/

13 Soruda Burcu Erol ve 100sClub

13 Soruda Burcu Erol ve 100sClub

Bu ay 13ilinmeyenler köşemizde konuğumuz; değerli girişimi 100sClub ile Burcu Erol. Keyifli okumalar!

13 Soruda Burcu Erol ve 100sClub

  1. Biz sizi çok yakından takip ediyoruz, fakat sizi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için bize biraz kendinizden ve hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra profesyonel yaşamıma insan kaynakları alanında başladım. 2002 – 2010 yılları arasında farklı şirketlerde İK’nın çeşitli pozisyonlarında görev aldım. 2010 yılında ise kendi İK ve Danışmanlık şirketim olan Kariyer Enerjim’i kurdum. 2020 yılından bu yana ABD merkezli Uzaktan Çalışma Enstitüsü’nün (IRW) Başkan Yardımcılığını üstleniyorum. Son olarak da ortağım Alper Çakıroğlu ile 100sClub’ı kurduk. Tüm bunlara ek olarak, STK’lar içinde de birçok gençlik projesinde görev alıyorum.

BM’in (Birleşmiş Milletler) ve JCI’in (Junior Chamber International) 2016 yılındaki sosyal girişimcilik yarışması için ürettiğim bu fikir dönemin şartları ile ertelenmek zorunda kalmıştı. Ancak pandemi ile ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar 100sClub’ın hayata geçmesini hızlandırdı. Bu sayede Alper Çakıroğlu ile genç istihdamını desteklemek için 100sClub’ı yaklaşık bir yıl önce hayata geçirdik. Önce 189 üniversitenin kampüs temsilcilerinden en çok çalışmak istedikleri firmaları öğrendik. Ardından bu firmaların genç istihdamını destekleyip desteklemediğine baktık. Sonrasında da 23 sektörden 100 firmayı platformumuza davet ettik.

13 Soruda Burcu Erol ve 100sClub

  1. 100sClub’ araştırdık ama okuyucularımızın kurucusundan dinlemesini isteriz. 100sClub Nedir?

Mobil uygulama olarak hizmet sunan platformumuz hem gençlerin hem de işverenlerin hayatını kolaylaştırıyor. Uygulama üzerinden gençler tek tıkla anında kariyer ve gelişim fırsatlarına erişebiliyor. İşverenler de uygulama üzerinden hem kendilerini gençlere anlatabiliyor hem de onlara rahatlıkla ulaşabiliyor.

Uygulamamıza üye olan genç yeteneklere 100sClub üyesi firmaların özel staj, iş fırsatları, kariyer gelişimi ve eğitim fırsatlarını tanıtıyoruz. Ayrıca işveren markalar, genç yeteneklere kendilerini tanıtmak ve onlarla etkileşime girmek için birçok fırsata sahip oluyorlar.

Türkiye’deki firmalarla gençleri bir araya getiren platformumuzda Türkiye’nin genç istihdamını destekleyen 100 firması yer alıyor. Bu firmalar 23 farklı sektörden alanının öncü firmaları… Ortak özellikleri ise genç istihdamını desteklemek amacıyla gençlik projelerine sahip olmaları. 100sClub’ın üyelik şartı gençlere sunulan iş ve staj fırsatları… Eğer genç istihdamını destekleyici bir çalışması yoksa firma üyemiz olamıyor.

Ayrıca platformumuzda gençler için eğitim, etkinlik ve ödül fırsatları da yer alıyor. 100sClub sayesinde bir genç yetenek, üniversite hayatı boyunca ve mezun olduktan 1-3 yıl boyunca kendini geliştirebiliyor, çevre edinebiliyor, kendi ağını inşa edebiliyor ve önceliği olan firmalara ulaşabiliyor.

  1. Kurumsal hayat deneyiminiz nasıldı? En zorlandığınız süreç ve aslında en rahat olduğunuz süreçler nelerdi?

Kurumsal hayatta sorumluluk alamadığım ve kendi oyun alanımı yaratamadığım için girişimcilik yolculuğuna başladım. Girişimciliğin doğası gereği yaşanması gereken tüm zorlukları ve riskleri göze alıp kendi oyun alanımı oluşturdum. İyi ki de bu yolu seçmişim…

  1. 100sClub size neleri gözlemleyebilme şansı verdi? Yani ondan öncesi ve ondan sonrası nasıldı sizin için?

100sClub Türkiye’de genç yeteneklerin profesyonel yaşama geçişte şirketlere ulaşırken yaşadıkları zorlukları yakından görme fırsatı verdi bana. Bir de şirketlerin de talep ettikleri niteliklere sahip gençlere ulaşamadıklarını gösterdi. Yani bu çift taraflı bir problem aslında.

100sClub’ı en çok da bu sebeple başlattık. Genç-şirket temasının en yakın olduğu, şirketlerin kendi kurum kültürlerine uygun genç profesyonellere daha kolay ulaşabilmeleri ve aynı zamanda genç yeteneklerin de şirketleri daha objektif tanıyabilmesi için. Her hafta farklı şirketleri konuk ettiğimiz düzenli etkinliklerimiz var. Burada ağırlıklı olarak şirketlerin genç profesyonellerini ağırlıyoruz. Bunun sebebi şirketlerini gençler, gençlere anlatsın. Ayrıca Next Step Talks etkinlik serimizde bugüne kadar 30’dan fazla şirketin genç profesyonelini konuk ettik. Binlerce gence farklı şirketleri tanıttık. Burada yine temel amacımız şirketlerle-gençleri daha yakından buluşturma misyonumuza hizmet ediyoruz.

