13 Soruda Ahmet Balat Ve Brandok

Bu hafta 13ilinmeyenler’de konuğumuz Ahmet Balat. Bu röportajda Ahmet Balat’ı ve girişimi olan Brandok’u daha yakından tanıyacaksınız. Keyifli okumalar. 

 

1-Girişim Haberleri okurlarına biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, öncelikle ilginiz için ve değerli projenizle sektöre değer kattığınız için çok teşekkür ederim. Ben Ahmet Balat. Brandok’un kurucu ortağı ve dijital pazarlama eğitmeniyim. Aslında yaptığım iş pazarlama ve reklamcılık. Ama hem mezun olduğum üniversite (Anadolu Üniversitesi) hem de aldığım eğitimlerden kaynaklı olarak (İletişim Bilimleri Fakültesi, İletişim Tasarımı ve Yönetimi) kendimi iletişimci olarak adlandırıyorum. Sürekli üretmeye çalışan, girişimci olmaya çalışan biriyim.

ahmet balat
Ahmet Balat
2-Dijital Performans Ajansı kurma fikri nasıl oluştu ve kurduktan sonra bu yolda neler yaşadınız?

Dijital pazarlama pandemi dönemiyle birlikte popülerlik kazansa da aslında ben uzun yıllardır bu sektörün içerisinde emekçiyim. Benim hikayem önce Türkiye’nin önde gelen global reklam ajanslarında çalışmamla başladı. Sonrasında bunun yerini freelancer’lık aldı ve en son tamam dedim. Artık kendi ajansını kuracak o zamana geldin ve önce 2019’da kendi reklam ajansım Massive Digital Agency’i kurdum. Massive Digital adı altında kısa sürede birçok firmaya profesyonel hizmetler sağladık.

Sonrasında sevgili dostum Zeynel Abidin Çift ile birlikte Brandok markasını oluşturduk. Ekibimizi büyüttük, güçlerimizi birleştirdik bu sayede iş ortağımız olan marka sayımızı artırarak süreci daha da profesyonel bir hale getirdik. 1 Haziran 2021 tarihi itibariyle artık Brandok adı altında hizmetler sağlıyoruz.

 

3-Brandok’un sunduğu hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz? Sizi diğer dijital performans ajanslarından ayıran şey nedir?

Brandok, markalara dijitalde 360 derece profesyonel hizmetler sağlayan bir dijital reklam ajansı. Bizim farkımız dijital pazarlamada oldukça deneyimli bir ekibe sahip olmamız. Bugüne kadar 200’den fazla firmaya profesyonel destek sağlayan bir dijital pazarlama ekibiyiz. İş ortaklarımızın büyük bir çoğunluğu ülkemizin köklü e-ticaret sitelerinden oluşuyor. Şu anda 40’tan fazla firmaya profesyonel hizmetler sağlıyoruz. E-ticaret tarafında uzun yıllardır hizmet verdiğimiz firmalar bulunuyor. Brandok olarak, iş ortaklarımızın ihtiyacı ne alandaysa o alanda hizmet sağlayabiliyoruz. Örneğin sosyal medya iletişimi, e-ticaret danışmanlığı, SEM-SEO, Influencer Marketing hizmetlerimizden sadece birkaçı…

 

ahmet balat
Everything is ok with Brandok.
4-Günümüzde çok fazla girişimci ve girişim dünyasına adım atmaya çalışan kişiler var biliyorsunuz ki. Yeni bir startup kurmak isteyenlere ben baştan başlasam böyle yapardım dediğiniz şeyler nelerdir, özellikle neye dikkat etmeleri gerekir?

Öncelikle girişimci olan, olmaya çalışan, bu yoldaki herkese tek tek sarılmak istiyorum 🙂 Ülke ekonomisini ayakta tutan, çevresine ışık saçan kahramanlardır girişimciler.

