/

13 Soruda Batuhan Dertkesen ve BGO Team

13 Soruda Batuhan Dertkesen ve BGO Team
13ilinmeyenler köşemizde konuğumuz;  BGO Team Kurucu Ortağı Batuhan Dertkesen. Keyifli okumalar!
1)Biz sizi çok yakından takip ediyoruz. Sizi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için bize biraz kendinizden ve girişimcilik öykünüzden bahsedebilir misiniz?

Ben Batuhan Dertkesen 21 yaşında Kayseri’de doğup büyümüş birisiyim. Kayseri Üniversitesinde Basım ve Yayım Teknolojileri bölümünde okumaktayım. Girişimcilikle çok küçük yaşlarda farkında olmadan tanıştığımı ileri yaşlarda anladım.  Küçüklükten itibaren sürekli bir şeyler üretmek ve geliştirmek psikolojisiyle büyüyerek ekipler kurup denemeler yaptım. 18 yaşına geldiğimde artık daha gerçekçi projeler içerisinde bulunmam gerektiğini düşündüm. BGOART isimli sanat alanındaki projemi bireysel olarak hayata geçirdim. Ancak olumsuz maddi durumlardan sonra bireysel yapamayacağımı anlayarak kapatma kararı alıp BGO TEAM isimli girişimcilik topluluğunu kurdum.

2) Bizler BGO TEAM’i araştırdık. Okuyucularımız da kurucusundan dinlesin isteriz. Girişiminizin amacı ne, neler yapıyorsunuz?

BGO’nun amacı üniversite öğrencilerinin iş hayatına başlamadan önce iş hayatını denemelerini sağlamak ve kendilerini iş hayatına hazırlamalarına katkıda bulunmak. BGO içerisinde şu anda 4 alanda (savunma sanayi, finans, psikoloji ve sanat) hazırda olan iş fikirlerini hayata geçirmek için çalışılmaktadır. Gönüllü üniversite öğrencileri ve genç yaş grubu bu projelerde “bilgileri kadar “küçük küçük görevler alarak kendilerini test etme ve özgeçmişlerine ekleme fırsatı bulabiliyorlar. İleride hayata geçireceğimiz BGC (BGOCOIN) projemiz ile çalıştıkları her ay boyunca airdrop gelirini öğrencilere sunacağız. Bunun sonucunda kişiler kazandıkları ile BGC Market tarafından fiziksel ürünler satın alabilecek. Bir yandan gönüllü psikoloji öğrencilerini de takımımızda bulundurarak takım içerisindeki kişilerle birebir iletişimler kurarak kendilerinin iletişim becerilerini güçlendirmelerini sağlıyoruz. Ekip arkadaşlarına destek vermeleri için çalışıyoruz.

13 Soruda Batuhan Dertkesen ve BGO Team

3) Girişimciliğin en zor yanı sizce nedir? Sizin zorlandığınız anlar nelerdi?

Girişimciliğin en zor tarafı en keyifli kısımdır. Başarıya ulaşabilirseniz keyifli olduğunu fark edersiniz. Çünkü zor bir şeyi başarmak motivasyon açısından kişiyi son derece mutlu ediyor. Aynı zamanda birbirinden farklı alanlarda gelişebiliyorsunuz.

En zorlandığım taraflardan birisi kesinlikle yatırım aşaması oluyor.  Çünkü diğer tarafları ben zaten risk payını ve benzer yanlarını hesaplayarak kendim çözümler ürettim. Ancak burada benim kendi çabamın dışında diğer kişilerin ve şirketlerin çabaları gerekiyor. Gerçekten en zor taraf yatırım/yatırımcı bulma tarafı.

4)Amacınızın 4 farklı alanda (savunma, sanayi, finans, psikoloji ve sanat) iş fikirlerini hayata geçirmek olduğunu belirtiyorsunuz.  Birbirinden çok farklı kategorilerde çalışıyorsunuz. Neden bu alanları seçtiniz?

Alanlarımız ileride çoğalacak. Direkt topluma hitap eden ve onların güvenliğini, hayatını etkileyen konuları hedef alarak başlamak istedik. Mevcut 4 alan kişilerin temel olarak hayatında yer edinen ve günlük yaşamda ihtiyacı olan konular.

