirket kurmadan da kazandım ama şirketi kurmak bunu resmi hale getirmişti.

Dönem dönem bu durumu yaşıyorum. Geleceğe dair kaygılarımın ortaya çıktığı 1-2 haftalık dönemler yaşıyorum ama bunu aşmanın yolunu buldum diyebilirim. Hedeflerim çok büyük olsa da küçük başarıları kabul etmek çok önemli bence. Hiçbir şey yapamadığınızı düşünmek yerine en azından bir şeyler yapabildiğinizi düşünmek gerekiyor. William Mcraven’ın da dediği gibi “Dünyayı değiştirmek istiyorsanız, önce yatağını toplayın.” Bu sözü anlamak bence girişimcilik için çok önemli bir şey.

 

 

10-Şimdiden başarılarıyla adından sıkça söz ettiren biri olsanız da biz hem sizin hem de Corazu ve İçerikly’nin gelecek planlarını oldukça merak ediyoruz. Biraz bunlardan bahseder misiniz?

Corazu benim göz bebeğim ama Türkiye’de bir gelecek planlamıyorum. Yukarıda da söylediğim gibi operasyonlarımızı ve yatırımlarımızı Londra’ya kaydırdık. Şimdilik Pixelrope üzerinden yurtdışına hizmet vereceğiz, ilerleyen dönemlerde Corazu’yu da bu operasyona dahil edebilirim ama kendimi bir marka adıyla sınırlamak istemiyorum.

 

 

11-Bir SEO Uzmanı olarak kendisini SEO ve dijital pazarlama alanlarında geliştirmek isteyen takipçilerimiz için önerileriniz var mı? Online kurslar ve eğitimler faydalı olur mu?

SEO ve dijital pazarlama internetten bir şeyler okuyarak kesinlikle öğrenilir. Ben bu şekilde öğrendim ama her şeyde olduğu gibi önemli olan teorik bilgiden çok pratik bilgi ve tecrübe kazanımı. Her SEO uzmanının, her dijital pazarlama uzmanının pratikten ve tecrübeden kaynaklı bildiği ama teorik olarak açıklayamadığı şeyler vardır. SEO’yu veya dijital pazarlamayı öğrenmek için de en önemli şey de pratik yapılması. Ücretsiz de olsa bir yerlerde bunun için staj yapılması, çalışılması çok önemli. Özellikle dijital reklamlar için bu zorunlu bana kalırsa. Çünkü o panelleri, dönüşüm takibi kurarak kullanabilmek için, anlık optimizasyonlar yapabilmek için bir reklam bütçeniz olması lazım. Bunu da bir öğrencinin yapabilmesi zor. Kendi girişiminizin reklam yönetimi yapmak da bir alternatif. Ben bugüne kadar öğrendiğim şeylerin büyük çoğunluğunu, kendi işimi halletmeye çalışırken öğrendim. SEO’ya da bu şekilde başlamıştım 😁

 

 

12- Corazu ve İçerikly olarak müşterilerinize hangi hizmetleri veriyorsunuz? Sizi sektördeki diğer rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

Corazu, kuruluş itibariyle 360 derece dijital pazarlama hizmetleri ve dijital pazarlama dışında kurumsal kimlik tasarımı, web tasarımı, grafik tasarımı, e-ticaret danışmanlığı gibi hizmetleri de veren bir dijital pazarlama ajansı. İçerikly’de kurumsal ve profesyonel içerik yazarlığı hizmeti veren bir dijital içerik ajansı. Corazu’yu, İçerikly’i veya benim diğer girişimlerimden herhangi birisi, benim bir ajans sahibi, bir dijital pazarlamacı olarak ihtiyacım olan şeyi bulmaya çalışırken memnun kalmadığım veya eksik gördüğüm şeylerden ortaya çıkıyor.

X firmasından içerik alırken memnun kalmadım, kendi standartlarımda bir dijital içerik ajansı olan İçerikly’i kurdum.

A firmasının SEO’yu yanlış lanse etmesi, insanları SEO’dan soğutması ve sektörün zarar görmesine sebep olan davranışlarını gördük “Uzun vadede, kalıcı ve etkili sonuçlar” mottosuyla bir SEO hizmeti odaklı dijital pazarlama ajansı olan Corazu’yu kurdum.

 

 

13-Son olarak, girişimci olmak isteyen gençlere ve girişimcilik dünyasını yakından takip eden okurlarımıza verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Çevrenizin desteğini alabilmek çok önemli. Özellikle ailenizin size karşı olan tavrı… Şanslıyım ki benim ailem çok destekleyici oldular ve hala da oluyorlar ama herkes bu kadar şanslı değil malesef. Çevrenizin desteğini alamasanız da o fikri iyice analiz ettikten sonra hayata geçirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Başarısız olmak hiç denememekten bence çok daha iyi. Ben yapamamayı kabul edebilirim ama denenememiş olmayı edemem.

 

Ege Bey okurlarımızın sizi daha yakından tanıması için boş bırakılan yerleri dilediğinizce doldurmanızı rica ediyoruz.

Okunması gereken bir kitap: Philip Kotler – Pazarlama 4.0 öneriyorum ama asıl önerim Kotler’in tüm kitaplarını okumanız

Bilinmesi gereken bir söz: “Dünyayı değiştirmek istiyorsanız, önce yatağını toplayın.” -William Mcraven

Dinlenmesi gereken bir podcast: Dinlenmesi gereken bir podcast: Ben eğlenceli podcastları seviyorum. Joe Rogen’ın “The Joe Rogan Experience” podcastini öneririm. Onun dışında arkadaşımın “Selahaddin Eyyubi ve ben yalnız” podcasti de iş yaparken, araba sürerken falan çok güzel gidiyor 😀

Denenmesi gereken bir tarif: Kızarmış Oreo. Kesinlikle yapmayı en sevdiğim şeylerden bir tanesi, Oreoları pankek hamuruna atıyorsunuz o hamur oreonun üstünü kaplamışken kızarmış yağa atıyorsunuz ve hamur altın rengine dönene kadar önlü arkalı kızartıyorsunuz. Sonra bunların üstüne pudra şekeri döküp yiyorsunuz. Afiyet olsun J

Yapılması ya da denenmesi gereken bir aktivite: Enstrüman çalmayı öğrenmek ve çalmak bence bir insanın kendisine yapabileceği en güzel yatırım. Bir şarkıya sadece söyleyerek eşlik etmek değil de aynı zamanda müzikal olarak eşlik edebilmek inanılmaz bir his.

 

***Ege Bey, Websitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşabilmemiz için size ve ekibinize ait birkaç fotoğrafı  bizlere iletmenizden mutluluk duyarız.
https://twitter.com/egebese
https://www.facebook.com/ege.beese
https://www.instagram.com/egebesecom
https://www.youtube.com/channel/UCV8Lh5Gz_buu9ia0n1rxqFQ
https://www.linkedin.com/in/egebese
https://tiktok.com/@egebese

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Röportajlarımız

13 Soruda Urbanite Venture ve Arzu Tekir 

13 Soruda Musa Can Arslan ve ParkMentor

13 Soruda Mustafa Çalışkan ve Proje Gezgini

13 Soruda Çiğdem Sezer ve Çiğdem Sezer Akademi

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.