10-10-10 Tekniğiyle Karar Alma

Karar almak hayatımızda tıpkı su içmek, yemek yemek, barınmak, nefes almak kadar önemli. Hayatın içinde sürekli olarak küçük-büyük fark etmeksizin kararlar alırız. Bazen bu kararların etkileri tüm hayatımızı kapsayacak niteliktedir bazen de sadece anlık kararlar alırız.

karar

Biliyoruz ki karar alma süreci çoğu zaman sancılı olabiliyor. Bir kıyafet alırken, oturup kahve içeceğimiz mekanı seçerken, hayat ortağımızı seçerken, okuyacağımız okulu seçerken, yeni bir işe kalkışırken vs. hayat her zaman önümüze kararlar almamızı gerektiren ortamlar getirir. Ve vereceğimiz karar her ne olursa olsun bu süreç bazen anlık duygularla verilen, basit seçimler olabilirken bazen de bu süreçte yıpranabiliyoruz. Verilen kararın büyüklüğü kararı alma aşamasındaki zorluğa paralel oluyor çoğu zaman.

Yaşımız, statümüz, sosyal kimliğimiz her ne olursa olsun karar alma sürecinde hepimiz zorlanırız. Alınan kararların niteliği değişse de hayatımıza etkisi bakımından aynıyız aslında. Biliyoruz ki bu kararlar sonraki hayatımızda önümüze çıkacak diğer karar verme opsiyonlarını yaratan bir durum. Tıpkı Kelebek Etkisi gibi bir birine bağlı….

Bu yazımızda ise karar almakta oldukça yardımcı bir teknikten bahsedeceğiz. 10-10-10 tekniği ile karar alma sürecine katkıda bulunacağız.

10-10-10 Tekniği nedir?

Bu tekniğin mucidi Suzy Welch. Harvard Business Review dergisinin editörü ve Business Week dergisinin yazarı Suzy Welch’in de zor bir karar vermesi gerekiyordu. Usta gazeteci kararını vermeden önce, sonradan “acaba” hissi yaşamamak için seçim yapmak ve karar vermek üzerine düşündü ve hemen hepimizin çok ama çok işine yarayacak bir yöntem buldu: 10-10-10 tekniği.

karar

Welch zor kararlar alırken en önemli şeyin o anki duygusal durumumuz olduğunu belirtiyor. Welch’e göre çok üzgün, kızgın veya mutluyken önemli kararlar vermemeliyiz. Hayatımıza yön verecek, geleceğimizi şekillendirecek kararları daha dengeli, stabil bir duygusal durumdayken almalıyız. Çünkü anın coşkusuna kapılmak, içinde bulunduğumuz durumu her yönüyle değerlendirmemi engelleyebilir. Duygularımızın aklımızı perdelemesiyle çözülmesi gereken problemi net bir şekilde göremeyebiliriz.

10-10-10 kuralı nasıl çalışır?

Suzy Welch’in sağlıklı ve doğru kararlar için önerdiği 10-10-10, oldukça basit ve etkili bir teknik. Eğer yaşamınızla ilgili hayati bir karar vermek zorundaysanız ve aklınız çok ama çok karışıksa kendinize şu üç soruyu sorun:

  • 10 dakika sonra bu kararın hayatıma etkisi ne olacak?
  • 10 ay sonra bu kararın hayatıma etkisi ne olacak?
  • 10 yıl sonra bu kararın hayatıma etkisi ne olacak?
    Bu soruları karar verme aşamasında kendinize sorun ve cevap verirken kendinize karşı dürüst olun.

karar

Yanıtlarınız önünüzdeki seçeneklerin yani yolların netleşmesini, seçim yapmak konusunda zihninizin berraklaşmasını ve nihayetinde kendiniz için en doğru kararı almanızı sağlayacak. Verilen karar bu üç sorulu testten geçmeli ve tümünün yanıtı olumlu olmalı. Bu yanıtlarla beraber, yaptığınız seçimlerden pişman olma ihtimalini de düşürecektir. Çünkü enine boyuna düşünülmüş ve yapılan kısa vadeli ve uzun vadeli planların güzelliğine ikna olmuş oluyorsunuz bu teknikle. Durum böyle olunca yapılan planın kusursuz bir biçimde hayatımıza entegre edilmesi kalıyor geriye. Burada da iş her zamanki gibi bizlere düşüyor!!! 😊

10-10-10 Tekniği Sadece Önemli Kararlar Verilirken Mİ Kullanılır?

karar

Bu teknik önceden değindiğimiz gibi, başta kısa sonra orta daha sonra ise uzun bir periyodu kapsar nitelikte. Hal böyle olunca aklımıza şu soru gelebilir; “Günlük hayatta bu tekniği kullanabilir miyim?”. Cevap evet.

10-10-10 bakış açısından baktığımız zaman olayları kısa vadede düşünmek yerine uzun vadede, geniş bir perspektiften bakabiliyoruz. Diyelim ki günlük hayatta, iş yerinde veya okul hayatında veya da hiyerarşik bir düzenin bulunduğu bir alandayız.

Üstler ile girilen bir tartışmadan sonra verilen ani bir kararla istifa etmiş olduğumuzu düşünelim. Verilen bu ani karar 10 dakika sonra sizi rahatlatmış hissettirecektir. Fakat görünün bir gerçek var ki 10 ay sonra yeni bir iş yeri, okul vb. bulmanın zorluğunu hissedeceksiniz. Yeni bir düzen kurabilmek bir yana belki istifadan önceki standartların yarısını bulmakta bile zorlanabileceğinizi görürsünüz. Bir de bunun 10 yıl sonraki hali var ki bu daha karışık bir süreçtir. O yüzden bu tekniği hayatımıza entegre etmek oldukça önemlidir. Belki verilen örneğin tam aksine yapılan eylem çok daha güzel bir sonuç doğuracaktır fakat öyle bile olsa 10-10-10 tekniğiyle planlanması gerekir…

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

Diğer yazılarımız için:

Octet, Otomotiv Sektöründe Yüzde 380 Büyüdü

İhtiyacın Varsa Kirala: Varsapp

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay İle Girişimcilik Üzerine

Yerli Robo-Danışman Magnus’a 420 Bin Dolar Yatırım

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.