 

5) Psikoloji üzerine Freepsiko isimli bir projeniz olduğunu söylediniz. Diğer sektörler için nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?

Freepsiko projemiz kendi başına bir bireysel farkındalık yaratıp BGO’dan ayrılabilecek bir projedir.  Böyle bir imkânı olduğu için Freepsiko diğer projelerimizden ve sektörlerden bağımsız tutuyoruz.  Freepsiko diğer projelere nazaran daha güçlü bir yapıya sahip. Devamındaki projelerimizi geliştirirken bizim için alternatif yaratma özelliği bulunuyor. Diğer sektörlere girişimizi Freepsiko’nun kaderi belirleyecek. Çalışmalarımızı Freepsiko’nun geleceğine göre şekillendireceğiz. Bu nedenle şu anda net bir şey söylemek mümkün değil.

6) Tüm bu hizmetler ve pazar yeri fikri nasıl oluştu? Size ‘evet böyle bir platform kurmalıyım’ dedirten an neydi?

Üniversiteye başladığımda üniversite öğrencilerinin yüzündeki karamsarlık ve “Ben neden buradayım?” soruları beni bu girişimi kurmaya ikna etti.  Üniversite öğrencileri imkansızlıklar içinde okuma hayatlarını sürdürüyor. Sürekli kaygılar içinde yaşıyorlar. Üretken olmak ve değer katmak istiyorlar. Ancak finansal kaygılar ve kendilerini tanımamanın vermiş olduğu kaygılar nedeniyle üretken olamıyorlar. Stresli öğrencilik zamanlarını verimli değerlendiremiyorlar. Bunları gördüm ve projeleri tek başıma yapamayacağımı fark ettim. Türk gençlerinin girişken ve üretken olmasını sağlamak için bu platformu oluşturdum.

 

7) Reels konseptlerimizden bir soruyla devam edelim.  Size göre girişimci olarak doğulur mu? Girişimci olunur mu?

Girişimci olarak doğulur diyenlerdenim. Ben küçük yaşlarda girişimciliğin anlamını bırakın adını bile duymamıştım. Çünkü okullarda o dönemlerde girişimcilik öğretilmiyordu. Buna rağmen iç güdülerim sayesinde girişimci biri olduğumu fark ettim. Harekete geçme kararı verdim. Benim gibi birçok genç kişiye ilham oldum.

8) Kurduğunuz bu düzen içerisinde neden sanal dünyaya da yer verdiniz?

Tamamen dünyadan soyutlanmış bir sanal dünya diyemeyiz. Fiziksel dünya ile sanal dünyayı bir araya getirdim. Sanal dünya sayesinde kazanıp bunu gerçek dünyada harcayabilmek iyi fikir. Sanal dünya içerisinde çeşitli çalışmalar yürütüp fiziksel anlamda kazanç elde etmek çok tatmin edici. Klasik 8- 5 arası çalışma sistemi insanları memnun etmiyor. Orada yaptığınız şeyi herkes görüyor ancak sanal dünyada sadece görmesini istediğiniz kişiler görüyor. Belirsizlik duygusu merak uyandırıyor. Siz kazandığınızı söylediğinizde herkes, “Bunu nasıl yaptı? Bunu nasıl yapabilir? Nasıl aldı? Bunları yapabiliyor muydu?” şeklinde sorular sorar. Bu soruları sormasını sağlayarak insanların kişinin kendine olan güvenini arttırıyoruz.

 

9) Girişiminizin dahil olduğu kategoride Türkiye ve globaldeki girişimler ne noktada? Türkiye bu alanda ne noktada?

Türkiye girişimlerimiz için pazar yeri olarak ilk sırada. Çünkü önceliğimizi doğduğumuz, büyüdüğümüz topraklara veriyoruz. Bu sayede başarılı olduğumuzda kendi milletimiz tarafından takdir edilmek bizlere motivasyon sağlıyor. Güven duygusunu aşılıyorlar.  Bunun sonrasında diğer ülke pazarlarında olmayı düşüneceğiz. Ancak şu anda global faiz ve enflasyondan dolayı sadece ülkemiz içerisinde faaliyetteyiz.  Gelecek ne gösterir bilemiyoruz, planlarımızı daha kısa vadeli yaparak sıklıkla güncelliyoruz.