  1. Gençler için en zor şey ne sizce?

Başlamak… Bir yerden başlayınca gerisi geliyor. Kapı kapıyı, fırsat fırsatı aralıyor. Ancak başlamak için karar vermek lazım. O yolun bir kısa haritasını çizmek gerekiyor. Gençler kendilerine önce şunu sormalı: “Ben ne yapmalıyım?” sonra “Bunu yapmak için nereden başlamalıyım?” bu iki soruyu yanıtlayınca gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Dolayısıyla başlamak için karar verip, aksiyon alıp, çalışmak gerekiyor.

  1. Neden genç istihdam?

Gençleri inşa edecek olan gençler, tüm yatırım gençlere yönelik olmalı. Bizi yönetecek olanlar da onlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi: “Bütün ümidim gençliktedir.”

  1. Bir öğrenci nerelerde deneyim kazanabilir? Kurumsal hayatta iş bulamayan bir kişi ne yapabilir?

Çok fazla deneyim alanı var aslında. Sivil toplum kuruluşları, okul kulüpleri, ücretsiz staj yapabileceği firmalar. Gerçekten istekli olduklarında ve motivasyonlarını yüksek tuttuklarında her yerde bir kapı ve fırsat çıkıyor.

  1. Kariyeriniz planlanmış bir süreç miydi? Yani, insan kaynaklarından başlamak ve orada öğreneceklerinizin sizi bugünkü noktaya getireceğini öngördünüz mü?

Hayır kesinlikle planlanmamıştı. Ben iyi bir gözlemci olduğuma inanıyorum, bulunduğum ortamlarda fırsatları görerek hareket eden ve o fırsat için çalışan biriydim hep. Bu da bana bambaşka deneyimler ve kapılar açtı. Bugün geldiğim noktada her biri geçtiğim yolda yol gösterici bir taş olmuş.

  1. İnsan kaynakları demişken, işe aldığınız çalışanlarda neler olması sizi ikna ediyordu?

Kesinlikle tutku… İsteği ve motivasyonu beni direkt ikna ediyor.

  1. Son yıllarda aranan niteliklerde nasıl bir değişim yaşandı ve bu süreç daha nasıl bir evrim geçirecek?

Önceden bilgi odaklı bir yaklaşım vardı. Mezun olan gençlerde okul/bölüm kıstası çok önemliydi. Şimdi bu çok esnedi. Deneyime baktığımız, değişime ayak uyduran, stres yönetme becerisi kuvvetli ve dijital okur yazarlık becerileri yüksek gençleri daha çok tercih eder duruma geldik.

  1. Gençler neleri mutlaka yapsın ve neleri yapmasın sizce? (Kariyer ya da kişisel gelişim anlamında)

Kesinlikle üniversite okurken çok sosyal olsunlar, okul kulüplerinde aktif görev alsınlar. Takım çalışması, liderlik, sorumluluk alma ve sürdürülebilir disiplini bu alanlarda öğrenebileceklerine inanıyorum.

Toplumsal fayda yaratmak adına kendilerine en uygun STK’larda aktif görev alsınlar, dünyada hepimize düşen çok ciddi sorumluluklar var. Elini taşın altına koyan, inisiyatif ve sorumluluk alan gençler olsunlar.

Ancak aynı anda 5 sivil toplum kuruluşunda, 10 okul kulübünde, 4-5 start-up’ta olmasınlar J Çünkü, çok şey, hiçbir şeydir. Her şeyi yapalım derken hiçbir şey yapamıyoruz. Bazen genç arkadaşlarımızın CV’lerine bakıyorum, oldukça aktif görünüyorlar ancak nitelik anlamında bulundukları kurum/kuruluşlarda derinleşememeleri beni oldukça üzüyor.

  1. İnsan kaynaklarında çalışmak isteyen biri nelere sahip olmalı?

İnsan Kaynakları şirketlerin en mahrem departmanlarından bir tanesi. Bu sebeple öncelikle çok iyi etik değerlere sahip olunmalı. Analitik düşünme ve iyi iletişim becerileri de bu departmanın olmazsa olmazlarından.

  1. Geleceğin mesleklerinde neleri görmeye hazır olalım ve sizce meslek dinamikleri nasıl bir süreç geçirecek?

Günümüze baktığımızda çok farklı meslekler ortaya çıktı. 10 yıl önce Youtuber olmak gibi bir kavram yoktu. Şimdi gençlerin çoğu youtuber, influencer olmak istiyor. Tabii bu meslekler de çok fazla değişecek. Drone cerrahları, joystickli savaş pilotları olacak örneğin… Biz pilotları havada değil bilgisayar başında göreceğiz. Değişmeyen tek şey insana dokunan şeyler olacak. Ne kadar robotikleşmeye meyilli olsak da İnsan Kaynaklarının sürekli devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü insan her koşulda yine insana dokunarak işini yürütmeyi tercih ediyor.

13 Soruda Burcu Erol ve 100sClub

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.