Doğru yolda olduğunuzu düşünüyorsanız dışarıdan gelecek her tepkiye kulaklarınızı tıkayın ve çok çalışın. Girişiminizi ayakta tutacak donanıma sahip olabilmek için ilk etapta tek kişilik dev kadro olmanız gerekebiliyor. Eğitimler alın, kendinize inanın ve öz güveninizi yüksek tutun. Gerisi gerçekten geliyor. Gelmezse de üzülmeyin. Bu girişimde yapılan hatalar bir sonraki girişiminize ışık tutuyor. Hayat mücadele, pilavdan dönenin kaşığı kırılsın! 🙂

 

5-Bu hayatta sizin yılmadan devam etmenizi sağlayan motivasyonunuz nedir?

Ne demiş şair Füruğ Ferruhzad, “Kuş ölür, sen uçuşu hatırla…” İşte benim motivasyonum tam da bu dizede.

Ahmet Balat
Ahmet Balat
6-Covid-19 pandemisi sırasında hepimiz evde kaldığımız için bazı sektörler diğerlerinden daha çok öne çıktı. Sizce bu durum Brandok’u nasıl etkiledi?

Aslında şöyle, pandemi döneminde insanların online alışveriş yapma deneyimlerinde artışlar yaşandı. Bu sayede daha fazla e-ticaret firmasıyla çalışma imkanı bulduk. E-ticaret portföyümüz genişledi. Bize olumlu etkisi oldu. Yıllardır söylüyoruz işinizi dijitalleştirin, dijitale ağırlık verin diye diye dilimizde tüy bitti. 🙂 İşini zamanında dijitale taşıyanlar pandemi dönemini karlılıkla kapatırken maalesef aksi yöndeki firmalar bu dönemde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Yine de biz bu süreçte içerikler üreterek insanlara yardımcı olmaya çalıştık.

 

7-Gerek Instagram üzerindeki butikler gerek her şeyi bulabildiğimiz Trendyol gibi siteler olsun pandemi döneminde çok popülerleşti. Fakat öncesinde de birçok kurumsal firmanın pazarlama politikalarına rağmen daha çok rağbet görüyor ve satış yapıyorlardı. Sizce insanları site ve butikler üzerinden satın almaya iten unsurların altında neler yatıyor?

Trendyol vb pazar yerlerinin bir marka bilinirliği var. İnsanlar bu sitelere güveniyor ve herhangi bir sorun yaşayacağı zaman sıkıntılarının giderilebileceğini biliyor. İşte bu güveni insanlara verebildiğinizde butik olarak da satışlar yapabilmeniz kolaylaşıyor. Online alışverişe güvenmeyen bir kitle vardı Türkiye’de. Bu kitle pandemi döneminde kırıldı ve online alışveriş bir davranış biçimi haline geldi. Ayrıca bilişim suçlarının kapsamının artırılması da insanların bu butik sitelerine olan güvenini artırıyor. Artık internette eskisi kadar dolandırıcı göremiyorsunuz. İnsanların medya okuma-yazarlığı da her geçen gün artıyor.

 

8-Kısa bir süre de olsa kurumsal hayatı da deneyimlemiş biri olarak kendi işine sahip olmakla beyaz yakalı olmanın arasındaki avantajlardan ve dezavantajlarından bahsedebilir misiniz?

Kendi ajansımı kurana kadar farklı firmalarda çalıştım. Patron şirketlerinden Türkiye’nin en köklü grup şirketlerine kadar deneyimledim. İnanın kendi firmanız gibisi olmuyor. Kendi kuralların, kendi kararların, ortaya koydukların… En önemlisi ise bebek gibi büyüttüğün bir markan oluyor. O marka ile ne kadar başarılı olabilirsen kendini de tatmin edebiliyorsun. Çok farklı bir duygu bu herkesin deneyimlemesini öneririm. Bir de işin ekonomik tarafı var tabii o kısımsa tamamen duygusal… 🙂

 