 

10) BGO Team beklediği yatırımı aldıktan sonra nasıl bir platform halini alacak? Hedefleriniz neler?

BGO TEAM kendi başına alacağı yatırımlarla projeleri için büyük bir platform haline gelecek. Türkiye için 100.000+ gönüllü üniversite öğrencisi ve genç yaş grubunu hedefliyoruz. Bu büyük bir hedef ve bunu karşıladığımızda 100.000+ kişiye maddi/manevi destek olmak çok büyük bir motivasyon kaynağı. Platform geliştikçe giriş yapmak zorlaşacak. Zorlaştıkça daha büyük projelere giriş yapacağız.  İleride yatırım süreçlerimiz tamamlandıktan sonra BGO için çok daha büyük projeler konuşabileceğimizi öngörüyoruz.

 

11)Bir sosyal sorumluluk projesi olarak planladığınız Panikat nedir? Topluma hangi şekilde hitap ediyor, hangi problemlere çözüm olmayı amaçlıyor?

Panikat, panik atak ve anksiyete hastalarının günlük hayatlarında bulunduğu mekân/konumlarda (seminer, konser, toplantı, toplu ulaşım gibi) anlık olarak gelen ataklardan dolayı oradan soyutlanıyorlar. Kendi içlerine dönüp kaygılarını kontrol edemiyorlar. Panikat sayesinde kendilerini kontrol altına almalarını amaçlıyoruz. Beyaz gürültü seslerini kullanarak kişilere 1 dakika boyunca telkinler ve olumlama cümlelerini okutturarak kişilerin çok kısa bir sürede tekrar bulunduğu ortama farkındalığını yükseltmek istiyoruz. Türkiye değil dünyada denenmemiş ve uygulanmamış bir yöntem. Panik atak ve anksiyete rahatsızlığı yaşayanlar YouTube gibi platformlardan sesleri dinleyerek kendilerini rahatlatıyorlar. Ancak bunu bir uygulamaya dökerek psikolojik araştırma konusu haline getirip geliştirmelerde bulunan hiçbir girişim yok.

12)Her gönüllü çalışana çalıştığı her ay kripto para ödülü sunacağınızdan bahsettiniz. Günümüze kadar alışagelmiş maaş yöntemlerinin dışında, riskli bulmuyor musunuz? Neden bunu tercih ettiniz?

Bunu tercih etme nedenimiz geleceğin blockchain teknolojisinde olduğuna inanıyor olmamızdır.  Bizler buna öncülük eden genç girişimcileriz. Bizimle çalışacak olan her gönüllü çalışana bu teknolojiyi anlatmak ve kullanmasını teşvik ediyoruz. Riskleri olan durumlara bizler önceden önlemler alarak riskleri minimalize edeceğiz.

13)Yeni mezun olmuş psikoloji öğrencilere alanında çalışanlarla iletişime geçme fırsatı sağlıyorsunuz. Tam olarak nasıl olacak, nasıl bir yol izlenecek?

Üniversitelerin psikoloji kulüpleri ile anlaşarak ve rektörlükler ile iletişim kurarak üniversitelerin psikoloji alanında okuyan son sınıf öğrencilerine ulaşmayı hedefliyoruz. Psikoloji öğrencilerini takımımıza dahil edeceğiz. Mezun olduklarında iş bulma sürecine kadar takımımızdaki yazılımcı, tasarımcı gibi diğer çalışanlarımızla birebir iletişim kurmalarını sağlayacağız. Kişilere freelance olarak tavsiyelerde bulunmalarını ve onları dinlemelerini sağlayacağız.  Böylece psikoloji öğrencileri/mezunları daha iş hayatına başlamadan birçok karaktere sahip kişilikler tanıma fırsatı bularak hem bizlere katkıda hem kendilerine katkıda bulunmuş olacaklar. Çalışanlarımız için de iyi bir destek olacak.

 

14)Son olarak, girişimci olmak isteyen gençlere ne söylemek istersiniz?

Girişimci olmak isteyen gençlere en büyük tavsiyem akıllarına her gelen fikirleri not alsınlar. Bir gün aldıkları her notları okuduklarında bütün fikirler birleşip tek bir fikir ortaya çıkacak.  Ortaya çıkan tek bir fikir onları başarıya götürecek büyük bir fikir olacaktır.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.