Bu ay 13ilinmeyenler köşemizde konuğumuz; Moman Kurucusu Doğukan Tarhan. Keyifli okumalar!
1)Biz sizi çok yakından takip ediyoruz, fakat sizi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için bize biraz kendinizden ve girişimcilik öykünüzden bahsedebilir misiniz?
Ben Doğukan Tarhan Moman’ın kurucusuyum. Girişimcilik öykümü aslında lise döneminde zihnimde kurmaya başladım ve zaman içinde şekillendirmiş oldum. Girişimciliğimin motivasyonu, tüketirken aynı zamanda bunun sürekliliğini topluma ve doğaya zarar vermeden olmasıydı. Bunun negatif maliyetini azaltabilir miyiz ve çocukluğumuzla geçmişimizle aldığımız ürünlerle yeniden bir bağ kurabilir miyiz? Düşüncesiydi. Çünkü toplumda birey olarak hep negatif kullanılan çocuksu saflık benim için tam tersine pozitif bir motivasyon yaratıyor. Bundan ötürü Moman’ı sade ve basit, aynı zamanda insanları boğmayan bir marka olarak yaratma çabası içindeyim ama iş basitleştikçe ilmi arttığını, zorlaştığı inancındayım. Basit kelimesi ile kolay kelimesi karıştırılıyor oysaki biz kolayı değil basiti tercih ediyoruz.
Biz bu markayı kurarken salt bir kar anlayışı üzerine inşa etmekten imtina ederek doğaya insana bizi biz yapan insanoğlunu mağaralardan çıkarıp bugünümüzü inşa ettiren o merakın, o tutkunun sadece finansal kaygılar içinde olduğuna inanmıyoruz. Buradaki temel motivasyonumuz değiştirmek dönüştürmek arzusuydu biz bu arzunun yanına sürdürebilirliği de eklemeye çalışıyoruz yani niyetimiz Mars’ta hayat kurulabileceğini göz ardı etmek değil ama Dünya’yı da göz ardı etmek değil dünya bizim ilk evimiz, anayurdumuz. Dünya dışındaki her yer bize gurbettir. Biz anayurdumuza sahip çıkmaya çalışıyoruz.

Bizim sektörü tercih etmemizin sebebi sektörün kolaylığından değil bu sektörde zaten oluşumuz biz onu tercih etmedik o bizi tercih etti aslında, bunun için biz sektörün artılarını eksilerini iyi hesaplayıp sektörel bir dönüşüme de katkıda bulunmak. Amacımız biraz akıntıya karşı kürek çekmek gibi görünse de giyim sektörünün bizi çektiği yere değil de biz giyim sektörünü kendi inandığımız misyonlara çekmeye çalışıyoruz. Bizde bir Davut ve Calut hikayesi yaratabilir miyiz merakı. Öncelikle biz ürünlerimizde kaliteli ve ulaşılabilir ürün sunarak müşterilerimize sanal kabin, kişisel stil danışmanlığı ve terzi hizmeti ile sanal ortamda gerçek bir deneyim sunuyoruz. Bu noktada sektörde olan veya yeni girecek olanlar iyi bir gözlemci ve farklı oldukları noktada başarılı olabileceklerdir.
Fikri sermayemiz dışında bunu finanse edecek ekonomik gücün olmaması en büyük zorluktu diyebilirim. Bunun dışında fikrime olan sadakatimin ve bu misyona olan inancımı çevremdekilere anlattığımda bana inanmamalarından ziyade bunun nasıl olamayacağını bana anlatmaları aşmamız gereken ilk ve en zor engeldi. Biz azım ve kararlılığımız ile bu süreçte karşımıza çıkan zorlukları fikrimize olan sadakatimiz ve işimize olan inancımızla aştık.
Bence bir girişimcinin sahip olması gereken özellik ahlak ve adalettir. Etik ve ahlakın olmadığı girişimler başarılı olabilirse bile sürdürülebilir olamazlar. Girişimcilik ruhu dediğimiz bir kavram var ve ben bunun doğuştan geldiğine inanıyorum. Bir de hayat serüveni boyunca kazanılabilecek yetkinlik ve beceriler var. Bu becerileri ve ruhu sentezleyeler başarılı girişimcilerdir. Sonradan kazanılabilecek olan bu yetkinlikleri ve beceri tecrübe ile kazanılabilir olduğunu düşünüyorum. Girişimcilik biraz deneme yanılma yolu ile ilerleyebilecek bir yol. Parmak izi gibi.
Biz girişimimizde bizle beraber bu yolculuğa çıkan paydaşlara girişimimizin değerleri çerçevesinde aidiyet duygu yaratarak salt bir iş değil de üretirken hem ekonomik hem toplumsal doyumu eşit derecede yaşatmak istedik. Ekip dinamizmin aslında bu aidiyet duygusu ile sağlamış oluyoruz.
Son olarak yaşamda yaptıklarınız sonsuzlukta yankılanır. Yaptığınız iyiliklerde kötülüklerde size geri döner. İyi olmaktan vazgeçmeyin.
İlginizi Çekebilecek Diğer 13ilinmeyenler Röportajlarımız
13 Soruda Zeynep Eliçin ve Varsapp
13 Soruda Buse Özgür ve Ventus Karavan
13 Soruda Belen Bakar ve Campie