Ahmet Balat
Ahmet Balat
9-Dijital pazarlama ile ilgilenen kişiler için önerdiğiniz bir eğitim veya kitap var mı?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki dijital pazarlama öyle tek bir eğitimle veya tek bir kitapla öğrenilebilecek bir şey değil. Eğitim + bol bol deneme ve sektör tecrübesi gerekiyor. Eğitim almadan da bu iş uzun yıllar deneme yanılma yoluyla öğrenilebilir. Ancak kısa yoldan sektöre adapte olmak isteyenler için kendi Birebir Dijital Pazarlama Eğitimlerimi önerebilirim. Piyasadaki kitapların çoğunun içi boş. Sadece ticari kaygı güdülen kitaplar. Ancak pazarlama psikolojisi üzerine, İknanın Psikolojisi kitabını öneririm.

10-Hayatınızda hiç bu benim dönüm noktam dediğiniz bir anınız veya döneminiz var mı?

Kendi işimi kurmam benim için dönüm noktası oldu. Kamu spotunda diyor ya “gençleştim resmen bu kadar mı fark eder?” ahahah aynen öyle bir durum 🙂 Tabii ki işimiz bitmedi. Daha yapacak çoook projemiz var. Hepsi sıraya dizilmiş gerçekleştirilecek zamanını bekliyor. Sektöre değer katmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.

 

11-Çalıştığınız bir markayla olan bir işinizi düşünelim, SEO için yardım istediklerinde aldığınız ilk aksiyon ne oluyor? Mutlak bir başarı ve memnuniyet için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Önce markamızla toplantılar yapıyoruz. Onları detaylı olarak dinliyor, taleplerini anlamaya çalışıyoruz. Sonrasında biz markayı 360 derece analiz ediyoruz ve öneriyi genellikle biz sunuyoruz. Sizin SEO’ya ihtiyacınız var, Influencer Marketing’e ihtiyacınız var gibi. Bu noktalarda strateji planı hazırlayarak aksiyona geçiyoruz. Markalarımız da bu yolculukta bize güveniyor.

Ahmet Balat
Brandok
12-Türkiye’deki dijital pazarlama stratejileri hakkında ne düşünüyorsunuz, bu sektörün gidişatını ülkemizde nasıl görüyorsunuz?

Sektör büyüyor ve büyümeye devam edecek. Tabii bir sektör ne kadar hızlı büyürse o sektörde maalesef aynı oranda bilgi kirlilikleri ve olumsuzluklar da artabiliyor. İşte bu noktada da işini profesyonel yapan kişi ve kurumlar ön plana çıkıyor. Ben genel olarak olumlu düşünüyorum. Artık markaların kapısını çalıp “Sosyal medya nedir? Dijital pazarlama nedir?” sunumları yapmıyoruz en azından doğrudan konuya giriyoruz. Bu da sektörün kalitesini artırıyor.

13-Okurlarımıza ve sizin gibi dijital pazarlama yolundan ilerlemek isteyenlere neler önerirsiniz?

Dijital pazarlama emek işidir. Çok çalışsınlar mümkün olduğunca fazla sektör görsünler. Stajlar yapsınlar, portfolyolarını geliştirsinler. Sonrası bireyselleşme, marka kimliği oluşturma ve emin adımlarla yürümek.

 

Ahmet Balat’ın Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Ahmet Balat’ın Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Brandok’un sitesine ulaşmak için buraya, Instagram hesabına ulaşmak içinse buraya tıklayabilirsiniz.

 

Bu röportaj için Girişim Haberleri ailesi olarak Ahmet Balat’a çok teşekkür ederiz.

İlginizi Çekebilecek Diğer 13ilinmeyenler Röportajlarımız

13 Soruda Gülben Aykaç ve Mandala Akademi

13 Soruda Hazal Alagöz ve Mentorluk

13 Soruda Ahmet Çağatay Abacı ve Cratoonz

13 Soruda Zeynep Kömürcü Bulut ve Stradesco Digital Content Agency

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.